1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İhtiyaç yoksa ithal hayvan gelmez
İhtiyaç yoksa ithal hayvan gelmez

İhtiyaç yoksa ithal hayvan gelmez

Tarım Bakanı Mehdi Eker, iki günlük ziyaret ve gezi programı için gediği Kars’ta valilik ziyaretinden sonra esnaf ziyaretlerinde bulundu. Bakan Eker vatandaşların, “İthal Et gelecek mi?” sorularına “İhtiyaç yoksa gelmez” yanıtını verdi.

A+A-

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç ile birlikte tarifeli uçakla Kars’a gelen Bakan Eker’i havalimanında Vali Günay Özdemir, AK Parti İl Başkanı Ali Şakir Yurdakoş, ilgili kurum müdürleri ve partililer karşıladı.

Buradan Valiliğe geçen Bakan Eker, kurban sevklerinin Trakya bölgesine yapılama koşullarıyla ilgili “hayvanlarımız Avrupalı olamayacak mı?” sorusuna, “4-5 sene oldu bu. 2009 yılında başladı. Türkiye için önemli bir projedir. Geçen sene de tedbirler alındı, zamanında tedbirler alınıyor, haber veriliyor, yerinde hastalık kontrolü yapılıyor, aşı belgesi vesaire alınıyor o takdirde geçebiliyor. Ama öyle bir hayvanı kontrol etmeden, sormadan, soruşturmadan, bu hayvanda bir hastalık, bir şap var mıdır, yo mudur, özellikle şap çok önemli. Şap virüsü biliyorsunuz son derece ekonomik anlamda zarar verebilecek bir hastalıktır. Bir yerdeki bir yap hastalığını başka ir yere taşımak hepimize zarar verir. Onlarla ilgili tedbirlerimizi de almak zorundayız.” Şeklinde cevap verdi. Bakan Eker, “Kaz tüyüne destek verilecek mi?” sorusu üzerine de, “Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi içerisinde bu da bulunmakta” dedi.

Bakan Eker Valilik ziyaretinin ardından Çamlıca Durağından, Digor Pazarına kadar ki alanda esnaf ziyaretlerinde bulundu. Kaşar ve bal dükkanları, kasap ve fırınlar ile diğer iş alanlarındaki dükkanları dolayarak vatandaşlarla sohbet eden Bakan Eker’e sorularda soruldu. Bir işyerinde, tarım arazilerinin satışıyla ilgili soruyu Bakan Eker, “Biz elimizdekileri uzun süreli kiraya veriyoruz. Ama hazineninkileri maliye karar veriyor.” diye cevaplandırdı. Hat sanatı üzerine çalışma yapan işeri sahibiyle hatıra fotoğrafı çektiren Bakan Eker ilgisini çeken hat çalışmasındaki Arapça kelimeleri okumadan da geçemedi. İşyeri çıkışında ise 2 yaşındaki bir kız çocuğunu kucağına alan Bakan Eker, sıcaktan bunaldığı için yüzünü somurtan çocuğun çok tatlı olduğunu ve fakat kendisine hiç pas vermediğini söyleyerek espride bulundu.

Bal ve kaşar satılan işyerinde de eski ve yeni kaşarların yapılışıyla ilgili bilgi alan Bakan Eker’e, ithal hayvan ve ithal et ile ilgili soru soruldu. Bakan Eker bu soruyu da, “İhtiyaç yoksa gelmez.” yanıtını verdi.  

Bakan Eker daha sonra Selim ve Sarıkamış ilçelerine geçti. Buralarda da Kaymakamlar ve parti ilçe başkanlarıyla görüşecek olan Eker, il merkezine dönerek ve Birlik Vakfı’nın Öğretmenevi’ndeki iftar programına katılacak.

Bakan Eroğlu: “Zamanı gelince yapılır”

