1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hasan Sultanoğlu ile Ropörtaj
Hasan Sultanoğlu ile Ropörtaj

Hasan Sultanoğlu ile Ropörtaj

Azerbaycan–Türkiye ilişkileri karşılıklı güvene dayanan gelişim modeli gibi bütün dünyaya bir örnektir...

A+A-

Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu, Büyükelçi Hasan Zeynalov Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkemize gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili AzərTAc'a röportaj verdi. Röportajı sunuyoruz.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan ziyaretinin sonuçları hakkında ne söyleyebilirsiniz?

-Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinden bahsediliyorsa milli lider Haydar Aliyev'in “Bir millət, iki dövlət” kelamını hatırlamamak olmaz. Ziyaretin siyasi önemi ve genel sonuçları sadece kardeş ülkelerimiz için değil, bölgede barış ve istikrarın sağlanması, gelişim ve ilerlemenin daha çağdaş modellerle genişlemesi bakımından önem taşıyor. Genel olarak Azerbaycan–Türkiye ilişkileri karşılıklı güvene dayanan gelişim modeli gibi bütün dünyaya bir örnektir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Dağlık Karabağ sorunu halledilmediği takdirde Türkiye ile Ermenistan arasında durum aynen devam edecek” sözü Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınır kapısının açılması konusundan spekulasyon yapanlara kesin yanıt olmuştur. En önemlisi cumhurbaşlanlarımız tüm dünyaya Azerbaycan ile Türkiye arasında hiçbir konuda fikir ayrılığının olmadığı bir kez daha beyan etmişlerdir. Bu tarihi sözün ilk meyvesi ziyaret sonrası Galler'de düzenlenen NATO zirvesinde kendini göstermiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zirvede yaptığı konuşmada NATO'nun Azerbaycan'a verdiği vaatleri yerine getirmesi gerektiğini ve Dağlık Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümlenmesinin büyük önem taşıdığını vurgulaması bizim sevinçlerini ve kederlerini paylaşan kardeş halklar ve ülkeler olduğumuzu bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir. Zirve sonunda kabul edilen Bildiri'nin 30. maddesinde NATO'nun ortak ülkelerinin  ve aynı zamanda dış baskılara bakılmaksızın Azerbaycan'ın bağımsız seçim, özgür dış siyaset ve savunma haklarını desteklemeye devam edeceği kaydedildi. Bu durum Azerbaycan'ın dış siyasetinin başarısı ve Azerbaycan-Türkiye müttefikliğinin bir sonucudur. Ayrıca bu yılın Nisan ayında ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Avrupa Birliği'nin “Doğu Ortaklığı” Programı'nın beşinci yıldönümü için Prag şehrinde düzenlenen zirvede Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a gereken cevabı vermiştir. Devlet başkanımızın Türkiye ve Azerbaycan'da büyük coşkuyla karşılanan “Türkiye yoksa, ben burada varım” ifadesi dünya siyasi tarihinde kendine özel bir yer bulmuştur.

-Kardeş ülkelerimiz arasında faaliyet stratejisinin yaratılması hakkında ne söyleyebilirsiniz?

-Bahsedilen ziyarette enerji alanında işbirliğinin yeni istikametleri hakkında söylenen sözler hususi önem taşımaktadır. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Azerbaycan tarafının beş-altı yıl içinde Türkiye'ye  tahmini olarak 17-20 milyar ABD doları miktarında sermaye yatırımı gerçekleşeceğini bildirmiştir.  Prezident İlham Əliyev bildirdi ki, yaxın 5-6 ildə Azərbaycan tərəfi Türkiyəyə təxminən 17-20 milyard ABŞ dolları məbləğində sərmayə yatıracaq. Şunu dikkate almak gerekir ki, Azərbaycanın etkin siyaseti sonucunda kardeş ülkenin “Şahdeniz”deki ve TANAP projesindeki payı yeterli ölçüde artırılmıştır. Yakın zamanda TANAP'ın temelinin atılması Azerbaycan ve Türkiye'nin, Avrupa'nın enerji güvenliğindeki rolünü daha da artıracaktır. Yapılan çıkışlarda belirtildiği gibi Türkiye'den Avrupa'ya geçecek bu enerji hattı çok büyük siyasi ve iktisadi öneme sahiptir. Bununla birlikte İzmir'de inşaa edilecek “Star” rafinerisi Azerbaycan ve Türkiye arasında hayata geçirilen en büyük iktisadi projelerden biri olacaktır. Toplam değeri 5 milyar ABD dolarından fazla olan bu projeyle birlikte inşaa edilecek tesis Doğu Avrupa'daki en büyük petrokimya rafinerisi olacaktır. “Star” hem yatırılan sermayenin hacmine, geçici ve kalıcı iş yerlerinin fazlalığına; hem de zorunlu petrokimya ürünlerinin üretimine göre nadir yapılardan biri olacaktır. Azerbaycan'ın teşebbüsü ile yaratılan ve Avrupa'yı Asya ile birleştirecek Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı taşımacılık sisteminde yeni bir evrenin başlangıcı olacaktır.

Azerbaycan ile Türkiye arasında imzalanan yüz seksene yakın sözleşme protokollerin kırk adedi; iktisadi alanda sermayelerin teşviki ve karşılıklı korunması, çift vergilendirmenin önlenmesi ve gümrük alanlarıyla ilgilidir. 2013 yılındaki ticaret hacmi toplam 1,99 milyar ABD doları olmuştur. Türkiye'nin Azerbaycan'da yaptığı sabit sermaye 2,6 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. Bu miktar ülkemizdeki yabancı sermayenin yüzde 6,5'ini teşkil ederek beşinci sıraya yerleşmektedir. Petrol dışı sektörlerde Türkiye yabancı sermayedar olarak yüzde 25,5 ile birinci sıradadır ve yatırımın toplam miktarı 1,9 milyar ABD doları civarındadır. Azerbaycan'ın Türkiye'deki sermayesi ise 5 milyar ABD dolarına yakınlaşmıştır.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan ziyareti öncesinde ciddi bir medya provokasyonu ile yüzleştik. Bu provokasyonun nereden kaynaklandığını belirleye bildiniz mi?

- Dostluk ve kardeşlik ne kadar güçlü oluyorsa, ona karşı olan kuvvetler de o kadar aktifleşir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan ziyareti öncesinde her iki ülkeden resmi görevli kişiler bu dezinformasyonun yarattığı kötü durumu kaldırmakla meşgul oldular.  Araştırmalara göre karşılaştığımız bu dezinformasyon hiçbir faaliyeti olmayan, daima suyu bulandırarak kendilerini gündemde tutan güçler tarafından ortaya atılmıştır. Bu türlü tahribatlar yine de gerçekleşebilir. Bildiğimiz üzere saldırgan Ermenistan, dünya Ermenileri ve Türkiye karşıtı dış güçler sözde “Ermeni Soykırımı”nın yüzüncü yıldönümüyle alakadar ciddi tahribatlar planlamaktadırlar. Kardeş Türkiye ile Azerbaycan'ın bu tahribatları da ortak çabayla önleyeceklerine eminim. 

Sabir Şahtaxtı

AzərTAc-ın hususi muhabiri

İstanbul

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.