1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Harp Tarihi Müzesi’nde sona gelindi
Harp Tarihi Müzesi’nde sona gelindi

Harp Tarihi Müzesi’nde sona gelindi

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’nde sona gelindi

A+A-

Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay “Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi”ne dönüştürülmek için restorasyon çalışmaları yürütülen Kanlı Tabya’yı ziyaret ederek bilgi aldı.

1855 Gazi Kars Zaferinin en yoğun yaşandığı ve yakın çatışmalar nedeniyle duvarlarının kanla kaplanması nedeniyle Kanlı Tabya adı verilen tabya “Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi” olarak turizme açılıyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, “Kanlı Tabya Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi”nin 1 Ocak 2017 tarihinde açılacağını söyledi.

Kanlı Tabyada “Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi” restorasyon çalışmasında sona yaklaşıldığını dile getiren Doğanay, “Kanlı Tabya bizim bir çocuğumuz gibi. Bakanlık olarak biz planladık. Biliyorsunuz Tabyalar bir şehrin nasıl kazanıldığını, nasıl serhat şehir olduğunun anlatılmasının en büyük eserlerinden biridir. Kanlı Tabya da malumunuz gerçek ismi ile Büyük Tabya olarak biliniyor. Ancak, 1855’te Kars Zaferinde çok yoğun savaşların olmasından dolayı bu tabyanın duvarlarına sıçrayan kanlardan sonra halk arasında Kanlı Tabya adını almıştır. Bizde halk adında ismi olan bu tabyayı ‘Kars Tarihine nasıl kazandırırız, bölge tarihine nasıl kazandırırız ve gelecek kuşaklara Kars’ın kolay serhat ili olmadığını nasıl anlatırız’dan yola çıkarak burada bir “Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi” şeklinde planladık. Bunun en büyük sembollerinden biri de yine o zamanın paşalarından biri Kazım Karabekir Paşa’ya hediye edilen Beyaz Vagon’du. O olmazsa olmazımızdı. Onunda burada sergilenmesi lazımdı. O da büyük bir itina ile Kars Arkeolojik ve Etnografik Müzesinden alınarak yeni Harp Tarihi Müzesinde sergileneceği yere taşındı. Şuanda son aşamadayız. İnşallah 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle açmayı düşünüyoruz. Şehrimizde bazı imkanlar bulunmadığından dolayı bazı şeyler şehir dışından getiriliyor. Doğal olarak bu da işlerimizin aksamalarına yol açıyor. Ama ben zamanında bitirileceğine inanıyorum. Bitirildikten sonra da özel de Karsımıza daha özel de Bölgemize genelde de Vatanımıza ve memleketimize çok faydalı bir destinasyon olarak bölge tarihine ışık tutacağına inanıyorum. Kültür Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünün uzmanları tarafından çok titiz çalışılarak, tek tek Kars’ın Milli Kahramanları, Kars’ın Milli Bayramları tek tek incelendi. Yine Ankara’da uzmanlar tarafından oluşturulan bir ekip ile burada sergilenecek olan her şey tek tek gözden geçirilerek hazırlanılıyor.” dedi.

Macaristan Büyükelçiliğinin de bu müze ile ilgili bir taleplerinin de olduğuna dikkat çeken Doğanay, “1855 yılında burada Osmanlı-Rus Savaşı döneminde ve 93 harbi döneminde burada Macar Paşalarda bizim müttefikimiz olarak bizimle beraber savaşmışlardı. Onların buraya geldiğinde bizden bir talepleri olmuştu. Macar Paşaların burada bibliyografik bilgilerinin sergilenmesi bazında, fakat bizim burada verebileceğimiz bir karar yoktu. Bunu bakanlığa iletmeleri gerektiğini ve bakanlıktan alacakları cevap ile burada ancak onların sergilenebileceğini söyledik. Sonuçta müzede sergilenecek her materyal bakanlık kurulu kararı ile belirlenir, bakanlıktan alınan olur ile de yeri değiştirilir. Müzede herhangi bir şeyin sergilenmesi bizim burada vereceğimiz bir karar değildir. Tamamen bakanlığımızın taktirindedir. Bakanlığımız konuyu düşünmüştür mutlaka.” diye konuştu.

50 bin metrekare alan üzerine kurulu olan Kanlı Tabyanın “Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi” olması ile birlikte kullanılan iç alanın 800 metrekare olduğunu söyleyen Doğanay, “Misafirler müzenin bahçesine girdiği andan itibaren hemen Kars ve bölge hakkında bilgilendirilmeye başlayacak ta ki çıkana kadar. Girdiği an Kars hakkındaki bilgileri tazelenip, çıktığı anda Kars tarihi hakkında tamamen doğru bilgilenmiş olarak buradan çıkacaktır inşallah.” ifadesini kullandı.

“Kanlı Tabya Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi” Şantiye Şefi Osman Vegis ise, “Burayı hızlı bir şekilde yapmak için elimizden gelen ne varsa onları yapıyoruz. Yakın bir zamanda Kazım Karabekir Paşa’nın Beyaz Vagonunu getirdik. Vagonu önce getirmemizin sebebi çatısını ve diğer imalatları yapabilmemiz. Çevre düzenlemesini tam bitirdiğimizde bunu buraya koymak çok yoktu. Kendisi 35 ton civarında. Normalde emsallerinden daha ağır bir vagon ve tarihi bir değeri olduğu için titizlikle ve özenli bir şekilde buraya getirdik. Bayramdan önce vagonun çatısını tamamlayıp gerekli dekoratif yolları yapıp çevre düzenlemesini yüzde 95 oranında bitirmeyi hedefliyoruz. Bayramdan sonra da yeşillendirme, ağaçlandırma gibi işlere bakacağız. Ufak tefek rötuşlarımız olur. İç kısmı da teşir tanzir olarak da nihayete erdirmek üzereyiz. Bakanlıktan bazı onayları da aldığımızdan sonra bayramdan sonra bir, iki ay içerisinde iç kısmı da tamamlayıp teslim etmeyi hedefliyoruz. İnşallah da daha kısa bir sürede de bitiririz.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.