1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Harakani Sofrası
Harakani Sofrası

Harakani Sofrası

Fütüvvet ahlakının bin yıllık örneği ‘Harakani Sofrasının’ kapısı herkesime açık...

A+A-

Anadolu’nun manevi fatihlerinden Ebu’l Hasan Harakani Hazretlerinin bin yıl önce başlattığı, “Her Kim Bu Kapıya Gelirse Ekmeğini Verin İnancını Sormayın” fütüvvet ahlakı iftar sofralarıyla yaşatılıyor.

Kars Harakani Vakfı Başkanı ve Evliya Cami İmam Hatip’i Yavuz Uzgur, Harakani Sofrasının bundan bin yıl önce kurulmuş bir sofra olduğunu günümüzde ise vakıfları tatarından bu geleneğin sürdürüldüğünü söyledi.

Harakani Hazretlerinin, Anadolu’ya Selçuklu Sultanı Çağrı Bey ile 1023’te geldiğini ve hizmet alanını bugün ki Evliya Cami civarında oluşturduğunu hatırlatan Uzgur Hoca, hazretin dergâhın kapısına “Her Kim Bu Kapıya Gelirse Ekmeğini Verin İnancını Sormayın,  Mademki Allah o kulana bir ruh vermiş onu yaşatıyor, o adam Ebu’l Hasan’ın sofrasında ekmek yemeğe layıktır. Allahın ruh vermiş olduğu Allahın yarattığı bir kimseyi bir lokma ekmekten men edemezsiniz.” yazdığını ifade ediyor.

Kendilerinin de bin yıl önce başlatılan bu geleneği, Ramazan ayının rahmet, mağfiret ve bereketiyle yaşattıklarını aktaran Uzgur Hoca, “Harakani Sofrasında, dışarıdan gelen misafirlerimiz içerden halkımız, fakir veya zengin fark etmez herkes bedenen ve ruhen doyuma ulaşarak ayrılırlar.”dedi.

UZGUR, HARAKANİ SOFRASI, MADDİ MANEVİ DOYUM SOFRASIDIR

Uzgur Hoca dile getirdiği iki doyumdan birinin maddi, diğerinin manevi ikram olduğunu hatırlatarak, “Bu sofra bin yıldan beridir insanlığın hem kalbini doyuruyor, hem de midesini doyuruyor. Hem ruhuna bir rahatlık veriyor, hem de bedenine bir huzur getiriyor.”ifadelerini kullandı.

Bu çerçevede iftar sonrası, Akşam namazının Evliya Camiinde eda edildiğini ardından teravih hazırlıklarının başladığını, teravih sonrası ise ya camide ya da Harakani Kültür merkezinde sohbetlerin yapıldığını aktaran Uzgur Hoca,  “Misafirlerimiz il içinden ve dışından her kademeden, her alandan oluyor. Bayanlar kendi taraflarında erkekler kendi taraflarında sohbetlere katılıyorlar. Misafirlerimize genelde Harakani irfanından bahsediyoruz. Bazen biz dışarıdan gelenleri dinliyoruz, bazense onlar bizleri dinliyor. Biz Harakani irfanınından bahsettikçe onlarda sorular soruyorlar. Bu şekilde daha ziyade önceden belirlenmiş konular değil de böyle zuhurata tabi olarak açılan konular ne ise onları konuşuyoruz. Ama şunu kesinlikle söyleyeyim siyaset ve politika yok tamamen Ramazanla ilgili Harakani irfanı ile ilgili yani kalbimizi ruhumuzu aydınlatacak olan tarihi milli manevi sohbetler oluyor. Burada şunu da dile getirmek isterim iş adamlarımızdan bu sofraya katkı sunmalarını bekliyoruz.”dedi.

Günlük ortalama 800 kadar kişinin bu sofradan nasiplendiğini de vurgulayan Uzgur Hoca, her kesimden her insanı Harakani Sofrasına beklediklerini kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.