1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. GAMP Konağı yıkılıyor
GAMP Konağı yıkılıyor

GAMP Konağı yıkılıyor

Kars’ın en görkemli tarihi yapıtlarından olan GAMP Konağı, duvarlarındaki şişme nedeniyle yıkılıyor.

A+A-

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın Kafkasya cephesi komutanı, asker, gökbilimci, yazar, eğitici, devlet adamı ve 1912 yılında kısa üreliğine Osmanlı sadrazamlığı da yapan Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın Kafkas Cephesi Komutanıyken altını at barınağı üstünü ise ev olarak kullandığı, tarihi Konağı yıkılıyor.

2001 yılında Valilik ve Garnizon Komutanlığı tarafından restore edilerek Kültür Bakanlığına ait Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı’nın duvarlarında 3 yıldan beridir şişme oldu.

Duvarlarında ki şişmeler için teknik rapor tutularak, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü konağın bir an önce projesinin çıkarılarak restore edilmesi için ödenek talebinde bulunduklarını söyleyen Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, gerekli onarım yapılana kadar geçici süreliğine Konağı ziyarete kapatabileceklerini ifade etti.

GAZİ AHMET MUHTAR PAŞA KONAĞI

Ortakapı Mahallesinde yer alan Konak 19. Yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edilmiş, Osmanlı Dönemi yapılarındandır. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında (93 Harbi) Ordu Komutanı Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından bir süre Karargah Binası olarak kullanılmıştır. 2001 yılında Kars Valiliği tarafından restore edilen Konak, galeri olarak hizmete açılmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum