1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gençlikten Kan Bağışı
Gençlikten Kan Bağışı

Gençlikten Kan Bağışı

Gençlik Haftası nedeniyle Sarıkamışlı öğrenciler Kızılay’a kan bağışında bulundular.

A+A-

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı-Gençlik Haftası” nedeniyle Sarıkamış Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu (SABESYO) personeli ve öğrencileri Kızılay’a kan bağışında bulundular.

 

Gençlik Haftası kapsamında Türk Kızılay’ı Sarıkamış Şube Başkanlığı tarafından kan bağışı kampanyası başlatıldı.

 

Kızılay Erzurum Kan Merkezi’nden gelen 1 doktor ve 4 hemşire tarafından SABESYO kantininde gönüllü öğrenci ve KAÜ çalışanlarından kan alındı. Üniversite kantininde başlatılan kampanyaya öğrenciler ve KAÜ personeli yoğun ilgi gösterdi. Kan bağışında bulunan personel ve öğrencilere, Kızılay maden suyu ile bisküvi ikram edildi. Kan grubunu bilmeyen bazı öğrenciler de bu sayede kan gruplarını öğrenmiş oldular.

 

Sarıkamış Kızılay Şube Başkanı Mir Hasan Taş, kampanyaya gösterilen yoğun ilgiden dolayı Üniversitesi öğrencilerine ve çalışanlarına teşekkür etti. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle, SABESYO’da kan bağışı kampanyası başlattıklarını belirten Taş, “Kızılay’a kan vermek hem insan sağlığı yönünden önemli hem de insanlarda sosyal sorumluluğu geliştirmektedir. Kan alıp vermenin felsefesi, insanın vücudundan fazla olanın, ihtiyacı olana verilmesidir. Kan vermenin bir hayat kurtaracağı bilinci ile hareket edilmeli” dedi. 

 

Taş, kan bağışçılarının eğitilmesi, bu alışkanlığın toplum geneline yaygınlaşmasının sağlanması ve sonraki nesillere aktarılmasının mutlaka sağlanması gerektiğini de ifade ederek şunları söyledi:

 

“Kan bağışı ekiplerimiz tamamen steril, tek kullanımlık tıbbi ürün ve modern cihazlarla görev başındaki doktor önderliğinde kan almaktadırlar. Yaklaşık bir çay molası kadar geçen sürede bir hayat kurtarılmış olmaktadır. 18–65 Yaş arasında, ağırlığı 50 kg üzerinde, önemli bir sağlık sorunu olmayan, doktor tarafından yapılan muayenede sağlığı uygun olduğu tespit edilen ve hemoglobin düzeyi uygun olan herkes 3 ayda 1 kez, yılda 4 kez kan bağışında bulunabilir.”

 

Kan bağışında bulunan SABESYO öğrencisi Nur Hilal Tuncer, bunun bir insanlık vazifesi olduğunu vurgulayarak, “Belki bir yaralının kurtulmasına vesile olabiliriz. Aynı zamanda kan veren kişi, kendi sağlığı açısından da güzel bir iş yapmış olur. Ben de periyodik olarak kan vermeye çalışıyorum.” şeklinde konuştu.

 

KAÜ SABESYO personellerinden Hikmet Yılmaz da, Kızılay’ın sürekli kan bağışçısı olduğunu belirterek, “Herkesin kan bağışı kampanyasına destek vermesi gerekir. Ben yüksek tansiyon hastasıyım, kan bağışında bulunduğum zaman kan basıncım ve tansiyonum dengeleniyor. Kan bağışının hayati öneminin farkındayız. Sağlığı yerinde olan herkesi bağışta bulunmaya davet ediyorum.” dedi. 

 

Sağlığı yerinde olan herkesi kan bağışında bulunmaya davet eden Erzurum Kızılay Kan Merkezi’nden Dr. Ahmet İzzetgil ise, kan bağışının önemi ve faydalı hakkında şunları söyledi;

“18-65 yaşları arasında olan her sağlıklı kişi kan verebilir. Erkekler, en sık 2 ayda bir, kadınlar ise, en sık 3 ayda bir olmak üzere ve yılda toplam 4 üniteyi geçmemek koşuluyla kan verebilirler. Vücut Ağırlığı: 50 kilogramın üzerinde olan herkes kan bağışı yapabilir. Miktar: Bağışlanan kan standart olarak 450 mL'dir. İnsan vücudunda toplam 5000-6000 mL kan olduğu düşünülürse, bu miktar, toplam kan hacminin sadece yüzde 7,5-9’u kadardır. Kan bağışını takiben, eksilen sıvı hacmi, damar dışındaki sıvının, damar içine geçmesiyle saatler içerisinde karşılanır. Hücrelerin yenilenmesi süreci ise, 2 ay kadardır. Düzenli aralıklarla yapılan kan bağışının sağlık açısından herhangi bir sakıncası olmadığı gibi, aksine birçok yararı mevcuttur. Anemi: Kansızlık, elbette ki kan bağışı için engeldir. Günlük yaşamın olağan sayılabilecek ve çoğunlukla psikolojik kaynaklı olan halsizlik, bitkinlik gibi durumlar, anemi olarak algılanmamalıdır. Anemi tanısı, kan testleriyle yapılmaktadır. Kan bağışı için kriter hemoglobin değeridir. Sterilite: Kan torbaları, tek kullanımlık ve steril olarak imal edilmektedir. Bu sebeple, kan bağışı sırasında donöre herhangi bir hastalık bulaştırılması söz konusu değildir. Yan Etki: Kan bağışının, kilo aldırma, zayıflatma, halsiz bırakma, kaşıntı ve bağımlılık gibi yan etkileri yoktur.”

 

KAN VERMENİN FAYDALARI

 

Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur.

 

Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur.

 

Kandaki yüksek yağ oranı düşer.

 

Kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltır.

 

Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur.

 

Kan bağışçısı her kan verdiğinde:

 

AIDS , Hepatit B , Hepatit C , Sifiliz

 

Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur.

 

Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.