1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İzmir’de de Kars Konuşuldu!
İzmir’de de Kars Konuşuldu!

İzmir’de de Kars Konuşuldu!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İzmir ziyaretinde Karslı Gazeteci Özgür Tuğrul’un sorularını yanıtladı.

A+A-

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Ahmet Arslan, geçtiğimiz günlerde İzmir Valiliği’nin şehit ailelerine verdiği iftara Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte katıldıktan sonra YURT Gazetesi’nden Özgür Tuğrul’un sorularını cevaplandırdı. Tuğrul, Bakan Arslan’a Karslıların ve Türkiye’nin heyecanla beklediği; ‘Bakü-Tiflis Kars Demir İpekyolu projesindeki çalışmaları anlatır mısınız?’ sorusunu yönetti.

Bakan Arslan, projeye ve çalışmalara ilişkin şunları söyledi:
“Bakü-Tiflis-Kars (BTK)Demiryolu Projesi’nin tamamlanmasıyla Avrupa’dan Asya’ya kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlanmış olacak. Türkiye, iki kıta arasında büyük hacimde taşınabilecek yüklerden milyarlarca dolar taşıma geliri elde edecek. Hattın işletmeye alınmasıyla 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşıma kapasitesi olacağı, orta vadede bu kapasitenin 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu projeyi sadece ulusal bir proje olarak değerlendirmemek gerekiyor. Bu proje uluslararası bir projedir. 

BTK demiryolu hattı Türkiye’yi cazibe merkezi haline getirecek. Bu proje ana koridor olacak. Bu ana koridor üzerinden Karadeniz’e, Gürcistan’a hatta Ortadoğu’ya inilebilir bir imkana da kavuşacağız. Ortadoğu'ya uzanan ulaştırma koridorları yapıyoruz. Türkiye, Orta Asya'dan Avrupa'ya uzanan ulaştırma koridorlarını, demiryolu, havayolu, denizyolu ve karayolu gibi bütün ulaştırma imkanlarıyla kullanıldığı takdirde 'köprü' olma konumundan tam olarak faydalanmış oluruz. Ticareti ülkemiz üzerinden hareketli hale getirip lojistiği yaygınlaştırırsak, bu aynı zamanda komşularımızla siyasi ve beşeri ilişkileri geliştirmemize ve ülkemizin ticaretinin de canlanmasına olanak sağlamış oluruz.”

Tuğrul’un ‘Trabzon’dan, Diyarbakır’dan Ankara’ya, İzmir’e, İstanbul’a bağlanacak Yüksek Hızlı Tren projeleriniz olacak mı?’ sorusuna da yanıt getiren Bakan Arslan; “Erzincan-Gümüşhane-Trabzon hızlı tren hattı ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. 2023 hedeflerimiz içerisinde yer alan bir projedir. Erzincan-Gümüşhane-Trabzon arasına 246 km hızlı tren hattı yapacağız. Bu projeyle, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yeni demiryolu hattı yapılarak Kuzey Limanlarımızda oluşacak ilave kapasite İç Anadolu Bölgesine ve Güney Limanlarına ulaştırılacak. Trabzon ve Gümüşhane ulusal demiryolu ağına bağlanmış olacak. Kısa süre içerisinde kesin proje ihalesine çıkmayı hedefliyoruz.

Diyarbakır’ ı İstanbul’a bağlayacak hattın Sivas Malatya kesiminin projelerine başlandı. Hattın devamı olan Malatya Elazığ kesimi bu sene ve Elazığ Diyarbakır kesiminin projesine ise önümüzdeki yıl içinde başlamayı hedefliyoruz. 2023 hedefleri doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Raylı sistemlerimizi Diyarbakır, Gaziantep’ten de daha ileriye götürerek komşu ülkelerin hatlarına da bağlayacağız.” Şeklinde konuştu.
Çandarlı Limanı’nın ÇED raporu ile ilgili bir sorunun olup olmadığını soran Özgür Tuğrul’a Bakan Arslan şu şekilde yanıt verdi: 

“Çandarlı limanının ÇED raporuyla ilgili bir sorunu yoktur. 2011 yılında ÇED ile ilgili çalışmalar tamamlanmıştı. Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın bakanlığı döneminde başlattığı ve çok önemsediği projelerden bir tanesidir. Çandarlı Limanı’nda altyapı çalışmalarında belli mesafeler kat edildi. Mendirekleri yapıldı. Geriye kalan altyapı ve üstyapı işlerini Yap-İşlet-Devret modeliyle yapmayı planlıyoruz. Bunlarla ilgili süreç devam ediyor. Çandarlı Limanı, Ege Bölgesi’nin dünyaya açılan çok önemli bir ticaret kapısı olacak.” 

Karşılıklı sohbet havasında geçen konuşmanın sonunda ise Gazeteci Tuğrul, Ulaştırma Bakanı Arslan’a İzmir’de siyasetin yeniden şekillenebilme ihtimalini sordu.

Bu soru karşısında ‘İzmir’de siyasetimiz bellidir.’ diyen Bakan Ahmet Arslan; “Ülkemizin her tarafında olduğu gibi İzmir’de de bizim için hizmet, siyasetin önündedir. Başbakanımız İzmir milletvekili. İzmir’e çok büyük projeler kazandırdı. 35 İzmir’e 35 projeyi 2011 yılında açıklamıştı. Bu 35 Proje İzmir'e değer katacak ve kenti 2023 vizyonuna hazırlayan projeler olma özelliğine sahip. 35 projenin 25'inin yapımına başlandı. Bu 25'in içinden bazıları da tamamlandı. Başbakanımız bu projeleri yakından takip ediyor. Ben de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak projelerin takipçisiyim. 2023 yılına kadar projelerin tamamlanması hedefleniyor. 2023'te projeler bittiğinde İzmir çok farklı bir konumda olacak. İzmir limanı, havaalanı, bağlantı yolları ve lojistik merkeziyle yine geçmişte olduğu gibi Avrupa ve Asya'daki eski önemine kavuşacak, marka bir şehir olacak. Başbakanımız her fırsatta ‘İzmir’e hizmet söz konusu ise siyaset teferruattır’ diyor. Bu anlayış doğrultusunda Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın öncülüğünde İzmir’in ihtiyaç duyduğu yatırımları yapmaya devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı. 

Röportaj sonrası Tuğrul ve Arslan, Başbakan Binali Yıldırım’ın İzmir’de şehit ailelerine verdiği iftar anısına fotoğraf çekildiler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.