1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. İlk resmi tren 30 Ekim’de Kars’a gelecek
İlk resmi tren 30 Ekim’de Kars’a gelecek

İlk resmi tren 30 Ekim’de Kars’a gelecek

Bakan Arslan: "BTK demiryolu hattında ilk resmi tren 30 Ekim’de Kars’a gelecek"

A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattında ilk resmi trenin 30 Ekim Kars’ın kurtuluşunun yıldönümünde kente geleceğini belirtti.

Önceki gün hayatını kaybeden aile büyüklerinden Fahrettin Arslan’ın taziyesi için Kars’a gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, baba ocağı Kağızman’a geçti. Kağızman’a bağlı Bulanık köyünde kurulan taziye çadırında vatandaşların taziyelerini kabul eden Bakan Arslan, ardından Kağızman-Kars arasında bulunan Paslı Geçidi’nde yürütülen yol çalışmaları hakkında bilgi almak için şantiyeye geldi. Bakan Arslan, Karayolları Bölge Müdürü Yener Birliker’den yapılan çalışmalarla ilgili brifing aldı.

Bakan Arslan, daha sonra Kars Valiliği’ni ziyaret etti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a, Vali Rahmi Doğan, yürütülen yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Burada gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Arslan, testleri devam eden Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattında çok önemli aşamaya geldiklerini söyledi. Bakan Arslan, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattından yapılacak ilk resmi tren seferinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla 30 Ekim'de Bakü'den başlatılacağını söyledi. Bakan Arslan, Kars’ın kurtuluşunun yıldönümünde Bakü'den kalkan ilk resmi trenin, kesintisiz şekilde yeni hattan Kars'a kadar geleceğini kaydetti.

"Bakü-Tiflis-Kars projesi sadece Kars için değil, ülkemiz için önemli bir proje"

Bakan Ahmet Arslan, "Bakü-Tiflis-Kars projesi sadece Kars için değil, ülkemiz için önemli bir proje. Sebebi; Londra’dan kalkan bir trenin Pekin’e kadar kesintisiz gidebilmesinin önünde iki engel vardı. Biri boğaz yani Asya ile Avrupa’yı denizin altından demiryoluyla bağlamaktı. Onu yaptık biliyorsunuz. İkinci eksik halka Kars ile Gürcistan’ı, Ahılkelek arasında eksik olan kısım vardı. Ve bununla ilgili çalımlar bitti. Biz gerek Temmuz ayında, gerek Eylül ayının 27’sinde deneme seferleri yaptık. Eylül’ün 27’sinde Tiflis’ten trene binerek Kars’a kadar kesintisiz gelmiş olduk. Ahılkelek’te boji aktarma istasyonu olacak. Orada sadece tren değişikliğiyle geldik" dedi.

Testlerin çok başarılı bir şekilde devam ettiğini ifade eden Bakan Arslan, "30 Ekim’de Bakü’den Cumhurbaşkanımızın, Azerbaycan Cumhurbaşkanının ve Gürcistan Cumhurbaşkanının katılımıyla, 3 ülkenin Cumhurbaşkanlarının katılımıyla biz Bakü’den ilk resmi tren seferini başlatmış olacağız. Ve inşallah Kars’ın kurtuluşu olan 30 Ekim’de o ilk tren Kars’a varmış olacak. Gerçekten bir tarih yazılmış olacak. İpek demiryolu kesintisiz bir şekilde tekrar canlanmış olacak. Hiç şüpheniz olmasın ki, İpek Yolu geçmişte bu güzergahlar üzerindeki ülkeler için ne kadar önemliyse, ne kadar faydası varsa bu demir İpek yolu da bu güzergah üzerindeki bütün ülkelere ve bölgemize, ilimiz ve Kars’ımıza gerçekten çok ciddi katma değer oluşturacak. Buraların ekonomisinin canlanmasına, buralardaki ürünlerin hedef pazarlara rahat erişmesine vesile olacaktır. O yüzden bu proje çok çok önemli. 30 Ekim Kars’ın kurtuluş yıldönümünde Bakü’den inşallah Cumhurbaşkanlımızın katılımıyla ilk resmi treni başlatmış olacağız" şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.