1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Et Üretimini Artırmak Mümkün
Et Üretimini Artırmak Mümkün

Et Üretimini Artırmak Mümkün

Kars Ardahan Iğdır Veteriner Hekimler Odası ( VHO ) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, et üretimini artırmanın etçi ırk sığırlarla mümkün olacağını savundu.

A+A-

Kars'ın bir zamanlar Türkiye'nin et ambarı olarak bilindiğini belirten VHO Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, bunun şimdi de olabileceğini, Kars'ın uçsuz bucaksız ve verimli meralarından fışkıran birbirinden güzel, rengarenk çiçekli, kaliteli ve şifa dolu otlarını ete çevirmenin mümkün olduğunu belirtti. Bunun nasıl olabileceğine ilişkin kendisinin de içinde bulunduğu bir çalışmadan bahseden Öztürkler, "Odamızın yürüttüğü 1000 köyde 1000 seminer eğitim çalışmalarının birinde Selim'in köylülerinden gelen talep şuydu: 'Biz süt satamıyoruz, satsak da yeterli kazanç elde edemiyoruz, et verimi  yüksek kadife renkli, beyaz başlı o hayvanlardan istiyoruz' Onlar Hereford ırkı sığırı tarif ediyorlardı. Bunun üzerine Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji ile Dölerme ve Suni Tohumlama kürsüsü öğretim  üyeleri olarak bir araya geldik. Selim'in Büyükdere köyünde bir çalışma yürüttük ve olumlu  sonuçlar aldık. Doç. Dr. Şükrü Metin Pancarcı'nın yürütücülüğünde yapılan çalışmada, 60 ineğe Hereford ırkı boğanın dölüyle suni tohumlama yaptık ve bu ineklerden 40  adet buzağı doğdu. Bu buzağılar 2  ayda yaklaşık 110 kilogram 2,5 yaşında yaklaşık 1 ton canlı ağırlığa eriştiler. Büyükdere köylüleri çok  mutlu  oldular ve yaklaşık 100 bin TL ek gelir elde ettiklerini söylüyorlar. Bu buzağılardan bir kısmı düve oldular, yavru doğurdular. Güç doğum, meme iltihabı, eşini atamama gibi verim kaybına neden olan sorunlar olmadı. Yemden yararlanma kabiliyetleri ve kısa zamanda et tutma yetenekleri ile bu ırk sığırlar bir kısım hayvanların ıslahında bir umut olabilir. Klasik bilgilere göre, karışık melezlerimizin bir kısmında Hereford veya Angus gibi et verimi yüksek sığırlar arasında 'kullanma melezlemesi' yapılarak et verimi artırılabilir." dedi.     

 

Az emekle çok verim almak için doğru yöntemler uygulaması gerektiğini de ifade eden Öztürkler, bu yöntemlerden birinin de yöre için doğru uygulamalar seçerek bunları yaygınlaştırmak olduğunu vurguladı. Öçztürkler, "Kuşkusuz süt sığırcılığı et sığırcılığından daha önemlidir. Ancak et-süt ihtiyacını belirleyerek, süt sığırı fazla ise bunların bir kısmı etçi ırka dönüştürülerek sütü sütçü ırk ineklerden, eti etçi ırk ineklerden almak daha dengeli bir yaklaşım olacaktır. Sağlıklı ve ucuz et yemek için et ithalatı kalıcı bir çözüm olamayacağına göre, sağlıklı ve ihtiyaca göre sürdürülebilir et üretimini teşvik etmek gerekmektedir. Üretim için de birtakım çalışmalara ihtiyaç vardır. Hereford'larla yapılan suni tohumlama çalışması ile yöremizde bunun ipucu bir nebze ortaya konulmuş ve et üretiminin artırılmasına giden yollardan birine ışık tutulmuştur. İleriye dönük olarak, et ithalatı yapmadan da suni tohumlama yoluyla et tipi hayvanların elde edilebileceğini göstermesi açısından bu gibi çalışmalar oldukça büyük önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.