1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Erkan Koçali’ye Karapapak Beğliği Unvanı
Erkan Koçali’ye Karapapak Beğliği Unvanı

Erkan Koçali’ye Karapapak Beğliği Unvanı

Dünya Karapapak Türkleri Birliği, Dev Bir Organizasyona Daha İmza Attı

A+A-

Genel Başkanlığı’nı yıllardır Türk Dünyasıyla ilgili çalışmalarıyla tanınan gazeteci-yazar Seyfullah Türksoy’un yaptığı Dünya Karapapak Türkleri Birliği (KARPAT)’nin, serhat şehri Kars’ta Türk Dünyası’nın kültür ve sanat elçilerini buluşturduğu program yoğun ilgi gördü. Türk Dünyası Aşıklık Sanatı Sempozyumu ve Kültür Kurultayı’na Azerbaycan, Gürcistan, Iran, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan gibi ülkelerden seçkin sanat grupları aşıkların yanı sıra ozanlar, şarkıcılar, folklor ve dans grupları katıldı.

Programın yapıldığı Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu adeta dolup taştı. Bir yandan konuşmaların yapıldığı diğer yandan da şiirlerin ve kahramanlık türkülerinin seslendirildiği etkinliğe; Kars’tan ve Türki Cumhuriyetlerden gelen halk ozanları renk kattı. Katılımcılarda ellerindeki Türk bayraklarını dalgalandırarak programa ahenk kazandırdı.

Programda bir yandan konuşma diğer yandan aşıkların sahne olması ise etkinliğe farklılık getirdi. Sürekli konuşmaların yapılmasının sıkıcı olması nedeniyle konuşma aralarına farklı etkinliklerin alınması izleyicileri de programa adeta kilitledi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran takımı da katılımcıları coşturdu. Mehteran katımının sahne performansı izleyicilerden tam not aldı.

Sunuculuğunu da KARPAT genel sekreteri Selatin Turan’ın yaptığı program büyük beğeni topladı. Uzun yıllardır bu işi profesyonelce yapan ve sunduğu her programda büyük ilgi gören Selatin Turan’ın Kars’taki sunuculuğu da ustaca yapması programı da hareketlendirdi.

KARPAT Genel Başkanı Seyfullah Türksoy, Başkan yardımcısı ve Tertip Komitesi Başkanı Erkan Koçali, yönetim kurulu üyeleri ve genel sekreter Selatin Turan’a, katılımcılar tarafından program aralarında tebrikler geldi ve programın önümüzdeki yıllarda da devamının sağlanması isteklerinde bulunuldu.

KARPAT Genel Başkanı Seyfullah Türksoy katılımlarından dolayı; yoğun işlerinden dolayı programa katılamadığı için iyi dilek ve temennilerini gönderen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a, Vali Rahmi Doğan’a, AK Parti Milletvekili Selahattin Beyribey’e, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan’a, Kars eski Milletvekili Çetin Bilgir’e, Ardahan Üniversitesi kurucu Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın’a, AK Parti Kars Milletvekili Aday Adayı Çetin Erboğa’ya diğer tüm katılımcılara teşekkür etti.

MUTLUYUZ, ÇÜNKÜ KARS’TAYIZ

Türksoy, Şehit Ebu-l Hasan Harakani Hazretlerinin manevi huzurunda, Sultan Alparslan’ın otağı Kars’ta olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, bugün ilki gerçekleştirilen programın önümdeki yıllarda da devamının yapılacağını söyledi. Kars’ın Kafkasların Başkenti olma yolundaki çabalarına katkı sunmak için büyük bir gayret içinde olduklarını da kaydeden Türksoy, “Bugün burada sizlerin karşısında olmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Mutluyuz çünkü; Şehit Ebu-l Hasan Harakani Dergahındayız, şehitler diyarındayız, Türk tarihini kadim kültürü ve aşıklık sanatını konuşmak için Kars’tayız.” dedi. Aşıklık sanatının Göktürklerden Sümerlere, Anadolu’dan Borçalı Havzasına, oradan Kars ve Erzurum bölgesine kadar yayılan bir kadim Türk Kültürü olduğunu ifade eden Türksoy, bu kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere taşımak adına bu organizasyonu yaptıklarını vurguladı. “Kültür bizim temelizdir.” diyen Türksoy, “Bizler Dünya Karapapak Birliği olarak, Kars Kafkasya’nın kültür başkenti olsun istiyoruz. Çünkü Kars bir kültür, tarih ve medeniyet ve stratejik öneme sahip bir kentidir.” ifadesini kullandı.

KARS’A ERMENİ İLGİSİ

Kars’ın uzun yıllardır başta Ermeni Diasporası tarafından ilgi gördüğünün bilinmesi ve bunun unutulmaması gerektiğini aktaran Türksoy, bunun farkında olduklarını ve o yüzden Kars’a yoğunlaştıklarını söyleyerek, bundan sonra da Kars’ın ve Karslının hizmetinde olacaklarının altını çizdi. Bölgede çok önemli gelişmeler olduğunu da aktaran Türksoy, “Özellikle son yıllarda Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında çok önemli stratejik projeler gerçekleştirildi. Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi ve TANAP Projesi olmak üzere bölgede ve Kars’ın çevresinde çok önemli değişimler oluyor. Bu gelişmeleri sağlayan başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Hükümetimiz olmak üzere Azerbaycan Devleti’ne ve Gürcistan Devleti’ne teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

KARS’IN KÜLTÜREL ALT YAPISI

Kars’ın önümüzdeki dönemde çok farklı olacağını ama Kars’ın kültürel altyapısına da buna hazırlamak gerektiğini savunan Türksoy, “Kars; Kafkasya’nın, Kültür Başkenti olabilir. O yüzden bizim gibi sivil toplum kuruluşları ve STK’lara düşen en büyük görev, bunun altyapısını hazırlamaktır. Bizim en büyük hedeflerimizden biri, bir “Aşıklık Akademisi” kurmaktır, buna öncülük etmektir. Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan önderliğinde, yine saygıdeğer Hocam Mihrali Bey sayesinde bu konu kapsamında çalışmaları başlamış bulunuyoruz. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Biz de Dünya Karapapak Türkleri Birliği olarak bu konu kapsamında yeni bir şeyler yapma düşüncesi içerisindeyiz; Kars’a Şenlik Baba Kültür Merkezi kurma arzusundayız. Burada istiyoruz ki, Karslı aşıklarımız Gürcistan ve Azerbaycan’daki aşıklarımız ile işbirliği içerisinde olsun” şeklinde konuştu.

AŞIKLIK, ALLAH VERGİSİ BİR ÖZELLİKTİR

Vali Rahim Doğan da, “Dünya Karapapak Türkleri Birliği tarafından gerçekleştirilen ve memleketimizin dört bir yanından ve yurt dışından ilimize teşrif eden misafirlerimiz, kanaat önderlerimiz ve aşıklarımız başta olmak üzere tüm davetlilere hoş geldiniz diyor hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.” dedi. Vali Doğan, “Türklerin, dünyanın her yerinde iri, diri, birlik-beraberlik içinde olması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Türk, Kürt, Arap, Boşnak ve Çerkezlerin bu topraklarda, ay yıldızlı Bayrak altında, başı dik, karnı tok olarak yaşaması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Türkmen Dağı’nda, Doğu Türkistan’da ve dünyanın çeşitli yerlerinde zor günler yaşayan Türkleri de bu etkinlik vesilesiyle yad etmek istiyorum. Serhat şehrimiz Kars’tan, hepiniz adına onlara selam gönderiyorum ve Türk milletinin kalbinin onlarla olduğunu belirtmek istiyorum. Aşıklık ve diğer Türk sanatları Orta Asya’dan, Dede Korkut’tan başlayarak yüzyıllar ötesinden günümüze taşınan bir gelenektir, kadim bir kültür mirasıdır. Yöremiz, ülkemizde halk şairleri ve halk hikayecilerinin en çok yetiştiği ve bu geleneği, bu mirası Dede Korkut’tan bugüne kadar yaşatmış ve inşallah bundan sonra da yaşatacak olan yörelerin başında gelmektedir. Yüzlerce halk şairi ve hikayecisi ile yöremizin, ne denli büyük bir mirasa sahip olduğu dünyaca bilinmekte ve takdir toplamaktadır. Yöremiz, en zengin halk şairleri ve hikayecilerinin otağıdır diyebiliriz. Aşıklarımız, düğün-derneklerde, özel toplantılarda; divani, koşma, destan, türkü gibi halk şiiri örnekleriyle can kulağı ile dinlenen, toplumun gönlünde taht kurmuş önemli insanlardır. Bu özellikleri nedeniyle de; ülkenin en sıkıntılı dönemlerinde milli ve manevi duygularımızı ayakta tutmuş, halkı motive etmiş, bilgilendirmiş ve bu vesile ile de ölmez eserler bırakmışlardır. Aşıklık, Allah vergisi bir özelliktir. Hiçbir okul, medrese eğitimi almadığı halde zekasıyla, hafızasıyla, sürekli toplum içinde olması ve toplumsal olaylarla ilgilenmesi, aşık toplantılarında bulunması nedeniyle, olaylara bakış açısıyla, sözleri, nağmeleri adeta dinleyenleri büyüler. Dilinden dökülen sözler, nağmeler içten gelir, gönülden gelir, halkın duygularına tercüman olur. Kimi zaman bilgilendirir, kimi zaman coşturur, kimi zaman hüzne boğar, ağlatır, kimi zaman düşündürür, kimi zaman nasihat verir. Sevgiyi-saygıyı anlatır, özlemi anlatır, barışı, birlik-beraberliği anlatır, hüznü, mutluluğu, büyüğü-küçüğü anlatır, dünyayı, ahreti anlatır; kısaca insanı anlatır. Halkımızın bağrından yetişen ve bugün aramızda olmayan, ebediyete uğurladığımız sazıyla, sözüyle milletimizin gönlünde taht kurmuş tüm aşıklarımızı rahmetle ve minnetle anıyorum.”

