1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Engellilerden örnek çevre duyarlılığı
Engellilerden örnek çevre duyarlılığı

Engellilerden örnek çevre duyarlılığı

Merkezi Kars’ta bulunan Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği, aylar süren çalışma kapsamında çevreden toplanan evsel atıkları engelli araçlarıyla ezerek geri dönüşüme kazandırıyor.

A+A-

Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak öncülüğünde 3 ay önce başlatılan kampanya kapsamında başta pet kutuları olmak üzere evsel atıkların bir araya toplanması hedeflendi. Kafkas Üniversitesi öğrencileri, ana sınıfı öğrencileri, vatandaşlar ve Dolunay Derneği gönüllülerinin görev aldığı kampanyada yaklaşık 2 ton atık malzeme bir toplandı. Derneğin Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddesi Cumhuriyet Lisesi karşısındaki yerinde toplanan onlarca çuval atık malzeme engelli araçlarıyla ezildi. Kampanyada önemli bir görev üstlenen ve tüm ayağında aktif rol alan engelliler akülü, aküsüz engelli araçlarıyla pet kutularının üzerinden gezerek ezdiler. Hem eğlenen hem de anlamlı bir görevin içinde bulunan engelliler araçlarıyla ezemedikleri petleri elleriyle de ufalttılar. Dolunay Derneğinin gönüllü üyeleri de ayaklarıyla ezdikleri petleri yeniden çuvallara doldurdular.

Ezildikten sonra çuvallara konulan evsel atıklar Organize Sanayi bölgesindeki geri dönüşüm yerlerine taşınacak. Yaklaşık 2 kamyon atık malzemeler hem geri dönüşüme kazandırılacak hem de tekerlekli sandalye olarak geri dönecek. Toplanan mavi kapaklarda yine engellilere imkan sağlamış olacak.

Dolunay Derneği Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, buradaki asıl amaçlarının mavi kapaktan ziyade çevreye atılması halinde doğaya büyük zarar veren ve gelecek kuşakları tehdit eden evsel atıkların geri dönüşüme kazandırılması olduğunu söyledi. Ocak, “Bizler doğayı temizlemek için pet şişe, kapak ve her türlü plastiği toplamakla mükellefiz. Gelecek nesillere iyi ve temiz bir çevre bırakmak sorumluluğu taşıyoruz. Bunun için de plastikleri kendimiz için bir oyun yaparak hem eziyoruz hem de kolay paketlenmesi için çalışıyoruz. Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakacak olmanın mutluluğunu yaşayarak bu işi yapıyoruz. Mavi kapakların engellilere sandalye olarak dönüşü var veya yok diye bir şey düşünmüyoruz. Öncelikle hedefimiz gelecek nesillerimize doğru ve temiz bir çevre bırakmak. Nesillerimize güzel bir ülke bırakarak bizlerin onlar için çalıştığını asla unutmamalarını istiyoruz. Bunları biz topluyoruz ve bize yardımcı olan ağabeylerimiz, ablalarımız topluyor, öğrenci kardeşlerimiz topluyor, ana okuluna gidecek çocuklarımız topluyor. Gelecek nesillerimiz için tüm Kars el birliği etmişçesine mavi kapak, poşet, plastik toplamakla mükellefiz. İnşallah bunun geri dönüşümünü sağlayarak daha büyük hedeflere ulaştırabiliriz. Bunun için kullanılmış yağda olabilir, kağıt da olabilir. Her türlü geri dönüşüm aracını toplamakla mükellefiz. Oğuzhan gibi çocuklarımıza iyi bir çevre bırakırsak ne mutlu bize. Elimizden gelen her türlü fedakarlığı da yapmaya hazırız.” dedi.

Engellilerden Metehan Gören de, “Pet şişeleri toplayarak doğanın güzelleşmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.  Engelliler olarak çevreye duyarlığımızı bu şekilde göstermek istiyoruz. Ağabeylerimiz, ablalarımız da bize yardım etti birlikte topladık. Doğaya olan duyarlılığımızı gösterdik. Arabalarımızla petlerin üzerinden geçtik ve düzeltmeye çalıştık.” diye konuştu.

Göllülerden Şair ve Yazar Murat Şanlı ise, “Bugünkü çalışmamız; gönüllü kardeşlerimizin, üniversite öğrencilerimizin, çevreye duyarlı insanların katkılarıyla, tabi atık veya evsel atık olan plastik, pet şişe, poşet, kağıt gibi malzemeleri toplayarak hem çevrenin, doğanın korunmasına yardımcı oluyor hem de engelli kardeşlerimize bir şekilde madde olanak sağlamıyor oluyoruz.” şeklinde konuştu. Şanlı ayrıca, “8 yıldır Dolunay gönüllüsüyüm. Buradaki engelli kardeşlerimizle birlikte topluma neler yapabiliriz, onları hayata nasıl kazandırırız, çevreye ve insanlarımıza nasıl bir katkıda bulunabiliriz tüm bunların çalışmaları içerisindeyiz. Dolunay derneği kendi yağında kavrulan, bir şeyler üretmeye çalışan, engelli kardeşlerimizi topluma kazandırmaya çalışan bir gönüllüler hareketidir. Her ne kadar biz, bireysal olarak bir şeyler yapmaya çalışsak da gerçek şudur ki engelli kardeşlerimizin sorunlarına kulak tıkanmaması, onların sorunlarının yakından gözlemlenerek çözüm üretilmesini istemekteyiz.” şeklinde duygularını dile getirdi.

Dolunay derneği Müdürü Metin Atay, “Pet şişeler ve maden kapakları tamamen geleceğin çocuklarına temiz bir çevre bırakmak için topladık. Bunu yaparken de aynı zamanda engelli kardeşlerime tekerlekli sandalye olarak geri dönüşümünü sağlıyoruz. Onların bir nevi eli ve ayağı oluyor. Gerçekten bu duyarlı davranışı gösteren herkese teşekkür ediyoruz. Hepsinden Allah razı olsun.” ifadelerini kullandı.

Engellilerden Murat Kanlıtepe ise, “Toplanan petleri böyle eziyoruz ve derneğimize yardımcı oluyoruz. Böylelikle de atıkları geri dönüşüme kazandırmış oluyoruz. Bende koltuk değnekli olduğum için petleri ezemiyorum ama bastonumla sağa-sola savrulanları topluyorum.” dedi.

Engellilerden Engin Aktaş da, “Şu an burada geri dönüşüm için petleri eziyoruz. Halkımızın da desteği ile derneğimize katkı sunuyoruz. Araçlarımızla ezmek zor oluyor ama biz bunu yapmaktan zevk alıyoruz.” diye konuştu.

Engelliler Derneği Başkanı Doç. Dr. Bahattin Şeker, Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, Dernek müdürü Metin Atay, Dernek gönüllüleri şair-yazar Murat Şanlı, Ramazan Ahmet Karayazı, Enes Akçelik, Dernek personeli İshak Bayar ve engelliler Engin Aktaş, Metehan Gören, Bülent Özer, Murat Kanlıtepe kampanya süresince topladıkları pet şişe, mavi kapak, kağıt, karton ve diğer atık malzemeleri geri dönüşüme kazandırmanın mutluluğunu yaşadıkları ifade ederek emeği geçen herkese teşekkür ettiler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.