1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Fethin 953’üncü Yılı
Fethin 953’üncü Yılı

Fethin 953’üncü Yılı

Selçukluların Kars’tan Anadolu’ya Girişlerinin 953’üncü Yılı Nedeniyle Bazı Etkinlikler Düzenlenecek

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Selçuklu Sultanı Alparslan’ın Kars’tan Anadolu’ya girişinin 953’üncü yılı nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Kars Valiliği bünyesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek etkinlikler, 16 Ağustos Çarşamba günü yapılacak. Aynı gün saat 11,00’da başlayacak kutlamalar, Evliya Camii avlusunda yapılacak. Etkinlikte ilimizin değerli fotoğraf sanatçılarından Özen Beşli’nin ‘Fotoğraf diliyle Ani’ adlı fotoğraf sergisinde uzun yıllar emek vererek çektiği fotoğrafları sergilenecek. Aynı saatlerde Evliya Camisinde mevlid-i şerif ve fetih duası okunacak daha sonrada vatandaşlara fetih pilavı ikram edilecek.

Öte yandan Kars Valisi Rahmi Doğan, Selçukçuluların Kars’tan Anadolu’ya girişlerinin 953’üncü yılı nedeniyle düzenlenecek olan kutlama etkinliklerine tüm Kars halkını davet ederek, o tarihte Anadolu’nun kapısının Türklere açılmasının önemine dikkat çekti.

SELÇUKLU SULTANI ALPARSLAN VE KARS

“Sultan Alparslan, 1064 yılında Ani şehrini fethettikten sonra şehrin yönetimini Ebu'l Manuçehr beye vermiştir. Ani'deki Şeddadlı Beyliği'nin kurucusu olan Ebu'l Manuçehr, Ani şehrinin dış cephe sur sistemini yeniletmiş ve Aslanlı Kapı olarak bilinen giriş kapısına surların 4 satırlık kufi kitabesini yaptırmıştır. Ebu'l Manuçehr tarafından 1072 tarihinde yaptırılan ve Anadolu'daki ilk Türk Camii olma özelliğini de taşıyan Manuçehr Cami, Selçuklu Sarayı, Kervansaray, Ebu'l Muammeran Cami ve Küçük Hamam Ani Örenyeri'nde ayakta kalmış Selçuklu dönemine ait yapılardır. 1064 yılındaki fethin daha öncesinde, Anadolu'ya düzenlenen akınlarda Çağrı bey ordusu ile Ani ve Kars üzerinden Erzurum'a kadar ilerlemiş ve bugünkü Horasan ilçesinde Çağrı beyin ordusu Bizans ordusunu ağır yenilgiye uğratması sonucu Anadolu kapıları da Türklere açılmaya başlamıştır. Çağrı beyin bu akınları sırasında Kars'ın manevi sahibi olarak da bilinen Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri, Selçuklu ordusu ile birlikte Kars'a gelmiş, 1033 tarihinde Yahni Dağı'nda bir Bizans birliği ile yapılan çatışmada şehit düşmüştür. Mevlana Celalettin Rumi'nin 'Biz ne öğrendiysek Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nden öğrendiklerimizdir'

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.