DÜNYA KARAPAPAK TÜRKLERİ BİRLİĞİ’NE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Vali Doğan daha sonra şunları söyledi:

“İnanıyorum ki, bu organizasyon, Türk dünyasıyla, Türkiye ve Kars arasındaki gönül ve kültür bağlarının kuvvetlenmesine katkı sağlayacaktır. Sempozyumda sunulacak bildirilerin, yapılan çalışmaların, tartışılan konuların bir kitap haline getirilerek kamuoyuna sunulmasının ve kalıcı hale getirilmesinin de büyük önem arz ettiğini düşünüyorum. Bu konuda da bir çalışma yapılmasının yararlı olacağı kanaatindeyim. Üstatlardan aldığı bu kadim Türk kültürünü, aşıklık mirasını bugün yaşatan ve gelecekte de inşallah yaşatacak olan akademisyenlerimize ve genç aşıklarımıza da başarılar diliyorum. Bu güzel etkinliği hazırlayarak bu kadim gelenekleri yaşatan ve bugün burada bir arada olmamızı sağlayanlara da teşekkürlerimi sunuyorum. Daha önce İstanbul, Bursa ve Sivas’ta gerçekleştirilen kurultaylarla Türk dünyasını ülkemizle buluşturan Dünya Karapapak Türkleri Birliği’ne teşekkür ediyorum. Sözlerime son verirken, bu anlamlı sempozyumun Kars’ımıza, ülkemize ve Türk dünyasına hayırlı olmasını, başarılı bir biçimde geçmesini temenni ediyorum.”

VALİ DOĞAN’A İLTİFAT

KARPAT Genel Sekreteri Selatin Turan, Vali Rahmi Doğan’a teşekkür ederek övgü dolu şu ifadeleri kullandı: “Gerçekten hizmet sevdası bir valimiz var. Mütevazi kişiliğinizle, çalışkanlığınızla tanınıyorsunuz. Bu süre içerisinde geldik şehirde dolaştık, dostları ziyaret ettim. İnanın sizlerle ilgili söylenen sözler bizi o kadar mutlu etti ki bunları burada söylemek istemiyorum. Bu yüzden sizi yürekten alkışlıyoruz ve yürekten tebrik ediyoruz.”

VALİ DOĞAN: BEN ANADOLU ÇOCUĞUYUM

Vali Doğan da bunun üzerine, kendisi için sarf edilen sözler için teşekkür etti ve “Öncelikle bu güzel iltifatlardan dolayı çök teşekkür ediyorum. İnşallah bunlara layık olurum. Ben Anadolu çocuğuyum, Sivas’ın bir çocuğuyum. Sizin için çok önemli ve kıymetli olan Mihralibey’in memleketindenim. Ben göreve başlarken sayın bakanımızı ziyarete gittim, Kars’ın yeni valisi olduğumu söylediğimde bana şöyle dedi: Başarı da başarısızlıkta ikimizin. Başarırsak birlikte başaracağız, başaramazsak birlikte başaramayacağız. Dolayısıyla ikimizin de iyi çalışması lazım. Bende bizi burada layık gören, burayı bize emanet eden başta sayın cumhurbaşkanımız olmak üzere, başbakanımız, hükümetimizin, sayın bakanımızın yüzünü ak etmek üzere gece-gündüz elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Bu bizim işimiz, yapmamız gereken bir iş. Kars bizim şehrimiz. Biraz önce Seyfullah Türksoy konuşmasında dedi; Kafkasya’ya açılan kapı burası. Bu kapıyı sağlam tutmamız lazım. Burası Alparslan’ın diyarı, Harakani Hazretlerinin dergahı. Hep birlikte, el birliği içerisinde bu serhat şehrimiz Kars’ı ayakta tutacağız, geliştireceğiz, çalışacağız, güçlü bir şekilde ayakta duracağız. Biz güçlü duracağız ki Kürkük’teki, Musul’daki, Halep’teki Türkmen de güçlü durabilsin. Çünkü onların moral ve motivasyona ihtiyacı var. Ben, göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı çok teşekkür ediyorum.” dedi.

