1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Figüranlar Erzurum'da
Figüranlar Erzurumda

Figüranlar Erzurum'da

Erzurumlular figüran olarak Rus ve Ermeni askeri olmayı kabul etmeyince, işsiz Karslılar, Ermeni ve Rus askerini oynamak için özel bir otobüs tutarak Erzurum’a akın ettiler.

A+A-

Erzurum'daki Aziziye Tabyaları'nda tarihte "93 Harbi" olarak bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında yaşanan olayları ve 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nı anlatan 'Aziziye- Nene Hatun' isimli filmin çekimleri sürerken, Ermeni ve Rus askerini canlandıracak figüran bulunamayınca yönetmen çareyi çevre illerde aradı. Karslılar, Ermeni ve Rus askerini oynamak için özel bir otobüs tutarak Erzurum’a akın etti.


Çekimleri bugün de tarihi Çifte Minareli Medrese içerisinde devam eden Aziziye-Nene Hatun filminin savaş sahnelerinde Ermeni ve Rus askerini canlandıracak figüran bulunamıyor. Teklif götürülen hiçbir Erzurumlu, Rus ve Ermeni askeri olmayı kabul etmiyor, "Erzurumlu ancak Türk askeri olur" cevabı veriyor. Yapımcı şirket, figüran ihtiyacını, Kars’tan karşılıyor.

 
Erzurumlu kadın kahraman Nene Hatun'un hayatının anlatıldığı "Aziziye-Nene Hatun" filminde Rus ve Ermeni askeri rolünü kimsenin kabul etmemesi nedeniyle figüran sıkıntısı yaşanıyor. Çekimlerine Erzurum'un değişik mekanlarında devam edilen filmin, savaş sahneleri için aranan Rus ve Ermeni rolünü oynayacak kimse bulunamayınca, yapımcı şirket, Kars’tan figüran getirme kararı aldı.


Avni Kütükoğlu'nun yazıp yönettiği, Açelya Elmas, Zeki Alaysa, Eşref Kolçak, Selahattin Taşdöğen, Levent Ülgen, Sinan Bengier ve Nuri Alço gibi isimlerin de rol aldığı filmin, Aziziye Tabyaları'nda çekilecek olan savaş sahneleri, yapımcı şirketin başını ağrıtmaya başladı.


Filmin Yapımcısı Sebahattin Kat, "Aziziye-Nene Hatun" filminde, tarihte '93 Harbi' olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında yaşanan olaylar, Nene Hatun ve Erzurum'da yapılacak olan 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nı anlatacaklarını söyledi.

Kat, "Filmde, Nene Hatun'un kahramanlıklarını anlatıyoruz ama bu başlı başına bir Nene Hatun filmi olmayacak. Geçmişle günümüz arasında bir bağlantı kurduk. Geçmişte Osmanlı-Rus savaşı sırasında yaşanan olayları, Ermeni mezalimine karşı yapılan göçleri, aynı zamanda Atatürk Üniversitesi'nde okuyan bir bayan öğrencinin 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nda kayakta birinci olmasını konu ediyoruz" dedi.


Osmanlı-Rus Savaşı'nın en hararetli yaşandığı Aziziye Tabyaları'nda önümüzdeki günlerde savaş sahneleri çekmeye hazırlandıklarını da anlatan Kat, bu sahnelerin çekimi öncesinde ciddi bir figüran sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Erzurum'da hiç kimsenin Rus ve Ermeni askeri rolünü oynamak istemediğini ifade eden Kat, "Erzurumlu sadece Türk askeri rolünü oynamak istiyor. Yaklaşık 150 civarında Rus ve Ermeni askerine ihtiyacımız var ama öyle anlaşılıyor ki, Erzurum'da bunu bulamayacağız. Ancak bu demek değil ki, biz bu sahneleri çekmeyeceğiz. Şu anda bu sorunu halletmeye çalışıyor" diye konuştu.


BAŞBAKAN ERDOĞAN FİLMDE OYNAYACAK

 

Öte yandan Filmin Yapımcısı Sebahattin Kat, film projelerinden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bilgisi olduğunu belirtti. Filmde oynaması için Erdoğan'a teklif götürüldüğünü bildiren Kat, "Filmde hangi senaryoda oynayacağı bilgisi de kendisine gitti. Sayın Başbakan, Aziziye filmi projesiyle yakından ilgileniyor. Filmdeki rolü, madalya takmak olacak. Haber bekliyorduk. Dün bir gazetecinin sorusu üzerine Başbakanımız, 'neden olmasın' cevabını verdi. Bu da görünüyor ki Başbakanımız filmimizde rol alacak" ifadelerini kullandı.

 

Açelya Elmas'ın "Nene Hatun", Nuri Alço'nun "Rus Komutanı", Zeki Alasya'nın "Atatürk Üniversitesi Rektörü", Ceyda Öztürk'ün ise 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nda kayak şampiyonasında birinci olacak sporcu rolünü üstlendiği film, 29 Ekim 2010'da vizyona girecek ve filmin galası da Erzurum'da yapılacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.