1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İŞKUR'dan önemli duyuru
İŞKURdan önemli duyuru

İŞKUR'dan önemli duyuru

Kars Çalışma ve İş Kurumundan önemli duyuru!

A+A-

Bilindiği üzere Toplum Yararına Program (TYP) işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla yapılan TYP başvurularına ilişkin İŞKUR İl Müdürü detaylı açıklama yaptı.

İŞKUR  İl Müdürü Sayın BULUT; bu dönemki başvuruların alınmasında kolaylık sağlamak amacıyla özellikle ilçelerde  bulunan vatandaşların  il merkezine yoğunluktan dolayı başvuru yapamadığı ve geliş-gidişi ayrıca masraf olduğu için TYP başvurularını Kars İlimizin bütün ilçe merkezlerinden Kaymakamlık makamınca  görevlendirilmiş personelleri tarafından başvurular alınacağını belirtti.

Ayrıca; Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yusuf BULUT ; daha önceki yapılan Toplum Yararına Program (TYP) sonunda  bir takım yanlış anlaşılmaları da  detaylı açıklama yaparak vatandaşın aklındaki soru işaretleri giderdi ve başvuru şartları aşağıdaki gibi maddeler halinde açık ve net olarak açıkladı.

TOPLUM YARARINA PROGRAM   (T.Y.P.)

KATILIM ŞARTLARI

1.Toplum Yararına Program (TYP) işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Bu nedenle TYP, herhangi bir kamu kurumunda geçici veya daimi surette işçi statüsü kazandırmaz.

2.Türkiye İş Kurumu, TYP kapsamında işyeri ve işveren sayılmaz.

3.TYP’ye katılım şartları ve bu şartlara ilişkin açıklamalar aşağıda yer almaktadır:

A-) GENEL ŞARTLAR

a)Kuruma kayıtlı işsiz olmak: TYP’ye başvurduğu tarihte kişinin Kuruma kayıtlı olmasını ve SGK sistemi üzerinden yapılacak sorgulamasında çalışıyor kaydının olmamasını ifade eder. Kuruma kayıtlı olduğu hâlde çalışma izni belgesi olmayan yabancılar TYP’ye katılamazlar.

b)18 yaşını tamamlamış olma: TYP’ye başvurduğu tarihte kişinin 18 yaşını tamamlayarak 19 yaşından gün almış olmasını ifade eder.

c)Emekli, malul, dul ve yetim aylığı almamak: TYP’ye başvurduğu tarihte kişinin SGK sistemi üzerinden yapılacak sorgulamasında emekli, malul, dul ve yetim aylığı almamasını ifade eder.

d)Öğrenci olmamak (açıköğretim öğrencileri hariç): TYP’den yararlanılmaya başlanan gün itibarıyla kişinin açıköğretim dışında herhangi bir resmi ya da özel eğitim kurumunda öğrenci olmamasını ifade eder.

e)TYP ilanında belirtilen eğitim, yaş, cinsiyet ve diğer koşullar.

f)TYP devam ederken yukarıda sayılan şartları taşımadığı belirlenen kişilerin TYP ile ilişiği kesilir. Bu şekilde ilişiği kesilenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 (yirmi dört) ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramazlar. Ayrıca katılımcıya yapılan ödemeler yasal faizi ile birlikte katılımcıdan tahsil edilir.

B-) ÖZEL ŞARTLAR

T.Y.P.’ye katılımcı seçiminde aşağıdaki gruplara öncelik verilecektir.

a)Kadınlar,

b)35 yaş üstü bireyler,

c)Engelliler,

d)Eski hükümlüler,

e)Terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar

4.TYP’den yararlanma süresi, on iki ay içerisinde ayrı ayrı olarak veya bir defada en fazla 9 (dokuz) aydır. Dokuz aylık süre, TYP kapsamındaki bir programdan yararlanmaya başlama tarihi üzerinden değerlendirilir. Katılımcıların programa başladığı tarihten 12 (on iki) ay sonra yeniden yararlanma hakkı doğar.

5.Bir katılımcı aynı kurum veya kuruluşla düzenlenen TYP’den en fazla 18 (on sekiz) ay yararlanabilir.

6.Kurum tarafından düzenlenen kurs veya programlar arasında 6 (altı) ay bekleme süresi bulunur. Bu nedenle TYP dışında bir program ya da kurstan yararlanmış olan işsiz altı ay geçmeden TYP’ye başvuramaz.

7.Mazeretsiz olarak TYP’den ayrılanlar veya kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenler ile yararlandığı TYP bittikten sonra Kurum tarafından teklif edilen niteliklerine uygun en az üç iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 (yirmi dört) ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramazlar.

8.Kurum tarafından düzenlenen herhangi bir kurs ya da programa katılmama yönünde yaptırım uygulanan kursiyer veya katılımcı yaptırım süresince TYP’den de yararlanamaz.

Son olarak İŞKUR İl Müdürü Yusuf BULUT, başvuru tarihleri ve nereden yapılacağına dair bilgiler verdi.

Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce 8 ay süreli  Toplum Yararına Program düzenleneceğini, programlara katılmak isteyen vatandaşlarımızın 19 - 26 Eylül 2014 tarihleri arasında  şahsen İlçe Kaymakamlıklarında bulunan başvuru merkezlerine, İlçe Belediyelerinde bulunan hizmet noktalarına, Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne yada www.iskur.gov.tr internet adresinden başvuruda bulunabileceklerdir.

Müracaat Şartları ile Toplum Yararına Program düzenlenecek kurumlara ait bilgiler başvuru merkezlerinden öğrenilecektir. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.