1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Haydar Aliyev Kars’ta Anıldı
Haydar Aliyev Kars’ta Anıldı

Haydar Aliyev Kars’ta Anıldı

Azerbaycan halkının umumi lideri merhum Haydar Aliyev’in vefatının 11. yıldönümü nedeniyle Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından anma programı düzenlendi.

A+A-

Anma programı; Haydar Aliyev’in anıtını ziyaret edilmesi, çelenk sunumu ve kırmızı karanfillerin bırakılmasıyla başladı.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’ndaki program ise saygı duruşunda bulunulması ve her iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı, saygı duruşunda bulunuldu, Azerbaycan ve Türkiye Milli marşları okundu. Programa; Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, İl Müftüsü Mehmet Genç, AK Parti İl Başkan Vekili Adem Çalkın, çeşitli STK temsilcisi ve davetliler katıldı.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, Azerbaycan halkının bugüne kadar çok görkemli büyük şahsiyetler yitirdiğini ama Azerbaycan halkının umumi lideri Haydar Aliyev’in bu şahsiyetler içindeki yerinin bambaşka omduğunu söyledi. Aliyev’in hayatı ve icraatlarına bakıldığında Azerbaycan halkının karşısında çok büyük hizmetler ve çok büyük faaliyetler gösterdiğini de belirten Süleymanlı, hayatın bütün alanlarının Haydar Aliyev’in müthiş siyaseti neticesinde inşa ettirildiğini belirtti. Sovyetler döneminde bile Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bir gün bağımsız olacağı ve Aliyev’in Azerbaycan Cumhuriyetine önderlik ederken buna hazırlandığının hissedildiğini de ifade eden Süleymanlı, Aliyev’in Azerbaycan Cumhuriyetinin bağımsızlığına inanarak askeri okulları bile Sovyetler döneminde getirip Azerbaycan’da hayata soktuğunu kaydetti. Süleymanlı ayrıca, Haydar Aliyev’in, Azerbaycan’ı olduğu kadar Türkiye’yi de çok sevdiğini hatırlatarak, Türkiye ile ilişkilere her zaman büyük önem verdiğini, o dönemlerde çok kez Türkiye’ye resmi ziyaretlerde bulunduğunu vurguladı.

Süleymanlı sözlerini şöyle sürdürdü : "Vefatı`nın 11. yıldönümünde Haydar Aliyev’in en güçlü mirası, gerçek anlamda bağımsız bir Azerbaycan Devleti’dir. 1991’de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan’ın başına 1993’de geçen Haydar Aliyev, önceliği iç istikrara vermiş, yeni bir devlet olmaktan kaynaklı bocalama sürecinin hızlı atlatılmasına yönelmiştir. Azerbaycan tarihinin otuz yılı aşkın bir dönemi Haydar Aliyev ismi ile kopmaz bağlarla bağlıdır. Bu yıllar zarfında halkın toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel yaşamındakı gelişmelerde hep Haydar Aliyev`in ismi geçer. Haydar Aliyev, yönetimde bulunduğu süre boyunca ülkenin kalkınması için hep uğraştı, onun zengin kültürü, büyük tarihi geçmişi ile her zaman gurur duydu, gelecek kuşaklarının kaderi ile kaygılandı. Onun sayesinde Azerbaycan, bir devlet olarak tarihin zor dönemeçlerinden ve sınavlarından geçti. Seçkin siyaset ve devlet adamı, halkın kayıtsız şartsız lideri olarak bilinen Haydar Aliyev hayatta iken canlı efsaneye dönüştü. Bu yüzden Haydar Aliyev fenomeni her zaman dikkatleri çekti. Dünya Azerbaycanlılarının bu milli liderinin herkesi hayran bırakacak coşkun siyasi faaliyeti gerek ülke, gerekse dünya basınında geniş yankı buldu.

Azerbaycan`ın dış politikasının temel prensiplerini Ulu Önder Haydar Aliyev oluşturmuştur. Haydar Aliyev`in temelini oluşturduğu dış politika stratejisi bağımsız Azerbaycan`ın kurtuluşuna, gelecek kalkınma stratejisinin belirlenmesine yönelmişti. Haydar Aliyev dış politikada aşamalı olarak dengeli ve çok yönlü bir dış politikaya geçişi amaçlamıştır. Haydar Aliyev, ülkesinin siyasi bağımsızlığını kazanmasından sonraki dönemde, Hazar Denizi’ndeki petrol kaynaklarını iyi bir ekonomik koz olarak kullanıp ülkesine ekonomik bağımsızlık da kazandırmıştır. İlk aşamada Azerbaycan`ın uluslararası alanda tecrit durumundan çıkartılması, balanslı dış politika, dünya ekonomisine ve Avroatlantik entegrasyon, dünya azerbaycanlılarının teşkilatlanıp müteşekkil faaliyet göstermesi, sonraki aşamada ise bölgenin ekonomik merkezlerinden birine dönüşmesi bu stratejinin konseptual temelini oluşturuyor. Balanslı dış politika, çokvektörlü işbirliği, eşithukuklu partnerlik ve milli çıkarlar doğrultusunda bağımsız politika prensiplerine dayanan pragmatik siyaset Haydar Aliyev zekasının bağımsız devletçiliğimizin dış politika konsepsiyonuna getirdiği amillerdir. Bu gün de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bu gelenekleri devam ettirerek Azerbaycan`ın mevkiini uluslararası alanda daha da kuvvetlendirmiş, yeni bir aşamaya kaldırmıştır. Artık Azerbaycan, küresel siyasi alanda sıradan katılımcı değil, bölgesel önem taşıyan projelerin girişimcisi ve partneri, uluslararası alanda kendi nüfuzu ile seçilen bir ülkedir.

Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin gelişmesi her iki ülke için çok önemlidir. Azerbaycan, 1991 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra  9 Kasım 1991’de onu tanıyan ilk ülke Türkiye oldu. 14 Ocak 1992’de Azerbaycan-Türkiye diplomatik ilişkileri kuruldu. O dönemden bu yana Türkiye’nin Azerbaycan’da, Ağustos 1992’den bu yana Azerbaycan’ın Türkiye’de diplomatik temsilciliği faaliyette bulunmaktadır. Diplomatik ilişkilerin kurulması iki ülke arasında karşılıklı ilişkilerin gelişmesi için geniş olanaklar sundu. İki devlet karşılıklı yarara dayalı işbirliği ilkelerini temel alarak kararlı adımlar atmaya başladı. Türkiye, bağımsız devlet kuruluşu yoluna giren Azerbaycan Cumhuriyeti’nin çabalarını destekleyerek çok yönlü ilişkilerin gelişmesine önemli yardımda bulundu. Azerbaycan’ın uluslararası alana entegrasyonu, bölgesel güvenliğin sağlanması ve genel olarak ülkemizin sosyo-ekonomik ve bilimsel, kültürel çıkarlarının gerçekleşmesi konusunda Türkiye ile çok yönlü işbirliğinin geliştirilmesine özel önem veren Haydar Aliyev 1993 yılında tekrar yönetime geldikten sonra bu politikanın giderek yükselen bir çizgi üzerinde gelişmesini temin etti.

Haydar Aliyev’in Azerbaycan-Türkiye ilişkilerine ilişkin politikasına değinerken “Tek millet, iki devlet” sözü ile anılan Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin karşılıklı stratejik ortaklık anlayışı çerçevesine oturtulmasındaki katkısı unutulamaz. Nitekim hem anlamlı sözünün altını dolduran hem de iki ülkenin dostluğunu olduğu kadar gücünü ve etkisini de pekiştiren bu politikalar olmuştur. İki ülke ekonomik, siyasi, askeri ve güvenlik bağlamında sıkı bir işbirliği oluşturmuştur. 1994 yılının 20 Eylül tarihinde "Asrın Antlaşması" imzalandı. Daha sonra Aliyev, o zaman için bir hayal sayılan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı için kolları sıvadı. Zorluklara, bu proje bir ütopya diyenlere ve engellere aldırmadı, amacına ulaştı. Bugün BTC ile Türkiye üzerinden dünya piyasasına Azerbaycan petrolü sunuluyor, bu hattın tersi istikametinde ise Azerbaycan'a bilimsel, kültürel ve ekonomik gelişim geri dönüyor. Azerbaycan'ın Türkiye ile ilgili enerji politikaları sadece BTC ile sınırlı kalmadı. Haydar Aliyev'in başlattığı bu politikalar Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev tarafından başarıyla devam ettirilerek, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz hattı, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projeleri ile birlikte Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Türkiye'ye önemli yatırımlar gerçekleştirdi ve bunlar artarak devam edecektir. Bugün Azerbaycan, Türkiye üzerinden başka bir önemli proje olan Trans Anadolu Doğalgaz Hattı üzerinde çalışmalar yürütmektedir. Azerbaycan Türkiye ile birlikte bölgede en mühim küresel enerji ve nakliyat projelerinin iştirakçisi ve teşebbüsçüsüdür. Milli liderimiz Haydar Aliyev'in siyasi iradesi ve uzak görenliyi sayesinde gerçekleşen Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum gaz boru hattı ülkelerimizi daha sıkı birleştirdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kararlığı sonucu önümüzdeki sene Kars-Tiflis-Bakü demir yolunun inşasının tamamlanması ülkelerimizin imkanlarını daha da genişletecek ve daha büyük proje ve programların gerçekleştirilmesine imkan sağlayacaktır.

Azerbaycan ekonomisi, bugün dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisidir ve ülkede her alanın gelişim rayına oturduğu hissediliyor. İşte tüm bunların bir mimarı var ve o da Azerbaycan halkının lideri Haydar Aliyev'dir. Onu rahmetle anıyor, aziz hatırası karşısında saygıyla baş eğiyoruz. Allah rahmet eylesin!

Bunu da belirtmek isterim ki günümüzde Kars şehrinde Haydar Aliyevin adını taşıyan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve Ulu Önderimizin anıtının olması bizim için büyük bir mutluluktur.

Hz. Ali Çarşı Camii İmamı Şeyh Behram Geleyi de merhum Haydar Aliyev’in ruhuna Kur’an tilaveti okudu ve dua etti. Ardından Kafkas Haber Ajansı Yazarı, Şair murat Şanlı ise “Gönüller Sultanı Aliyev” adlı kendi yazdığı şiiri mey dinletisi eşliğinde okudu.

GÖNÜLLER SULTANI ALİYEV

Umutsuz halkına umut verensin

O bilge yönünle ufku görensin

Ezelden, ebede ismin söylensin

Gönüller sultanı Haydar Aliyev

***

Mülk-i İslam’ın keskin kılıcı

Hazar diyarının bozulmaz harcı

Cümle Türk oğlunun başının tacı

Gönüller Sultanı Haydar Aliyev

***

Dürüstlük şiarın, doğruluk varın

Koyduğun ilkeyle umutlu yarın

Şu güzel memleket senin eserin

Gönüller sultanı Haydar Aliyev

***

Devletin temeli, hamuru sensin

Cihan-ı âlemde kutlu erensin

Yaratan kabrini pir-nur eylesin

Gönüller sultanı Haydar Aliyev

Anma programı Haydar Aliyev ile ilgili sinevizyon gösterisiyle son buldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.