1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. GAMP Konağı yine yıkılıyor
GAMP Konağı yine yıkılıyor

GAMP Konağı yine yıkılıyor

Kars’ta 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın Kafkas Cephesi Komutanıyken altını at barınağı üstünü ise ev olarak kullandığı Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMP) Konağı yine yıkılmaya başladı.

A+A-

Bundan önce de yıkılıyor gerekçesiyle bakım ve onarıma alınan konağın tamamen yıkılmamasından endişe ediliyor.

Birçok kültür varlığının yok olmasına bir yenisi daha eklendi ve GAMP konağı da yıkılmaktan kurtulamadığı için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Kentin gözde tarihi mekanı olan GAMP konağının ne zaman sağlamlaştırılıp hizmete sokulacağı merak konusu iken duvarlar ve tavan kısmında da büyük çöküntüler oluştu.

Yıllarca kültür sanat ve birçok etkinliğe ev sahipliği yapan tarihi gazi Ahmet Muhtar Paşa konağı sergi salonunu 2014 yılı Mayıs ayında kapatılarak uyarı levhaları asıldı. Konağa asılan “Binaya Yaklaşmak Tehlikeli ve Yasaktır” yazısı sıkıntının boyutunu da gözler önüne sermişti ve o tehlike yıkılan duvar ve çöken tavanla kendini gösterdi. Kars’ın en görkemli tarihi yapıtlarından olan GAMP Konağı, duvarlarındaki çatlak ve kabarma sonucu binanın çatı kısmı ve duvarın bir bölümü yıkıldı. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın Kafkasya cephesi komutanı, asker, gök bilimci, yazar, eğitici, devlet adamı ve 1912 yılında kısa süreliğine Osmanlı sadrazamlığı da yapan Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın Kafkas Cephesi Komutanıyken altını at barınağı üstünü ise ev olarak kullandığı, tarihi Konağın yeniden onarılarak etkinliklere açılması bekleniyor.

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı Orta kapı Mahallesinde yer alan Konak 19. Yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edilmiş, Osmanlı Dönemi yapılarındandır. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında (93 Harbi) Ordu Komutanı Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından bir süre Karargah Binası olarak kullanılmıştır. 2001 yılında Kars Valiliği tarafından restore edilen Konak, galeri olarak hizmete açılmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.