1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ermeni Sınırı Yine Gündemde
Ermeni Sınırı Yine Gündemde

Ermeni Sınırı Yine Gündemde

Ankara'da Ermenistan Sınırı "Doğu Kapı"nın 21 yıldır kapalı olması tartışılıyor...

A+A-

Ankara'da Ermenistan Sınırı

Hrant Dink Vakfı tarafından ‘Mühürlü Kapı: Türkiye-Ermenistan Sınırının Geleceği' konferansı ile kapalı sınır politikası, siyasi, ekonomik, sosyal, çevresel, insani ve bölgesel yönleri ele alınıyor.

Kafkasya’da barışı inşa etmenin olanaklarını tartışmaya açan konferans, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nün desteğiyle düzenleniyor. 22-23 Kasım tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde düzenlenen konferans Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınır kapısının açılmasını ve ilişkilerin ‘sınır’ üzerinden düzelmesini amaçlıyor.

Konferansın açılışında konuşan Organizasyon Komitesi’nden yazar Cengiz Aktar, “Ermenistan’daki inanların yarısının Anadolu ile bağı var. Ortada kapalı bir sınır kapısının bulunması onların Anadolu ile olan bağlarını koparmak anlamına gelir.” ifadelerini kullandı.

Konferansın ilk gününde ‘Kapalı Sınırlara Genel Bir Bakış’ oturumunda konuşan yazar Sezai Yazıcı, Soğuk Savaş’ın yaşandığı en zorlu günlerde bile Moskova’dan yola çıkan bir yolcunun Kars’a gelebildiğini söyledi. Yazıcı, “1962-1967 yılları arasında Türkiye ithalatının yüzde 60’ı Kars sınır kapısından yapılıyordu. Sınırın açılmasının hem Ermenistan hem de Türkiye için çok büyük önem taşıyor." dedi.

“SINIRLAR BİZİ AYIRDI”

Konuşmacılar arasında Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu da vardı.

Alibeyoğlu, iktidar partisinden belediye başkanı seçildiği halde ‘ötekileştirildiğini’ savundu.

Ermenistan ile sürekli ilişkilerin kurulması için çaba sarf ettiğini kaydeden Alibeyoğlu, “O dönem gerek yerel yönetim gerekse de iş dünyasını harekete geçirip ilişkilerin geliştirilmesine katkı sunmaya gayret ettik. Ancak bir süre sonra çalışmalarımız rahatsızlık oluşturmuş olacak ki ‘ne işi var belediyenin bunlarla, gitsin kanalizasyon yapsın’ denilerek önümüz kesildi.” şeklinde konuştu.

Devletin her zaman statükodan yana olduğunu belirten Alibeyoğlu, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla ancak mümkün olabileceğini vurguladı.

Döneminde yaşanan ‘ucube heykel’ tartışmalarını da hatırlatan Alibeyoğlu, “Biz o anıtı, insanlık anıtı olarak inşa ettik. Ancak bir partinin önayak olmasıyla ‘ucube’ tartışması başladı ve ne yazık ki heykel yıkıldı. Hakkımda günlerce süren karalama kampanyası yürütüldü. Biz o zaman dışlandık, ‘Ermeni hayranı’, ‘Ermeni işbirlikçisi’ olmakla itham edildik. Ben iktidar partisinden seçilmiş olmama rağmen kendimi ötekileştirilmiş, dışlanmış hissettim.” değerlendirmesini yaptı.

“Sınırlar bizi ayırdı” diyen Alibeyoğlu, Avrupa’da sınırların neredeyse kalkmak üzere olduğunu belirtti.

Alibeyoğlu, “Ankara bize daha uzak. Gümrü bize sadece yarım saat uzaklıkta. Devletlerin, siyasetçilerin belirlediği sınırlar neden birbirimizle buluşmaya engel olsun ki.” diye konuştu.

Türkiye, Ermenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olmasına rağmen, iki ülke arasındaki sınır, 20 yılı aşkın süredir kapalı.

Türkiye, 1993’te, Azerbaycan’la Ermenistan arasında yaşanan Karabağ Savaşı’na tepki olarak sınırı tamamen ve tek taraflı olarak kapatarak, Kars-Gümrü tren seferlerini durdurdu. O günden beri, iki ülke arasında doğrudan ticaret yapılamıyor. Türkiye’nin kapalı sınır politikası, günümüzde de devam ediyor. Konferansta sunulacak çalışmalar, daha sonra, Hrant Dink Vakfı Yayınları tarafından konferans tebliğleri olarak yayımlanacak.

Konferans programında öne çıkan başlıklar şöyle:

• Kapalı Sınırlara Genel Bir Bakış

Sezai Yazıcı, “Açılıştan Kapanışa Bir Sınırın Öyküsü”

• Kapalı Sınır Hikâyeleri

Sayat Tekir, “Ermenistan Sınırından Türkiye’ye Bakmak”

• Kapalı Sınır ve Komşular

Ulvi İsmail, “Azerbaycan’da Türkiye-Ermenistan Sınırının Açılmasına Destek Verenler ve Karşı Çıkanlar”

• Kapalı Sınır ve Küresel Bağlam

Thomas de Waal, “Karabağ: Savaşa Barıştan Daha mı Yakın?”

• Açık Sınırlar İçin Nasıl Bir Gelecek?

James Derounian, “Sınır Ötesi Potansiyeli Hayata Geçirecek Anahtar: Yerel Kalkınma”

• Açık Sınırlar, Açık Zihinler

Özlem Şendeniz, “Sınırda Anlatılar: Iğdır Halklarının Belleğindeki Ermeni ve Ermenistan”

Stefan Williamson Fa & Ben Wheeler, “Dillerin Dağları: Kafkasya’nın Farklı Müzikal Lehçeleri”

• Açık Sınırlar, Açık Pazarlar

Zümrüt İmamoğlu, “Hrant Dink Vakfı Araştırması: Kapalı Sınırın Bölge Üzerindeki Sosyo-Ekonomik Etkiler”

• Sınırları Aşanlar

Milena Abrahamyan, “Sınır Tanımayan Kadınlar: Hikâyelerimizi Buluşturmak”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.