1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kapalı yöntem ilk ameliyat
Kapalı yöntem ilk ameliyat

Kapalı yöntem ilk ameliyat

Kars’ta ilk defa kapalı yöntem böbrek kanseri ameliyatı yapıldı...

A+A-

Kars Devlet Hastanesi’nde 66 yaşındaki yeşil kartlı bir hastaya kapalı yöntem böbrek kanseri ameliyatı yapıldı.

Amerika’da, Avrupa’da, İstanbul ve Ankara’da ileri tetkik gerektiren kapalı yöntem böbrek kanseri ameliyatı, Kars Devlet Hastanesi’nde başarıyla yapıldı. 2 çocuk, 4 torun sahibi 66 yaşındaki Münire Ürü, Ramazan ayında aniden rahatsızlandı. Öncesinde de halsizlik ve yorgunluk belirtileri, belinde ağrı olmasına rağmen ciddiye almayan fakat ramazan ayındaki ani bir sancıyla durumun ciddiyetini fark eden Ürü, eşi Celal ile birlikte Hastaneye gitti. Yapılan tetkiklerde sol böbreğin merkezi kısmında yaklaşık 5.5 santim civarında tümör olduğu görüldü. Hastanın İstanbul veya Ankara’ya sevki gerekiyordu fakat hastanenin yeni yönetimi farklı bir yola başvurarak ameliyatın için gerekli olan malzemenin teminine gitti. Çeşitli firmalardan sağlanan gerekli malzemenin hazır olmasıyla birlikte ameliyatın Kars’ta yapılmasına karar verildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Çağatay Çiçek, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Onur Dülgeroğlu, Anestezi uzmanı Uz. Dr. Mürşide Yıldız ve hemşire ekibinin yardımıyla Cuma günü ameliyata girdi. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sonrası hasta sağlığına kavuştu ve bir süre yoğun bakım ünitesinde yattıktan sonra odasına alındı. Bugün taburcu edilen hastanın sağlık durumunun oldukça iyi olduğu görüldü.

Munire Ürü, “Ramazan’da sancı vurdu. Eğilemiyordu. Ramazan, halsizlik, yorgunluk , bel ağrısı vardı ama anlamadık. Ameliyat 2 saat sürdü. İlk uyandığımda biraz ağrım vardı yoğun bakıma aldılar şimdi çok iyiyim. Allah hepsinden razı olsun, doktorlarımızdan hemşirelerimizden Allah razı olsun.” dedi.

Eşi Celal Ürü (62) de, “Önceden eşimin rahatsızlığını bilmiyordum sonra aniden rahatsızlandı. Doktora getirdik Allah razı olsun ameliyata aldılar şimdi eşimin durumu iyi. Başka bir ile götürmemizi istemiştiler bizde yeşil kartıydık ve götüremedik. Hastanedeki doktorlar bize yardımcı oldular ve eşim sağlığına kavuştu. Hepsine duacıyız.” diye konuştu.

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Çağatay Çiçek, “66 yaşındaki hastamız bize sol tarafında ağrıyla geldi. Sol böbreğin merkezi kısmında yaklaşık 5.5 santim civarında bir kitle gördük. Kapalı yöntem ameliyat üst düzey tetkik olduğu için tecrübeli merkezlerde yapılıyor. Daha önce Kars’ta bu operasyon yapılmamıştı. Hastanemizde olmayan bazı cihazları da firmalardan temin ettik ve Cuma günü de kapalı yöntem böbrek kanseri ameliyatı yaptık. Sol böbreğin merkezi kısmında yaklaşık 5.5 santim civarında bir tümör saptadığımız hastaya kapalı yöntem böbrek kanseri ameliyatı uyguladık. Bu bölgemizde ve ilimizde bir ilk oldu. Dünyada ileri ülkelerde rutin uygulanan bir yöntem ve ileri tetkik gerektiren bir operasyon. Bu operasyonu bizde Kars’ta yaşayan yeşil kartlı bir hastamıza Avrupa’daki aynı tedaviyi uyguladık. Hastamızı bugün taburcu edeceğiz. Hiçbir sıkıntısı da yoktur.” açıklamasını yaptı.

Cerrahi Bilimlerden sorumlu Başhekim yardımcısı Uzman Doktor Ahmet Kama da şunları söyledi:

“Yeni yönetim olarak amacımız; globalleşen dünyada Amerika’da, Avrupa’da, İstanbul’da, Ankara’da olan tüm ameliyatları Kars’a getirebilmek, Kars’taki hiçbir vatandaşımızı sevkle başka illerle göndermemek. Bu açıdan kapalı yöntem böbrek kanseri ameliyatı Kars’ta bir ilk. Sağ olsun üroloji ekibimiz, cerrahi ekibimiz bunu başarıyla gerçekleştirdi. Bizim buradaki amacımız, bölge hastanesi olabilmek. Yani Kafkasya bölgesinde Iğdır, Ardahan, Artvin ve diğer bölge illerindeki insanlarımızın gece-gündüz tüm sağlık sorunlarını Kars’ta giderebilmektir. Bunun için çalışıyoruz. Sağ olsun arkadaşlarda bunun için adımlarını atıyorlar. Biz yeni gelen yönetim ekibi olarak tüm doktorlarımızın, sağlık çalışanlarımızın arkasındayız. Bunlara her türlü maddi ve manevi desteği, ekipman desteğini vereceğiz. Artık insanlarımızın burada güler yüzle hastanemizden ayrılmasını sağlayacağız.”

Kamu Hastaneler Birliği Kars Genel Sekreteri Dr. Atıf Deniz ise şu açıklamayı yaptı:

“Globalleşen bir dünyada, çağın getirdiklerinden faydalanmak için, çağa ayak uydurmak için dış dünya kadar bizimde çalışıp yeni yöntemler geliştirmemiz lazımdır. 21. yüzyılda, tüm dünyada ve artık Türkiye’mizde tümör ameliyatları başarıyla yapılmaktadır. Günümüzde yapılan ameliyatlarda hastanın konforu, ağrısının az olması, çabuk ayağa kalkabilmesi ve enfeksiyon riskinin az olması ön planda tutulan durumların başında gelmektedir. Bu nedenden ötürü artık tümör operasyonları da kapalı yapılmakta ve hasta konforu daha çok düşünülmektedir. Bizim bu bayrağı alırken ki amacımız Kars yöresinde bölge hastanesi inşa edip, çevre illerin de faydalanabileceği sağlık merkezi inşa etmektir. Bu yönde yaptığımız çalışmaların en  önemlisi, hekimlerimizin her zaman arkasında olup, kalifiye personel temini sağlayarak,  diğer büyük şehirlerde yapılan ameliyatları bizim ilimizde de yaptırma yönünde teşvik etmektir. Ve biz çağın gerektirdiklerini takip edip bu ameliyatları kapalı yaparak hasta memnuniyetini ön planda tutmak isteriz. 14 Ağustos 2014 tarihinde Kars Devlet Hastanemizde üroloji hekimimiz Dr. Çağatay Bey ve ekibi, sol böbreğinde tümör olan hastadan laparoskopik radikal nefrektomi ameliyatı yapmıştır. Bu operasyon ilimizde ve Kafkas yöremizde ilktir. Biz bu bilgiyi siz basın mensuplarıyla paylaşarak, ileride bölge hastanesi olma yönünde yapacağımız yeniliklerde sizlerden desteğinizi her zaman arkamızda görmek isteriz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.