1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karakale Köyü’nde kazlar kurutuluyor
Karakale Köyü’nde kazlar kurutuluyor

Karakale Köyü’nde kazlar kurutuluyor

Kars’ın Arpaçay ilçesi Karakale Köyü’nde kazlar kesilerek dolaplardaki ve sofralardaki yerini almaya başladı.

A+A-

Kış mevsimiyle birlikte bölgenin vazgeçilmez lezzetlerinden olan kaz eti, köylerde hemen hemen her bahçede temizlenmiş halde asılı kazları kurutulurken görmek mümkün.

Arpaçay ilçesi Karakale Köyü’nde de bu evlerden sadece bir tanesi olan Selahattin Deveci’nin bahçesinde de yaz mevsiminde kullandığı tarım ekipmanlarından olan römork kış mevsiminde ise kazları kurutma görevi yürütüyor. Römork demirlerine asılan kazlar, 3 gün süreyle kurutularak dolaplardaki ve sofralardaki yerine hazır hale geliyor. 45 tane kazın asılarak ilginç görüntü oluşturduğu gözden kaçmazken, kazdan geri kalan kanat, boyun, kafa ve bacakları ise tam anlamıyla ayrı bir kaz eti fuarı görüntüsü yaratıyor.

Kazların bakımını, kesimini ve temizlenmesi işlemini köylerde genel olarak kadınlar yürütüyor. Kazları kurutma işlemi esnasında konuşan ve kurumasını beklerken bir taraftan da son temizliklerini yapan 60 yaşındaki İhtişam Deveci, kaz etinin lezzeti dışında birçok faydasının olduğunu söyledi.

Kazın eti dışında tüyünden de faydalandıklarını belirten İhtişam Devecei, “60 yaşındayım. Kazları kestik, temizledik şimdi ise kurutup dolaplara dolduracağız. 45 tane kaz kestik bunları burada kurutup dolaplara dizeceğiz ve sonra birer birer tüketilecek. İstanbul’da yaşayan 3 kızım, 1 oğlum var onlara da gönderiyoruz. Kazın kafası, ayağı, boynu, kanadı her tarafı ayrı lezzettedir. Kaz etinin lezzeti dışında birçok yararı vardır. Bunun dışında kazın tüyünden yastık, yorgan yapıyoruz fazla olduğu zaman da satıyoruz. Artık nüfusumuz azaldığı için, kalabalık olmadığımız için tüylerden yastık yorgan yapmak yerine satıyoruz.” şeklinde konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.