1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Eski Hekimevi Butik Otel oluyor
Eski Hekimevi Butik Otel oluyor

Eski Hekimevi Butik Otel oluyor

Hekimevi binası yaklaşık 2 milyon TL harcanarak Kars’a yaraşır bir butik otel yapılıyor.

A+A-

Restoratör Abdurrahman Alınak, ortakları Av Ensar Erdoğdu ve Gaffar Demir tarafından 2011yılında kiralanarak Restorasyonuna başlanan eski Doğumevi şimdi ki Hekimevi binası yaklaşık 2 milyon TL harcanarak Kars’a yaraşır bir butik otel yapılıyor.

Bitmek üzere olan otelin yaklaşık bir ay sonra hizmete girmesi bekleniyor. Abdurrahman Alınak, “İnşaat sürecini anlatırken amaçlarının para kazanmaktan ziyade geçmişten günümüze uzanabilmiş çok muhteşem bir taş işçiliğine sahip olan bu yapıyı kullanıma açıp koruyarak gelecek nesillere taşıyabilmektir” dedi.

Alınak daha sonra şunları söyledi:

Öncelikle Yapı hakkında biraz bilgi verelim. Bina , 1877-1878 Osmanlı Rus savaşından sonra Kars’ın Rus işgalinde kaldığı 40 yıllık süreç içerisinde Baltık mimarisi tarzında yapılmıştır.Dış cephesi yalancı sütunlar, rölyefler ve kartuşlarla süslenmiştir. Orjinalinde İki katlı kâgir olarak yapılmış olan bina yakın tarihte geçirdiği onarımlar neticesinde sadece dış duvarları kalacak şekilde betonarmeye dönüştürülmüştür.

Bina ilk yapıldığı zaman cheltikov adlı bir aileye konak olarak yapılmış olup sonraları ise farklı alanlarda hizmet vermiştir. Kars’ın ilk konservatuvar binası olarak ta bilinmesinin yanı sıra , Cumhuriyetin ilanından sonra Kars Doğum evi olarak kullanılmış , daha sonra zirai donatım binası, son olarak ta Hekim evi olarak kullanılmıştır. Binanın orijinal halini yitirip betonarmeye dönüşmesi ise Hekimevi olarak kullanılmaya başlamadan hemen öncedir. Ayrıca bu onarım esnasında da yapıya bitişik kısımlar ilave edildiği gözlenmektedir.

Otel için neden bu bina: Projemizin uygulama başlangıcı adı “TARİHİN KURTARILIP TURİZME KAZANDIRILMASI” adından da anlaşıldığı üzere burada ilk amaç geçmişten günümüze kadar uzanabilmiş çok muhteşem bir taş işçiliğine sahip olan bu yapıyı kullanıma açıp koruyarak gelecek nesillere taşıyabilmektir. Yoksa amaç sadece otel yapıp para kazanmak olsaydı , daha az bir harcama ile aynı yatak kapasitesinde küçük bir otel inşa edilebilirdi.ama kurtarılıp gelecek nesillere aktarılan bir eserden de gelecek mahrum kalmış olabilirdi.

NELER YAPILIYOR?

Öcelikle binanın restorasyon projeleri hazırlanıp anıtlar kurulu tarafından onaylatılarak işe başlanmıştır. Bu projeler hazırlanırken ve de uygulamaya geçilecekken her detaya bizzat emek harcanmış ve tecrübelerimizin onayından da geçerek nihai hal oluşmuştur. Bu süreçte yapının özgününe ters düşmeyecek kararlar alınmıştır. Kısmetse proje tamamlandığı zaman , Binanın özgün yapısına uygun ve nezih bir ortam oluşturarak şehrimizin adını Türkiye geneli ve dahası dünya çapında duyurmayı hedefliyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.