1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kanalizasyon Suları Böyle Arıtılıyor
Kanalizasyon Suları Böyle Arıtılıyor

Kanalizasyon Suları Böyle Arıtılıyor

SARIKAMIŞ’TA ÇEVRE DOSTU HİZMET

A+A-

Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı Hamamlı köyünde Valilik ve İl Özel İdaresi desteği ile Kaymakamlık tarafından geçtiğimiz yıl yapımına başlanan kanalizasyon sularının doğal arıtılması tesisi faaliyete geçti. Tesisi ziyaret eden Kaymakam Yusuf İzzet Karaman, tesisinin bölgeye örnek olacağını söyledi.

Köylerin derelere akan kanalizasyon sularının arazilere karışması sorunu artık Doğal Arıtma Tesisleriyle gideriliyor. Bu uygulamaya bölgede ilk olarak Hamamlı köyünde başlandı. Köylerin alt yapı yetersizliği ile derelere oradan da arazilere karışan kanalizasyon suları artık arıtıldıktan sonra derelere akıtılıyor. Altyapısı tamamlanan köylerde uygulanan bu sistem diğer köylerde de alt yapı hizmetlerinin tamamlanmasıyla yaygınlaştırılacak.

Hamamlı köyünde faaliyete geçen doğal tesiste incelemelerde bulunan Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, köylerde yapılan altyapı ve çevre düzenleme çalışmalarının vatandaşları sevindirdiğine dikkat çekti. Vatandaşların aynı zamanda da yaşama biçimini olumlu yönde etkilediğini ifade eden Kaymakam Karaman, Sarıkamış’ta, kent merkezi ve köyleriyle birlikte topyekun bir kalkınma hamlesi başlattıklarını bu kapsamda da alt yapı sorunlarını giderme gayreti içinde olduklarını belirtti. Köylerin gerek hükümet gerekse vatandaşların yatırımlarıyla modernleşmeye başladığını ifade eden Kaymakam Karaman, Hamamlı köyünde ilk kez uygulamaya geçilen doğal arıtma tesisinde sazlık bitkiler sayesinde kanalizasyon atık sularının temizlenerek atık sulardaki çevreye zararlı azotu oksijene çevirdiklerini aktardı. Kanalizasyon şebekesi olan köylerde böyle doğal arıtma tesisleri kurmayı planladıklarını anlatan Kaymakam Karaman, “Sarıkamış ilçemize 5 kilometre mesafede Hamamlı köyünde geçtiğimiz yıllarda kanalizasyon sistemi yapılmıştı. Modern dünyada artık Kars bölgemize çevre kirliliğini önleyen yatırımlara kavuşuyor. Valiliğimiz ve İl Özel İdaremiz öncülüğünde bu yapılan kanalizasyon sisteminin atık sularını bu alanda yapılan atık su doğal arıtma sistemiyle çevreye uyumlu, çevre kirlilğini de önleyen bir sisteme çevirdik. Bu alan Kars ilinde ilk defa Sarıkamış’ta uygulandı.” dedi.

Kaymakam Karaman ayrıca, kanalizasyondan çıkan atık suların bu alanda kurulan doğal arıtma tesisinde sazlık bitkileriyle temizleniyor. Buradaki Aras boyu vadisindeki bölge iklimine uyumlu sazlık bitkileri bu atık suların içerisinde barındırdıkları kimyasal nitelikli çevreye zararlı olan azotu oksijene çevirdiğini kaydetti. Karaman böylelikle buradaki atık suların temizlenerek derelere verildiğini de ifade ederek bu projenin diğer ilçelerde de uygulanacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.

Muhtar Medeni Gültekin de, “Allah devletimizden razı olsun böyle bir tesis kurdu ve artık kanalizasyon suları burada arıtılıyor. Tesisin altından bu gidiyor, üzerinde de sazlık bitkiler var. Aynı zamanda üzeri taşlık alanla kaplı. Böylelikle sular tertemiz şekilde dışarıya çıkıyor. Bu sistemin ilk olarak köyümüzde yapılması ve hayata geçirilmesi bizleri sevindirdi.” diye konuştu.

Köylülerden Hikmet Dilek de, “Hamamlı köyümüzün kanalizasyonu arıtmaya geliyor. Bu güzel hizmet için emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Allah devletimizden milletimizden razı olsun. Artık buradan çıkan sular tertemiz şekilde arazilerimize gidiyor. Kaymakamımıza teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.