Kars’ta yaklaşık 182 milyon TL tutarındaki, 19 adet yatırımın temel atma törenine katılmak için Kars’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, gazetecilerin Kars gündemine ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Gazeteci Tacettin Durmuş’un, “Biz Kars basını olarak son birkaç günden beridir ‘Kars Çayı kan akıyor’ manşetleriyle haberler yapıyoruz. Kars Çayında sayıları on binlere varan toplu balık ölümleri yaşanıyor. Yıllardan beridir peynir altı suları ve şehrin tüm işletmelerinin atıkları çaya salınıyor. Çay kenarında ikamet eden insanların birçoğunda üst solunu yolu enfeksiyonlarından kaynaklı sağlık sorunları baş gösterdi. Kars halkı Kars Çayı üzerinde kanoların, teknelerin yüzmesini ve çayın turizme kazandırılmasını istiyor. Kars Çayının sonu ne olacak?” şeklinde ki sorusuna: “Zamanı gelince Kars Çayı da yapılır. Eskiden Kars’ta biraz önce bahsettiğimiz şeylerin hangisi vardı. O da yapılır. Burada belediyeye de önemli vazife düşüyor.  Balık ölümlerinin neden kaynaklandığı belirlenemedi. Belirlenince ilan edilecek. Şimdi ezbere bir şey söylemek mümkün değil. Acaba satılmadı diye vatandaşın birisi mi balıkları çaya attı. Yoksa aşırı sıcaktan dolayı oksijenin birden bire düşmesi neticesinde mi oldu. Bu hafta belli olur. Balık ölümlerin nedeni belli olunca valimiz ve diğer arkadaşlarımız bunu size bildirirler” şeklinde cevaplandırdı.

SARIKAMIŞ’IN KRİSTAL KARI YOK OLABİLİR Mİ?

Bakan Eroğlu, Durmuş’un, “Orman ve Su İşleri Bakanlığının özellikle Sarıkamış’ta hayata geçireceği projeler sonucu, bölgede yaşanacak 1 derecelik bile sıcaklık artışı nedeniyle İsviçre Alplerinde ki kristal kar kalitesi ile yarışan ve Sarıkamış Kayak Merkezi’nde kristal kar kalitesin de değişme olabilir mi? Bakanlığınız bu yönde bilimsel bir çalışma yaptı mı?” şeklindeki sorusuna ise Bakan Eroğlu:  “Kristal karda bir değişiklik olmaz. Zamanla inişli çıkışlı yüz yıllık tahminler var elimizde” dedi.

BAYBURT BARAJINDA VE ŞEBEKEDE KAYIP VE KAÇAK HAT SAFHADA

Bakan Eroğlu ayrıca, yine Durmuş’un “Bayburt Barajında ve şehir iç içme suyu şebekesinde büyük oranda kayıp ve kaçak nedeniyle şehre 24 saat su verilemiyor.” Şeklinde ki sorusuna ise Bakan Eroğlu: “Biz suyu getirdik. Dağıtımı belediyeye ait. Burada suların 24 saat akmaması sorunu belediyenin sorunudur. Biz devlet olarak vazifemiz olan Bayburt barajını yaptık. Arıtma tesisini yaptık ondan sonrası belediyeye aittir.   Biz 22 kilometre uzaklıktaki Çerme suyunu 135 günde Kars’a gadirdik. 30 Ekim de Başbakanımız Kars’a geldi ve o tesisi açtı. Daha sonra bu su yetmez dendi. Bunu üzerine Bayburt barajını yaptık. Ve arıtma tesisini de yapıp belediyeye teslim ettik. 24 saat su şuan akmıyorsa bu şebeke problemidir. Biz selim barajını yaptık. Karsa yeteri kadar su getirdik. Bakanlık olarak belediyenin şebekesini çalıştıracak halimiz yok. Şu anda tam 150 bin nüfusa yetecek suyumuz var. Yani barajda su var. Devletin vazifesi şehrin deposuna kadar suyu getirmektir. Şehir içindeki şebekeden tamamen belediye sorumludur. Onu da biz yapacaksak belediye ne iş yapacak. Suyun seviyesi Nisan ve Mayıs’tan itibaren azalır. Eylül de dibi vurur sonra yükselir. Barajlar dolar.

Burada dere çok önemli. Çok fazla taşkın oluyor. 38 tane dere ıslah ettik. Ayrıca 51 bin 500 dekar alanı da sulamaya açtık. İçme suyu problemi hat safhadaydı burada. Kars iline biz selim barajından buraya su getirdik. Ve hemen yamaçta çok güzel bir arıtma tesisi kurduk. Bunun dışında 35 milyon yeni fidan dikmişiz. 3 tanede otomatik meteoroloji istasyonu kurmuşuz. Biz 22 kilometre uzaklıktaki Çerme’den su getirdik. 135 günde o suyu biz karsa indirdik. 30 Ekim de başbakanımız geldi ve o tesisi açtı. Daha sonra bu su yetmez dendi. Bunu üzerine selim barajını yaptık. Ve arıtma tesisini de yapıp belediyeye teslim ettik” diye cevaplandırdı. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.