1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hakkı Köylü Seminer Verdi
Hakkı Köylü Seminer Verdi

Hakkı Köylü Seminer Verdi

TBMM Adalet Komisyonu Başkan Vekili Hakkı Köylü, “Özgürlük, Güvenlik ve Adalet Bağlamında Polis’in Yetkileri ve Sınırları” konulu seminerde yaptığı konuşmada önemli konulara değindi.

A+A-

 

TBMM Adalet Komisyonu Başkan Vekili Hakkı Köylü, Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 165. yıldönümü münasebetiyle Kars Emniyeti’nin düzenlediği “Özgürlük, Güvenlik ve Adalet Bağlamında Polis’in Yetkileri ve Sınırları” konulu seminerde yaptığı konuşmada önemli konulara değindi.

Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu’ndaki seminer Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Polisin yetkilerinin örneklerle anlatıldığı seminerde Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Cumhur Şahin ve Adalet Bakanlığı Kanunlar ve Kararlar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yusuf Solmaz Balo bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.

Yakalama, tutuklama, zorla getirme emirlerinden örnekler verilerek bahsedildiğini belirten, TBMM Adalet Komisyonu Başkan Vekili Hakkı Köylü, suçüstü olarak bir suçun işlenmesi sırasında kaçan suçluyu yakalamak için polisin ve jandarmanın 16. maddede de yer alan silah kullanma yetkisi olduğunu söyledi.

Köylü; “Polisin veya jandarmanın başına en çok iş açan maddelerden bir tanesi de budur. Daha önceki kanunumuzda bildiğiniz gibi ağır cezalık bir suç işlenmiş ve suçu işleyen kişide kaçıyorsa bunu yakalamak için yakalayacak ölçüde, durduracak ölçüde silah kullanma yetkisi vardır polisin. Ama düzenlemede suçun sınırı belirtilmemiştir suçun vasfı da belirtilmemiştir. Komisyonda buna biz itiraz ettik. İtirazımıza rağmen pek dinlenmedi ve ucu açık bir madde düzenlendi” diye konuştu.

Köylü daha sonra şunları söyledi:

“Ormanda odun keserken birisini görmüştür kolluk hemen kaçmaya başlamıştır. Bunu yakalayacak, şimdi burada arkasından ateş ederek bunu yaralayarak durdurması gerekir mi gerekmez mi?. Veya gerekir ise hangi hallere kadar kolluk bu silahı kullanabilecektir. İşte kolluğun tereddüt ettiği hususlardan bir tanesi bu. Nitekim zaman zaman bu yanlış algılanıyor yanlış yorumlanıyor. Bunla da başın derde giriyor. Burada en basit düşüneceğimiz şey şu olmalıdır suçüstü halinde kaçan kişiyi yakalamak için silah kullanmak yetkisi var ama buradaki fayda ile zararı bir karşılaştırmamız lazım bu işlenen suç nedir?. Bu suçun çapı ne kadardır?. Topluma verdiği, kişiye verdiği zarar nedir?. Vahimidir değil midir”. İkincisi ise neden benim bunu yakalamam için ateş etmem ilk beynine gelecek. Olayın ağırlılık derecesi nedir?. Ormandan bir odun kesen adamı yakalamak için siz arkasından ateş ederek vuruyorsanız siz yaralıyorsanız veya öldürüyorsanız. Bunun pek savunulacak bir tarafı olmaz. Buna benzer durumlarda kolluğun çok dikkatli olması gerekiyor. Yani kanunların ucu açık bir hüküm var ben bundan istifade ederim bu bana her yetkiyi veriyor diye düşünmemek lazım. Bir ikinci husus daha var. Yakalamada kolluğun takdir hakkının olduğu ama çok hassas olan bir konu daha var, ağır cezalık bir suç işlemiştir. Banka soymuştur. Hatta soygun sırasında bir iki kişiyi öldürmüştür. Kolluğun birinci görevi bunu ne pahasına olursa olsun yakalamak, bunu yakalamak için silah kullanabilir mi kullanabilir. Ölmesi pasına öldürmesi pasına silah kullanabilir mi onu da kullanabilir. Peki, kaçan bu sanık şüpheli suç işleyen kişi birde rehin aldı ise elinde bir tane rehine var. Rehine ile kaçmak istiyor. Kolluk bunu yakalamak zorunda ama ateş ettiği takdirde rehineyi, ya kendisi vuracak ya da fail rehineyi öldürecek. Rehinenin hayatı kesinlikle tehlikede burada bir tercih yapmak zorundadır. Ya suçluyu salıverecek gitmesine müsade edecek ya da suçluyu vurmaya kalkışacak ama bu arada suçluda rehineyi öldürecek. Bu çok hassas bir konudur işte kolluğun burada çok dikkatli olması ve kendine göre bir tercih yapması lazım bu gibi duruklarda mesela ne gibi bir tercihte bulunabilirisiniz.”

Seminere; Vali Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş,  TBMM Adalet Komisyonu Başkan Vekili Hakkı Köylü, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Cumhur Şahin, Adalet Bakanlığı Kanunlar ve Kararlar Genel Müdür Yardımcısı DR. Yusuf Solmaz Balo, Cumhuriyet Başsavcısı Recep Yazar, Adalet Komisyonu Başkanı Ümit Selçuk Doğan, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Jandarma Alay Komutanı Erol Çelik, Baro Başkanı Cevdet Ucungan, Emniyet Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri katıldı.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler