1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Harakani’nin sevgi ve hoşgörü mesajı
Harakani’nin sevgi ve hoşgörü mesajı

Harakani’nin sevgi ve hoşgörü mesajı

Ebu’l Hasan Harakani’nin sevgi ve hoşgörü mesajı...

A+A-

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Harakani Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Kaya, KAÜ ve Harakani Vakfı tarafından, “Fütüvvet Medeniyetimizin Manevi Mimarlarından Ebu’l Hasan Harakani ve Horasan Erenleri” Konulu 2. Uluslararası Harakani Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, Anadolu coğrafyasının İslamlaşmasında sevgi ve hoşgörüyle mayalanmasında kurumsal olarak ilk hareket ve emeğin Ebul-Hasan Harakanî Hz.lerine ait olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Kaya, “Kafkas Üniversitesi ve Harakani Vakfı tarafından düzenlenen “Fütüvvet Medeniyetimizin Manevi Mimarlarından Ebu’l Hasan Harakani ve  Horasan Erenleri” konulu “2. Uluslararası Harakani Sempozyumu” için fütüvvet medeniyetimizin temellerinin atıldığı şehrimize teşriflerinizden dolayı müteşekkirim. Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz.” diyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.

Kaya, “İki yönlü fethin gerçekleştirildiği,  birçok medeniyet ve kültürün yaşadığı Anadolu; fikir adamları, mutasavvıflar,  devlet adamları, şair ve sanatkârlar tarafından maddi ve manevi her daim yapılandırılmıştır. Anadolu'nun mana ve kültür önderlerinin yaptıkları hizmetler, ilim, irfan, sevgi ve hoşgörüleri bugün hâlâ insanlarımızın gönüllerinde yaşamaktadır. Kıyamete kadar da yaşamaya devam edecektir, inşallah.” dedi.

SEVGİ, HOŞGÖRÜ VE İNSANIN GÖNLÜNE YÜCELİK ULAŞTIRMA MEDENİYETİNİN DOĞUDAKİ KAPISI KARS’TIR

Kars’ın; sevgi, hoşgörü ve insanın gönlüne yücelik ulaştırma medeniyetinin doğudaki kapısının Kars olduğunu belirten Kaya, “Anadolu coğrafyasının İslamlaşmasında sevgi ve hoşgörüyle mayalanmasında kurumsal olarak ilk hareket ve emek; şüphesiz ki Ebul-Hasan Harakanî Hz.lerine aittir. Anadolu insanının hafızasında ve gönüllerinde silinmez izler ve heyecanlar bırakan birçok âlim, veli, mürşitler ve kahramanlar Harakanî’nin irfan çatısı altında toplanıp onun önderliğinde doğudan ve batıdan Anadolu’ya gelerek maddi ve manevi fütuhatı gerçekleştirmişlerdir. Bu fütuhat suya atılan taşın meydana getirdiği daireler gibi asırlar içinde genişledikçe genişlemiş ve tarihin sayfalarına altın harflerle yazılmıştır. Sevgi, hoşgörü ve insanın gönlüne yücelik ulaştırma medeniyetinin doğudaki kapısı Kars olmuştur. Bu şehir bir taraftan Kafkasya ve Orta Asya’ya, diğer bir taraftan Anadolu ve batıya açılan bir kapıdır.” diye konuştu.

KARS’A GELEREK BU ŞEHRİ KENDİNE HİZMET MEKÂNI SEÇMİŞ VE MANEVİ FETİH ÇALIŞMALARINI BAŞLATMIŞTIR

Kaya, Kafkas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamanın devamında, “Horasan erenlerinin pîri Ebul-Hasan Harakanî Hz.leri Anadolu’nun maddi ve manevi fütuhatını yapmak üzere, Çağrı beyin Kafkasya seferini yaptığı yıllarda Kars’a gelerek bu şehri kendine hizmet mekânı seçmiş ve manevi fetih çalışmalarını başlatmıştır. Harakani hazretleri İslam’ın doğuya ve batıya ulaşmasında üstün gayret ve fedakarlıklar göstererek dünyayı ilim ve irfanla gönülleri aşk ve muhabbetle tezyin etmiş faziletli insanlar yetiştirmiştir. Horasan arifleri, alperenleri, derviş ve gazilerinin çalışmaları, Harakanî irfanının süzgecinden geçirilip Horasan’dan Anadolu’ya getirilmiştir. Hal böyle olunca Kars bir medeniyet şehridir. Kars bir Alperenler şehridir, Kars bir ilim ve irfan şehridir. Kars Anadolu’nun gönlüdür. Bu gönlün sahibi ise Ebul-Hasan Harakani efendimizdir.” ifadelerini kullandı. 

‘KARS’ DENİNCE ‘HARAKANİ’, ‘HARAKANİ’ DENİNCE ‘ANADOLU’ AKLA GELİR

Harakani Hazretleri ve Kars’ın, Anadolu için önemine de değinen Kaya, “Kars denilince akla Ebul-Hasan Harakanî, Ebul-Hasan Harakanî denilince akla Anadolu gelir. Çünkü Harakanî Anadolu’nun ruhudur, mayasıdır, özüdür. Anadolu bir hikmet evidir. Anadolu aşk ve irfan evidir. Harakani, Anadolu topraklarına öyle bir İslam mührü vurmuştur ki bu toprakların evliyası, alpereni, arifi ve irfanı ilelebet devam edecektir. Harakanî Hz.leri irfan mektebinde yetiştirdiği feyiz ve marifetinin ışığıyla aydınlattığı nice gönül erlerini ve kâmil insanları cihana hediye etmiştir. Böyle bir arifin yolunu takip ederek, İslam irfanının, aşk ve vuslat yolunun rehberi Harakani’nin eserlerinin tesir alemine dalmak üzere Kars’ta toplanmış bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

HARAKANÎ, KENDİ VARLIK AMACININ İNSANLIĞA HİZMET OLDUĞUNU İLAN EDEN BİR ARİFTİR

Kaya ayrıca, “Uzun ve daimi bir tarih hayatına sahip olmak,  bu tarihi seyir içerisinde çok önemli işler yapmak ve payidar hareketlerde bulunmak, cihanşümul medeniyetler kurmak ve bu medeniyetlerin yerli ve yabancıların vicdanlarına etki etmesi, üç kıtaya yayılıp maddi ve manevi olarak fütuhat kazanması, bu maddi ve manevi fütuhatın idamesi gibi bir irfanı gönüllere yerleştirmek, ebedi âleme göçtükten sonra açtığı fütuhatın ve irfanın gönüllerde tazeliğini koruması konusu elbette tetkik edilmeye layık olan büyük bir mevzudur. “Herkes sabah uyanır, kalkar. Âlim ilmini, zâhid zühdünü, tacir de ticaretini arttırmanın peşine düşer. Ebul-Hasan ise bir kardeşinin gönlünü huzura ve rahata kavuşturmanın derdindedir.” veciz bir ifadeyle Harakanî, kendi varlık amacının insanlığa hizmet olduğunu ilan eden bir ariftir. Anadolu’da pek çok irfanı damarlarını etkilemiş, onları beslemiş olan Harakani Kars’ın ve Anadolu’nun kalbinde yatmaktadır. Tasarrufuyla hala irşad etmektedir. Selçuklu medeniyetinin anlayış ve irfanına kaynaklık eden, farklı kavim ve dinlerin, adalet ve sevgi temelinde bir arada, esenlik içinde yaşamasını sağlayan bu öğretiye bugün fazlasıyla muhtacız. Savaşların olmadığı, insanların zulme uğramadığı daha huzurlu ve yaşanabilir bir dünyanın kurulmasında Harakani gibi bilgelerin öğretileri bizlere ışık olacaktır.” dedi.

EBU’L HASAN HARAKANİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Kaya konuşmasını şöyle tamamladı:

“Tarihi Kars kalesi önünde, 1995 yılından beridir devam eden Harakani Külliyesi’nin restorasyon çalışmalarında ve Kafkas Üniversitesi bünyesinde 2011 tarihinde açılan Ebu’l Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne maddi, manevi her türlü yardım, destek ve ilgilerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere devletimizin bütün ilgili kurumlarına, Harakani kültür ve irfanının dünyanın her kösesine yayılmasında desteklerini bizlerden esirgemeyen, aşkımıza aşk, heyecanımıza heyecan katan, bugün burada ve bir arada olmamıza katkı sağlayan, tüm vakıf, dernek, özel ve tüzel kişiliklere ve tüm Harakani dostlarına şahsım, Üniversitemiz ve Vakfımız adına şükranlarımı arz ederek, huzuru manevilerinde bulunduğumuz Ebu’l Hasan Harakani ve gönül sultanlarımızın ali ruhaniyetleri önünde hürmet ve muhabbetle eğiliyor; düzenlemiş olduğumuz II. Uluslararası Harakani Sempozyumu’nun sevgiye, hoşgörüye ve birliğe vesile olmasını diliyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.