REKTÖR ÖZCAN: HAİNLER OLDUĞU EMELLERİNE ULAŞAMAYACAKTIR

Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan da, “Bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. bu topraklar dünyanın en pahalı toprakları onun için bu topraklara kanını canını veren şehitlerimizi rahmetle anıyorum, gazilerimize de minnetlerimi sunuyorum. Bizler daha güçlü olmalıyız ve birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştirmemiz lazım. Yaklaşık 30 yıldan beri Kars’ta yaşıyorum. Aslında Kars’a baktığımızda küçük bir Türkiye fotoğrafı görürsünüz. Çok farklı etnik unsurlardan insanların birlikte yaşamayı başarabildiği bir şehirdir Kars. Tabi ki Orta Asya’dan, Kafkasya’ya, Kafkasya’dan Anadolu’ya ve Anadolu’dan tüm Dünyaya 1000 yıllardır bu topraklarda oluşturduğu örge adet, gelenek ve göreneklerimizi ve bu zengin kültürel mirası tüm dünyaya yaymıştır. Fakat ne yazık ki bazı hainler bu topraklar üzerinde kirli oyunlara girişmişlerdir. Nasıl 15 Temmuz 2016’da ve daha önce kötü emellerine ulaşamadıkları gibi ve yine bu hainler ordusu kirli emellerine ulaşamayacaktır.” diye konuştu.

BİZ ANCAK AŞIKLARIMIZ SAYESİNDE DÜNÜ BUGÜNE GETİRİRİZ

AK Parti Kars Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin Beyribey ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“birlik ve beraberlik toplumların ana öğesini oluşturan şeylerdir. Toplumu oluşturan asıl değerse bizim kültürlerimizdir. Biz ancak aşıklarımız sayesinde dünü bugüne getiririz. Onun için aşıklarımız, otağlarımız bizin için çok önemli.l onlar olmazsa bilesiniz ki bizim kültürümüz yok olmuştur. Onun için aşıklar sanatıyla ilgili organizasyon yapan başta Seyfullah Türksoy olmak üzere bütün emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum. değerli kardeşlerim; biz, bir bütünüz. Biz Türkiye’yiz. Ama Türkiye’nin dışında da bizim canlarımız var. Onlarla birlikte bir bütünüz. Kars, çok önemli bir yer. Bir şair ne demiş; Kars, Erzurum belkemiğimiz, Boğazlar boğazımızdır. İşte 15 Temmuz’da bu belkemiğimizi kırmak istediler, boğazlarımızı da kesmek istediler. Türkiye’yi yok etmek istediler. Dış güçler aynı noktaları hareket ettiriyorlar. PKK’yı da, DAEŞ’i de veya IŞID’i de, FETÖ’yü de, illegal örgütlerin hepsini aynı noktadan hareket ettiriyorlar. İstediklerini teker teker oynatıyorlar, istediklerini de hepsini birden oynatıyorlar. Tıpkı bugün olduğu gibi. Onun için bugün birliğe, beraberliğe, kardeşliğe, birbirimizi sevmeye, birbirimize selam vermeye daha çok ihtiyacımız var. Buradaki herkesin yüreğini ay-yıldızlı bayrağımıza, tüylerinin diken diken olduğu, yüreğinin onunla çarptığı, bu memleket için her biri ölüme koşa koşa gideceklerdir biliyorum. Karslı’nın yiğitliğini biliyorum. Karslılar, Cumhuriyet kurulmadan Cumhuriyet kurabilenlerdir. Onun için Kars’ı önemsiyorum, Kars’ta iyi şeyler yapacağız. Bakanımız sayın Ahmet Arslan’la beraber inşallah elimizden geleni yapacağız ve Kars önemli bir cazibe merkezi olacak. Doğu-Batı, Kuzey-Güney orta noktası olacak. Bunlarla beraber yine ileri gideceğiz. Benimde vatandaşlarımdan bir talebim var; devlet yapacak ama biz sahip çıkmalıyız. Bizler Karslı hemşehrilerimizle beraber elimizden geleni yapacağız. Yaklaşık 23 gündür Kars’tayım. Karış karış geziyorum her nokta gidiyorum. Sorunları talepleri dinliyorum. Bir fotoğraf ortaya koyuyorum ki Kars’a katkısı olsun. Allah rahmet etsin Aşık Şenlik, murat Çobanoğlu, Şeref Taşlıova ve ahrete intikal etmiş diğer tüm aşıklarımızı rahmetle yad ediyorum. Bütün aşıklarımızı ayrı ayrı seviyorum. Çünkü aşıklarımız geçmişimizi bugünümüze taşıdılar yeni nesilde bunu daha iyi taşımalıdır. Bu konuda üniversitemizin ciddi adımlarının olacağı kanaatini taşıyorum. Zaten adımlar atılmış ve destekliyorum. Her zaman Karslı’nın, sizlerin emrinde olacağım. Sözümün de her zaman arkasında olacağım.”

