1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Haydar Aliyev Meslek Lisesi’nin Temeli Atıldı
Haydar Aliyev Meslek Lisesi’nin Temeli Atıldı

Haydar Aliyev Meslek Lisesi’nin Temeli Atıldı

Haydar Aliyev Meslek Lisesi’nin temelini Başbakan Erdoğan attı...

A+A-

Kars Şeker Fabrikası yanında Azerbaycan Lideri Haydar Aliyev’in adına yaptırılması planlanan 32 derslik Haydar Aliyev Meslek Lisesi’nin temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ve Azeri Devlet Petrol Şirketi (SOCAR)’ın destekleriyle 22 dönüm arazi üzerinde yapılacak olan okulun temelini Kars’a ziyaret gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan attı.

Azerbaycan-Türkiye arasındaki dostluğun, kardeşliğin bir örneği olarak gösterilen ve Azerbaycan Lideri Haydar Aliyev’in Türk Eğitimine vermiş olduğu önemin kanıtı olarak temeli atılan okulda Mesleki Eğitim dersleri verilmesi planlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan Okul ‘Biz tek millet, iki devletiz’ sözüyle Türkiye’ye olan sevgisini anlatan Azerbaycan Lideri Merhum Haydar Aliyev’in adı ile eğitim verecek.

Temeli atılan okul 22 dönüm arazi üzerine 32 derslik, Yatakhane, Yemekhane, Konferans Salonu, Kapalı Spor Salonu mevcut olmak üzere Haydar Aliyev Endüstri Meslek Lisesi olarak eğitime katkıda bulunacak.

KARDEŞ DOST: AZERBAYCAN

Kardeş, dost Azerbaycan diye söze başlayan Başbakan Erdoğan, “Haydar Aliyev’in ‘Tek millet, iki devlet’ sözünü hepimiz iyi hatırlıyoruz. Sayın Azeri Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövneg Abdullayev bana bu teklifi getirdiği zaman, kardeşim Aliyev’in düşüncelerini ilettiği zaman heyecanlanmıştım ve gururlanmıştım. 22 dönüm arazi üzerinde 32 derslikli bir Endüstri Meslek Lisesinin Haydar Aliyev’in adına kurulacak olması özellikle Türkiye-Azerbaycan arasındaki kardeşliğin geleceğe taşınmasında çok daha farklı bir nişane olacak. Türkiye’deki mevcut okullarımız arasında da Kars Merkez Haydar Aliyev Endüstri Meslek Lisesi aynı zamanda da bir örnek teşkil edecektir. 32 dersliği ile, Yatakhanesi ile, yemekhanesi ile, konferans salonu ile, kapalı spor salonu ile yapılan bu lise bir farklılığı ortaya koyacak” ifadelerine yer verdi.  

SOCAR Başkanı Övneg’in ifade ettiği gibi Kars’ta kimyasal alanda üretime yönelik atılacak adımlarda da bu okul’un oraya elemanlar yetiştirebilecek bir okul konumuna gelebileceğini belirten Başbakan Erdoğan, “Kars bir dönüm noktasında, önümüzdeki 4 yıl içerisinde Kars için çok ciddi yatırımlar planlanıyor. Bakü- Tiflis- Kars Demiryolu ile Kars farklı bir sürecin içine giriyor ve aynı zamanda Nahçivan ile olan bağlantı Kars’a çok büyük bir zenginlik katıyor. Bütün bunlarla beraber inanıyorum ki Türkiye- Azerbaycan ilişkileri de zirve yapıyor. Aramızda Merhum Aliyev’in ifade ettiği gibi, ‘Tek millet, iki devlet’ anlayışı kurumlarıyla beraber güçlenerek ilerliyor. Zaten bu kurumsallaşma olmadığı sürece lafın hiçbir anlamı yok ama kurumsallaşması halinde güçlenerek geleceğe yürümek var. Her yerde her zaman söylediğim gibi biz Türkiye’yi 4 temel taş üzerinde yükselteceğiz. Bunlar Eğitim, Sağlık, Adalet ve Emniyet, görüldüğü gibi ilk adım olan eğitimin burada bir sembolü var ki bunun da adı Merhum Haydar Aliyev olacak. bu tesislerin çalışmaları başladı, bitecek ve sizler bu tesisleri bitirirken inşallah belediyemiz ve hükümetimizde buradaki bütün yolların üstyapısını A’dan Z’ye bitirmek suretiyle buraya geliş gidişler çok daha farklı duruma gelecektir. Başta değerli kardeşim İlham Aliyev olmak üzere, SOCAR’ın yönetimine ve tüm emeği geçen kardeşlerime, mimarından mühendisine, işçisine kadar şükranlarımı sunuyor inşallah açılışında da beraber olmak üzere hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Temel atma töreninde konuşma yapan ve yatırım için kendilerini Kars’a yollayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e şükranlarını sunan Azeri Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövneg Abdullayev, “ Ulu önder Haydar Aliyev’in adına Kars şehrinde yapılacak okulun temel atma töreni için buradayız. Ulu önder Haydar Aliyev Kars’a birçok kez gelmiş ve 2002 yılında Azerbaycan önderliğindeyken Kars’ta bulunmuş ve Kars’lı vatandaşlarla yakın temaslarda bulunmuştur. Bugün Ulu önder Haydar Aliyev adına açılan bu okulda yeni nesil yetişecek ve Kars gençleri okuyacak. Bu vesileyle Ulu önder Haydar Aliyev’in Türk okuluna verdiği önem bir kez daha ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

Azerbaycan olarak Kars’ta kimya ürünlerini işletme müesseseleri, fabrikalarını da kuracaklarını ifade eden SOCAR Başkanı Abdullayev, “ Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a verdiğimiz söz üzerine Kars’ta da kimya üzerine işleyen fabrikalar olacaktır. Bütün Kars cemaatini tebrik ediyor, Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev tarafından sizlere kucak dolusu sevgi ve selam getiriyorum. Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev Türkiye- Azerbaycan dostluğuna sağdıktır. Cumhurbaşkanımız Kars’ın, Türkiye’nin güzelliğine güzellik katılması için elinden gelen imkanı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Törende konuşan Yeni Azerbaycan Partisi Başkan Yardımcısı Ali Ahmedov ise şunları söyledi; “Sizlere Azerbaycan’daki kardeşlerinizin samimi selamlarını iletmekten büyük memnunluk duyuyorum. Bugün Türkiye’nin güzel bölgesi Kars’ta Haydar Aliyev adına okulun temelinin atılması çok büyük anlam taşıyor. Haydar Aliyev Azerbaycan’ı sevdiği kadar Türkiye’yi de severdi. Bu sevgi onun dilinden çıkan ‘Biz bir millet iki devletiz’ deyiminde ortaya çıkıyor. Her bir Azerbaycan vatandaşının kalbinde bu sevgi yaşatılıyor ve bu sevginin göstergelerinden biri bugün Türkiye’nin güzel bir köşesinde temeli atılan bu okuldur. Bu okulun Türk milletine, Türk eğitimine hayır getirmesini diliyorum”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.