1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Etle ilgili tavan fiyatı açıklaması
Etle ilgili tavan fiyatı açıklaması

Etle ilgili tavan fiyatı açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, kıymada tavan fiyatın 32 lira, kuşbaşı ette ise 34 lira olarak belirlendiğini açıklaması Kars’ta da hayvan üreticileri tarafından büyük memnuniyetle karşılandı.

A+A-

Kırmızı Et Üretim Birliği İl Başkanlarının da hazır bulunduğu toplantı sonrası alınan karar gereği karkas et yağsız fiyatının tavan olarak 23.3 TL olması ve yağlı fiyatı ise 21.8 TL olması Karslı üreticilerin yüzünü güldürdü.

Kars Hayvan Pazarı’nda da vatandaşın gündeminde olan et fiyatlarındaki düzenlemenin üreticilere büyük ölçüde destek sağlanacağı yönünde düşüncelerin hakim olduğu dikkatlerden kaçmadı. Karslı hayvan üreticileri alınan karar için Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e teşekkür etti.

Konuya ilişkin Kars Hayvan Pazarı’nda açıklamada bulunan hayvan üreticilerinden Metin Çakırca, bu kararla mafyadan kurtulduğuna dikkat çekti. Üreticilerin, besicilerin kazanamadığını ve bu karar öncesi en çok kazananın aracılar olduğunu kaydeden Çakırca, Bakan Çelik’e konuya el attığı için teşekkür etti. Çakırca daha sonra şunları söyledi: “Tarım bakanımızın bu işe el atması iyi oldu bence. Hayvancılık sektörü üç beş tane et mafyasının elindeydi. Ben besiciyim, Karkas etin kilosunu 21 TL’ye satıyorum. Benim etimi alan aracı götürüp İstanbul’da 40 ila 50 TL yazması köylü vatandaşın besicinin çökmesi demektir. Sayın bakanımızın bu işe el atıp bu aradaki et mafyalarını takip etmesi lazım. Bir yem 50 TL, KDV düştü ertesi gün 4 TL 5 TL zam geldi. Bu KDV hiçbir köylüye yaramadı. Bu üç beş yemcinin işine yaradı. Yemciden şuanda vergi alınmıyor, yemci aynı fiyata yemini köylüye satıyor. Bu aracı olan köylüden eti alıp da pahalıya satan aracıların yakalanması gerekir. Et fiyatları pahalı değil bir hayvanın maliyeti var burada canlı kilo 17 ila 18 TL ye adam hayvan alıyor, etin kilosunu 21 TL’ye satıyor. Bir hayvanın günlük yem maliyeti zaten 17 ila 18 TL. Yani şuanda besici köylü vatandaş kazanmıyor. Burada hayvanı alan adam, eti 21 TL ye alıp iki gün sonra 40 TL ye satıyor, bu para nerden geliyor. Bir kilo ete 25 TL kar fiyatı koyuyor yani tarım bakanı köylüye sahip çıkması lazım. Şuan tarım bakanımız en güzelini yaptı. Ama tezgahlarda reyonlarda marketlerde bunu takip etmesi lazım. Bu fiyatlar köylüden besiciden kaynaklanan fiyatlar değil ve et normaldir fiyatları çok iyi. 21 TL pahalı bir fiyat değil besici şuan zarar ediyor, kar etmiyor ama aracı çok para kazanıyor. Bizden alıyor 21 TL’ye, satıyor 40 ila 50 TL’ye”

Pazardaki hayvan fiyatlarının iyi olduğunun altını çizen başka bir hayvan üreticisi Abdullah Korkmaz da; “Şuan ki fiyat çok iyi 32 ila 30 TL arsı et fiyatları çok iyi. Vallahi fiyatların düşmesini daha da istiyoruz, hayvan borsasında alım satım olmuyor. Gelen tüccarlar geri gidiyor. Biz düşmesini istiyoruz, kesim şuanda 20 TL’ye düşmüş. Kars ortalaması şuanda yüksektir. Gelen tüccarlar hepsi boş dönüyorlar dışarıdan gelenler burada alım yapmıyor. İnsanlar pazarda alım satım yapamıyorlar buna bir raiş getirilmesi lazım bakanlıkça.” İfadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.