ERKAN KOÇALİ’YE KAFKAS KARAPAPAK BEĞLİĞİ UNVANI VE MADALYASI VERİLDİ

KARPAT Başkan yardımcısı ve tertip komitesi başkanı işadamı Erkan Koçali’ye Dünya Karapapak Türkleri Birliği Yönetim İstişare Kurulu ve Gençlik Kadın Merkezi tarafından, etkinliğe sağladığı maddi ve manevi desteklerinden dolayı Kafkas Karapapak Beğliği unvanı ve madalyası verildi.

KARPAK Genel Başkanı Seyfullah Türksoy, “Ben Erkan Koçali’yi gerçekten yürekten tebrik ediyorum. çünkü Erkan Koçali, hiçbir hesap yapmadan bütün kalbiyle, yüreğiyle, samimiyetiyle bu davaya omuz vermiş gerçek ve yiğit bir Karapapaktır. Biz kendisiyle 3-4 yıl önce Borçalı’ya gittik. Borçalı’da koçulu köyüne giderek bir şairimizin kabrini ziyaret ettik. Dostlarımızdan bilgi aldık ki o aşık Hoca Muhammet’in babası Türkiye’den davet edilmiş ve oradaki gençlere çocuklara din hizmeti verilsin diye orada hizmetlerde bulunmuş. Onu davet eden insan Ömer Ömerefendi. Koçulu köyünden çok önemli ağalarından beylerinden birisiymiş. Ömer Ömer Efendi’nin de Erkan Koçali’nin dedesi olduğunu öğrendim. Orada mezar başında çok duygulu anlar yaşadık. Şu anda da bundan söz ederken Erkan Bey’in gözlerinin dolduğunu, ağladığını hissediyorum. O zaman kendisi bir karar aldı ve dedi ki ‘ben bundan sonra ömrüm yettiği sürece Borçalı’nın, Karapapak Türklerinin, Türk dünyasının hizmetinde olacağım. Buna söz veriyorum’ diye orada söz verdi. Ve o sözünü de yu anda samimiyetle yerine getiriyor. Bu çalışmalarımıza da sağ olsun destek veriyor. Kendisine teşekkür ediyorum ve Kafkas Karapapak Beğliği’nin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Allah razı olsun diyorum” şeklinde konuştu.

ERKAN KOÇALİ’DEN EŞİNE: ALLAH SENDEN RAZI OLSUN

KARPAT Başkan yardımcısı ve tertip komitesi başkanı işadamı Erkan Koçali de şu teşekkür konuşmasını yaptı:

“Atam Aliekber Koçulu, iyi bir adamdı, çalışkan bir adamdı. Onun oğlu olmaktan ve Karapapak olmaktan gurur duyuyorum. Bir ikinci gurur duyduğum şeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum; eşim benim 27 yıldır kahrımı çekiyor. Haddim olmayarak bir şey söyleyeyim; kişiyi kişi yapan eşidir. Sağolsun dünyalara gittim bir gün sormadı ki sen nereye gidiyorsun, nerden geliyorsun. Tek söylediği bir şey var ‘Erkan kendine dikkat et’ Allah ondan da razı olsun. iki evladımız var ellerinizden öper. İkisi de iyi akıllı ve ahlaklı yetiştiler. Seyfullah hocamın dediği gibi, ben hakikaten kendimi emekli etim. Bütün işlerimi oğlum Mehmet’e devrettik. Bundan sonra hep beraber olacağız hepinize sevgilerimizi ve saygılarımı sunuyorum. Sağ olun, var olun.”  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.