1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İşgücü piyasası talep araştırması
İşgücü piyasası talep araştırması

İşgücü piyasası talep araştırması

Kars işgücü piyasası talep araştırması tamamlandı

A+A-

-2014 YILI 1 DÖNEM KARS İŞGÜCÜ PİYASASI TALEP ARAŞTIRMASI TAMAMLANDI

İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Kars ilinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 2014 yılı 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında Kars İşgücü Piyasası Talep Araştırması gerçekleştirilmiştir.

Kars ilinde gerçekleştirilen bu talep araştırması ile; Kars’taki işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlenmiştir.

Bu çalışma ile birlikte Kars’ın işgücü piyasasının fotoğrafı çekilerek Kars’taki sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda Kars düzeyinde sektörel olarak istatistiksel ve anlamlı tahminler üretilmiştir.

ARAŞTIRMA BİLİMSEL VE ANLAMLI SONUÇLARA SAHİPTİR

Alan çalışması Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Kars’taki özel sektörde faal olan 10+ istihdamlı işyerlerinde gerçekleştirilmiştir. Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada Kars’ta tam sayım yöntemi ile çalışılmıştır. Yani Kars ilindeki 10+ istihdamlı özel sektör işyerlerinin tamamı ziyaret edilmiştir. Toplamda 279 işyeri bizzat ziyaret edilmiş, bu işyerlerinin 245 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulanmıştır.

Çalışma kapsamında Kars ilinde 155 kişilik açık iş bulunmaktadır. Buna ek olarak, Kars’ın “açık iş oranı” % 2,8 olarak hesaplanmıştır. Başka bir deyişle, Kars’ta her 100 kişilik kadronun 97,2’si dolu 2,8’i ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin % 22,3’i, açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle, her 4 işyerinden 1’inin açık işi bulunmaktadır. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 40,3 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir.  Açık işler için yüzde 3,3 oranında Meslek Lisesi eğitimliler, yüzde 3,4 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 18,8’i Genel Lise eğitimler ve yüzde 15,2 lise üstü eğitimliler talep edilmektedir. Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde; açık işlerin yüzde 81,6’sı için iş ahlakına sahip olma, yüzde 67,2’si için fiziki ve bedensel yeterlilik, yüzde 60,2’si için yeterli mesleki/teknik bilgi ve tecrübeye sahip olması, yüzde 52,1’i için iletişim ve ifade yeteneği, yüzde 40,7’si için takım çalışması, yüzde 28,3’ü için fazla mesaiye kalabilme becerileri, yüzde 25,2’si için sorun çözme ve bağımsız karar verme yüzde 21,7’si için satış ve pazarlama becerileri,  yüzde 20,5’i için hesap yapabilme ve yüzde 20,2’si bilgisayar kullanımı talep edildiği tespit edilmiştir. 

Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 11,8 ile İnsan Sağlığı ve Sosyal Hizmetler Faaliyetleri sektöründe tespit edilmiştir. Diğer Hizmet Faaliyetleri sektörünü yüzde 9,3 açık iş oranı ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri sektörü ve yüzde 4,6’lık açık iş oranı ile Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörü izlemektedir.

Kars’ta açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin sırasıyla; Garson, Satış Danışmanı, Aşçı, Kasap, Beden İşçisi (Temizlik), Kasiyer, Elektrik Tesisatı ve Pano Montörü Teknisyeni/Elektrik Teknisyeni, Ön Muhasebeci, Beden İşçisi Genel ve Zihinsel Engelliler Öğretmeni –Özel Eğitim olduğu tespit edilmiştir.

Kars İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, işverenlerin Kars’ta ilk 6 ayda 399  kişinin temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin % 57,4’ü eleman temininde güçlük çektiğini belirtmiştir. Başka bir deyişle, yaklaşık her 2  işverenden 1’i işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanmıştır.

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler;  Garson (Servis Eleman)ı , Aşçı, Satış Danışmanı, Pazarlamacı, Beden İşçisi (Genel), Akaryakıt Satış Elemanı(Pompacı), Kasap, Pişirici(Ekmek), Sıhhi Tesisatçı/Isıtma ve Sıhhi Tesisatçı  , Ekskavatör (Kazıma ve Yükleme)Operatörü mesleğidir.

Kars İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçları 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle istihdamda 281 kişilik net artışın beklendiğini bize göstermektedir. Başka bir deyişle, işverenler bugüne kıyasla, 30 Haziran 2015 tarihinde istihdamın net olarak % 5,3 artmasını beklemektedir.

30 Haziran 2015 tarihinde sektörler itibariyle net istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, en yüksek net istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 27,9 ile Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler , yüzde 20,7 ile Ulaştırma ve depolama ve yüzde 17,0 ile Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri Faaliyetleri sektörleri olduğu görülecektir.

Sıvacı, Satış Danışmanı, Taş ve Tuğla Duvarcısı, Garson (Servis Elemanı) ve Soğuk Demirci Meslekleri 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam artışı beklenen mesleklerdir. Buna karşılık; Temizlik Görevlisi, Beden İşçisi (Genel), Akar Yakıt Satış Elemanı (Pompacı), Depo Hamalı ve Bekçi meslekleri ise 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu mesleklerdir.

KARS İŞGÜCÜ PİYASASI ANALİZİ RAPORLAŞTIRILMAKTADIR

Çalışmanın sonuç raporunda Kars’ın işgücü piyasası arz ve talep yönüyle ele alınarak Kars’ın işgücü piyasa yapısı ve işgücü piyasasının ihtiyaçları ortaya konulacaktır. Aktif İstihdam Politikalarının; özellikle de işgücü yetiştirme kurslarının tespit edilen ihtiyaçlara göre açılması planlanmaktadır.

Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Kars  İşgücü Piyasası Talep Araştırması ile bilimsel temelden yoksun bir konu durumunda olan yerel işgücü piyasa yapılarının ve işgücü piyasası ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasını hedeflemektedir. Ayrıca Kars ilinde geliştirilecek istihdam politikaları; araştırmanın sonuçları dikkate alınarak oluşturulacaktır. İşgücü yetiştirme kursları, tespit edilen ihtiyaçlara göre açılacaktır. Önümüzdeki dönemde de, Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından her yıl en az bir defa bu yönde ve bu kapsamda araştırmalar yapılması hedeflenmektedir.

Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı “Kars İşgücü Piyasası Analizi Raporu” 2014 yılı Kasım ayı içerisinde yayınlanacaktır. Bu Rapor kapsamında Kars işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenecektir.

Araştırmanın; ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna faydalı olması beklenmektedir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.