1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hocalı şehitleri Kars’ta anıldı
Hocalı şehitleri Kars’ta anıldı

Hocalı şehitleri Kars’ta anıldı

Azerbaycan’ın Hocalı şehrinde 1992’de Ermenilerce gerçekleştirilen katliamda şehit edilen 613 Azerbaycan vatandaşı Kars’ta düzenlenen törenle anıldı.

A+A-

Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosluğu’nda düzenlenen anma töreni saygı duruşunda bulunulması ve Azerbaycan ile Türkiye milli marşının okunmasıyla başladı.

Azerbaycan Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, 1992’de 25 Şubat gecesini 26 Şubat’a bağlayan gecede Hocalı şehrinin yerle bir edildiğini söyleyerek. “Hocalı soykırımı bildiğiniz gibi 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece Ermenilerin şimdiki Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Serkisyan, önceki Cumhurbaşkanı Robert Koçeryan tarafından organize edilerek bizzat hayata geçirildi. 1992 yılının 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece bu vahşeti yaptılar” dedi.

Başkonsolos Ayhan Süleymanlı, “613 sivil vatandaş, bir gece de katledildi. Binden fazla sivil halk kurşun yarası alarak sakatlandı. Bin 275 kişi rehin alındı. Bunlardan 150’sinin akıbeti bugüne kadar belli değil. Katledilenlerin 156’sı kadın, 63’ü çocuk, 70’i yaşlı idi. Sakat olanlardan 76’sı ergenlik yaşından küçük çocuklardır. Bu katliam sonucunda 8 aile tamamen yok edildi. 8 aile yani yeryüzünden silindi. 25 çocuk anne ve babasını, 130 çocuk ebeveynlerini kaybetti. Şehit olanlardan 56’sı vahşice yakılmış, kafa derileri soyulmuş, hamile kadınların karınları açılarak çocukları çıkarılmış” dedi.

ERMENİLER KORKMAYA BAŞLADI

Ermenilerte Türk düşmanlığı olduğunu da kaydeden Süleymanlı, “Biz Azerbaycanlı diyoruz. Onlar bize Türk diyor. Bunlarda bir Türk düşmanlığı var. Ama biz inanıyoruz bugün Azerbaycan Cumhuriyeti çok gelişmiştir. Yani 90’lı yıllarda olan Azerbaycan Cumhuriyeti değildir. Ordumuzda çok güçlendi. Bizim ordumuz ayrılan bütçe toplam Ermenistan bütçesinden yüzde 50 fazladır. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri çok güçlendi. Ermeniler bunu hissediyorlar ve korkmaya başlamışlar. Bizde inanıyoruz ki bir gün gelecek biz o topraklara ya barış yoluyla, ya da savaş yoluyla geri döneceğiz ve o topraklarda yaşayacağız. Bizim Cumhurbaşkanımı zda, Sayın İlham Aliyev de konuşmalarında her zaman söyler ki, ‘biz bunu unutmadık. Savaş daha bitmedi.’ Ermeniler çok düşünmesinler savaşı kazanmışız. Savaşın başkalarının desteğiyle birincisini kazanmışlar. Asıl savaş ileride olacaktır. Yani barış yoluyla çıkmasalar, biz bunu savaş yoluyla almak zorundayız” diye konuştu.

DAĞLIK KARABAĞ BİZİM TOPRAĞIMIZDIR

Başkonsolos Süleymanlı şöyle konuştu:

“Bu yıl 2 ay süresinde 30’a yakın Ermeni askeri öldürülmüş. Her gün orada Ermeni askeri öldürülmektedir ve bizim Cumhurbaşkanı da söyledi ki Ermeni askerinin Ağdam’da, Fuzuli’de ne işi var? Ağdam ve Fuzuli Azerbaycan’ın Ermeniler tarafından işgal edilmiş bölgeleridir. Buna dayanmayacağız. Biz bunlarla hiçbir zaman barışmayacağız. Bu bizim dedelerimizin toprağıdır. Bin yıllardır biz orada yaşıyoruz. Dağlık Karabağ bizim toprağımızdır. Ama Ermeniler hiçbir zaman orada rahat oturamayacaklar.”

Kafkas Üniversitesi’nden bir öğretim görevlisi de Hocalı katliamı ile ilgili bilgiler verdi ardından Kuran-ı Kerim Tilaveti okundu, dua edildi ve anma programı, Hocalı’da yaşanan vahşeti ve bu vahşetin görgü tanıklarının bulunduğu belgesel filminin gösterisi ile son buldu.

Programa Vali Vekili Musa Evin, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, KAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çitil, AK Parti İl Başkan Vekili Adem Çalkın, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.