1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gönüllüler aranıyor
Gönüllüler aranıyor

Gönüllüler aranıyor

Kars Atatürk Kütüphanesi için gönüllüler aranıyor...

A+A-

ATATÜRK ÇOCUK KÜTÜPHANESİ’NDE ÖRNEK ETKİNLİK

Kars İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’ne bağlı şube kütüphanesi olan Atatürk Çocuk Kütüphanesi’nde örnek bir etkinlik yapıldı. Etkinlikte 3-6 yaş çocuklarıyla drama etkinliği ve kukla gösterisi sunuldu. Miniklerin etkinlikten memnun kaldıkları görülürken, ailelerde kütüphane ilgililerine ve yetkililerine teşekkür ettiler.

Kars İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’ne bağlı şube kütüphanesi olan Atatürk Çocuk Kütüphanesi 1952 yılında kuruldu ve de Türkiye’de kurulan ilk çocuk kütüphanelerinden birisi olarak bilinmekte. Tarihi bir binası olan kütüphanenin restorasyon çalışmaları yapıldı. Elektrik ve kamera ihaleleri yapılamadığı için yeniden hizmete açılamadı.

Günümüzde kullanımda olmayan kütüphane için Kitap Okuyan Çocuklar projesi ile Yüsra Ceylan Turan Atatürk Çocuk Kütüphanesi’nin düzenlenmesinde ve daha sonra yapılacak etkinliklerin planlanmasında gönüllü olarak danışmanlık yaptı. Fen ve doğa bölümü, belgesel ve müzik aktiviteleri odası, bebek bakım ünitesi, 0-6 yaş çocuk kitapları bölümü, 7-10 yaş çocuk kitapları bölümü vb. düzenleme çalışmaları yapıldı.

Bugün de 3-6 yaş çocuklarıyla drama etkinliği, kukla gösterisi yapıldı. Etkinlik itibariyle gönüllülere ulaşmak, kütüphaneyi tanıtmak, örnek çalışmalar yapmak için kütüphane açıldı.

Çocuklara kitap okuyacak, hikayeler anlatacak, oyunlar oynatacak, drama-etkinlik-deney çalışmaları yaptıracak gönüllere ihtiyaç olduğu belirtilirken, Kars’ta çocuklar için güzel önerilerde bulunmak isteyenler, “‘ben varım’ diyorsanız bizimle iletişime geçin” çağrısında bulundular.

İl Halk Kütüphanesi Müdiresi Mehtap Çantay, “Şu anda Atatürk Çocuk Kütüphanesi’nde şubemize bağlı olan kütüphanede bulunmaktayız. Kitap Okuyan Çocuklar projesi adı altında Yüsra hanım bizim kütüphanemizin de okul öncesi çocuklarımıza göre düzenleme yaptık. Ve orada onla ilgili bir kukla gösterisi yaptık. Öğrencilerle kütüphanenin tanıtımını ve onları kütüphaneye alıştırmak için bir çalışma başlatıldı ve çocuklar çok memnun oldular. Biz de öyle biz de öğrenmiş olduk, çünkü kütüphaneler de kütüphanecilik dışında okul öncesi çocuklarında, eğitimcilerin de olmasının gerektiğini anladık. Bizim burası Avrupa Birliği’nden edinilen proje dahilinde çocuk ve gençlik projeleri adı altında yapılan bir yatırımdır. Bina baştan aşağıya yenilendi, mobilyaları revize edildi, düzenlendi ve hemen her şey alındı. Üst kısım da 2 kat yani gençlik kütüphanesi aşağısı çocuk bölümü olarak ayarlandı. Çocuk grubu derken de 0-3 yaş grubunu ayrı düzenledik 7-11 yaş grubunu ilk katta ayarladık. Kitaplarını, malzemelerini düzenledik ve onlara bir müzik odası yaptık, müzik aletlerini de içerisine taşıdık. Bebek ve anne ile ilgili bir bebek odası düzenledik. Çocuklara göre lavabolarını ayarladık. Aynı zamanda bir fen köşesi, fen laboratuarı, aynı zamanda yine fen ile ilgili diğer materyalleri aldık onları da başka bir odada düzenledik. Onlara göre masa ve sandalyeleri düzenledik. Tamamlamaya çalıştık.” dedi.

Kütüphanenin Pazartesinden Cuma gününe kadar haftanın beş günü sabah 09.00’dan akşam 17.00’ye kadar açık bulunduğunu da belirten Çantay, “Okuyucuya hizmet etmekte. İl Halk Kütüphanesi olarak düşünürseniz ilgi çok fazla benim geçen seneki istatistiğim 54.200’dü. revize yapıldıktan binam yapıldıktan sonra 120 bine yakın bir okuyucum arttı. Çok fazla bu bir yıl için. Kitap alan okuyucum 9000 iken 13.000’lere kadar çıktı. Ödünç kitap alanlar çok fazla çünkü kitaplarımız güncellediğimiz için herkes aradığını bulup, götürebiliyordu. Sistem otomasyon sistemi bizde iyi geliştiği için şu anda yeni oturmaya başladı o da okuyucuya çok fazla kolaylık sağlıyor. Manuel işlemlerdense bu sistem ile yapılan işlemler de okuyucu daha kolay bir şekilde ödünç alabiliyor. 7-11 yaş grubu çocuk kitaplarımız var. Çocuk bakım ünitesinde anne oturup burada bebeğini emzirebilecek. Süvari yayınları var dergiler, yine biyografi kitaplarımız var. Fen köşemiz, fen materyallerimiz ve kitaplarımızdan yararlanarak aynı zamanda deneyler yaparak öğrenecek. Satranç köşemiz var. Yine fen ve coğrafya kitaplarımız var. Müzik ve DVD odamız var. Bir DVD aletimiz var ve diğer müzik aletlerimiz var okul öncesi çocukların zihinsel gelişimleri için hepsi onların seviyesinde.” diye konuştu.

Yüsra Ceylan Turan da, “Ege Üniversitesi okul öncesi öğretmenliği mezunuyum, geçen sene mezun oldum. 2012 Aralık ayında kurulan bir projenin gönüllüsü olarak buradayım. Projemizin adı ‘Kitap Okuyan Çocuklar’ projesi. Bu proje dahilinde yerel mahallelerde ki belediyelerimizden, ilçede ki belediyelerimizden çocuk kütüphaneleri kurmalarını istiyoruz. Projemiz ülkenin her yerinden illerden, mahallelerden bize ulaşmaya çalışan gönüllüler ile yürütülüyor. Bu proje kapsamında da Diyarbakır il sorumlumuz benim aynı zamanda da Kars il sorumlumuz da Ali bey ile Kars’ta çocuk kütüphaneleri hakkında neler yapabileceğimizi konuştuk. Burada var olan ama açık olmayan bir kütüphaneden bahsetti. Biz de bu kütüphanede neler yapabileceğimizi konuştuk, Mehtap hanımla ve buraya danışmanlık yapmaya karar verdik.” şeklinde konuştu.

Turan daha sonra, “Kitap Okuyan Çocuklar projesi olarak kütüphane için neler yapabiliriz’ diye düşündük ve bu projeyi yaptık. Geçtiğimiz Pazartesi gününden beri buradayız. Ülkemizde çocuk kütüphanelerinin eksikliği büyük bir eksiklik, tartışılmaz bir eksiklik. Her kütüphanede eksik olan şeylerden birisi bebek bakım ünitesi bebeğin altının değiştirilebileceği bir yerin olması özellikle bebek emzirme ünitesinin olduğu bir kütüphane yok. Türkiye geneline baktığımız zaman ya vardır ya yoktur. Varsa da çok azdır. Önceliğimiz bu olmayan şeylerin kütüphanelerde olmasını sağlamak. Bu kütüphanenin her şeyi vardı sadece düzeni eksikti. Dolapları, kitapları, materyalleri her şeyi vardı, biz burada sadece danışmanlık yaptık. Diğer kütüphanelerde ise belediyelerden istediğimiz kütüphanelerde ise projeyi sunuyoruz ve belediyenin o ilçeye bir çocuk kütüphanesi kurmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Turan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İlk çalışmamızı İstanbul Kadıköy belediyesinin yaptığı İnteraktif Çocuk Kütüphanesi olarak belirledik. 2014 Mart ayında açıldı bu kütüphane ve başarılı çalışmaları ile de devam ettiriliyor. Beşiktaş Belediyesi, Mersin Mizitli ilçesinin belediyesi de onay veri mesela projemize oralarda da İnteraktif Çocuk Kütüphanesi açılacak. İllerden çocukların dünyalarında farklılık yaratmak için bize ulaşan gönüllülerimiz ile bu çalışmaları yapıyoruz. Ben kendim ulaştım bu projeye proje 2012 Aralık ayında kuruldu. Bir radyo programında gördüm dinledim. Ve bu projede yer almam gerektiğini hissettim. Ben de çocukların hayatında yer almak istiyorum. Ve bu projeye mail aracılığı ile kordinatörlümüz ile görüştüm. İzmir’de çalışmalar yaptım. Ve projeye üniversite son sınıftayken katıldım.”

İlk çalışmaları İzmir’de yaptıklarını da ifade eden Turan şunları söyledi:

“Orada ki kütüphaneler inceleyerek kaç tane kütüphane var ve bunlar ne iş yapıyor diye. Kütüphanelerin sadece çocukların kitap aldıkları yer olarak görmüyoruz. Etkinliklerin, yaratıcı dramaların, müzik dramalarının, deney malzemelerinin olduğu ve deneylerin yapıldığı bir yer olarak düşünüyoruz. Kütüphanemizin bir eksiği o PV’siz kaplama istiyoruz çocuklarımız için. Mesela onun hem sağlık açısından hem de hijyen açısından halılardan daha iyi olduğunu düşünüyoruz. Onun olması şart ve cam bölmenin olması şart. Görevlilerin her gün temizlik yapması ve kitapların düzenlenmesi şeklinde. Temizliğin günlük yapılması lazım. Güvenlik için de ilk önce masalarımızın köşelerinin sivri olmaması, oval ve yalıtılmış olması. Kullandığımız materyallerin, oyuncakların, laholarımızı da ahşap olarak düşünüyoruz. ahşap olmalıdır. Kadıköy’deki büyük bir boşluğu doldurduk. Bu projede belli bir meslek grubuna ait insanlar yok. Doktor da var, öğretmen de var, ev hanımı da var. Yani her türlü insanın projemizde yer almasını bekliyoruz. Böyle olunca da herkesin aklına farklı bir etkinlik geliyor ve biz de farklı şeyler yapıyoruz. Bunu dezavantaj olarak görmüyorum bize kattıkları çok avantaj var. Ve daha güzel şeyler olduğuna inanıyorum. Çocuklara uygun masaların böyle sivri uçlarının olmaması lazım. Bu şekilde düzeltilmiş olması ve ya oval masaların olması lazım.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.