1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hani Engelsiz Eğitimdi
Hani Engelsiz Eğitimdi

Hani Engelsiz Eğitimdi

Kars Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak : "Kazanılmış Haklarımız Geri Alındı"

A+A-

Kars Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Öğretmenlerin Yer Değiştirme ve Atama Yönetmeliği Taslağı’yla yeni bir ayrımcılığa yol açarak bundan önce Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği ile de engellik oranları değiştirilerek, kazanılmış haklarının geri alındığını söyledi.

Ocak, “Bakanlık, engelli öğretmenlerin atama koşullarını değiştirdi. Taslağın 17. maddesinde engelli öğretmenlerin engellilik derecesinin belirlenmesi ile atanacağı alanın öğretmenliğini yapabilecek durumda olup olmadığıyla ilgili karar, Sağlık Kurulu'na bırakılıyor. Kararın sağlık kurullarına bırakılması yanlıştır. Sağlık kurulları, doktorlardan oluşur. Doktorlar ise bir kişinin sağlık durumunu ve engellilik oranını belirler. Doktorlar kişinin müzik, yabanca dil, rehberlik ya da sosyal bilimler öğretmenliği yapıp yamamayacağı konusunda uzman değildir. Taslağın 17. maddesinde ortopedik engellilere atölye ve laboratuar öğretmenliğinin de yasaklanmıştır. Taslağın 17. maddenin 2. fıkrasında Türkçe, Türk Dili ve Edebiyat, Yabancı Dil, Matematik, Müzik, Resim, Rehber Öğretmen, Görme Engelliler Sınıf Öğretmenliği, Sosyal ve Fen bilimleri alanlarına atanacaklarda; iki gözün toplam görme oranı 10/20'den az olmamak ve görme alanı ve renk algılama bozukluğu olmamak şartı getiriliyor.” dedi.

Ocak, şu anda hiç görmeyen öğretmenlerin bu maddede sayılan alanlarda başarıyla öğretmenlik yaptıklarını, bu maddenin ise epeyce görmeyi gerektirdiğini de belirterek, “Bu düzenleme hem görevli öğretmenlere, onları başarısız gibi göstermekte hem de üniversitelerin öğretmenlik bölümünde okuyan ya da mezun olanlara haksızlık yapılmaktadır.  Öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının hak ve özgürlüklerini kısıtlanmaktadır.  Ayrıca alanlarda, resim öğretmenliği de sayılmış; sanki görme engelli öğretmenler resim öğretmeniymiş gibi gösteriyorlar. Böyle bir şey hiç olmadı. Bu engellilerin umutlarıyla oynamaktır. 17.Maddenin 5. fıkrasında ise "Genel yüz hatlarını bozan ve yüz ifadesini engelleyen kalıcı yara, yanık ve tümör bulunanlar okul öncesi ve sınıf öğretmenliğine atanamazlar" deniyor. Yani MEB yakışıklı, manken tipli öğretmen istiyor. Bu taslağın kesinleşmesi halinde 4 yıl boyunca okuyan öğretmenlere “siz bu okulları boşuna okudunuz sizi öğretmen yapmıyoruz” diyecekler kısaca.” diye konuştu.

Ocak ayrıca, Kars Dolunay Derneği Engelliler Birim Başkanlığı olarak bu taslakta yer alan eleştirdikleri maddelerin gerekçeli sebebinin kamuoyuyla paylaşılmasını merakla beklediklerini de sözlerine ekledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler