1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Endemik bitkiler ormanla büyüyor
Endemik bitkiler ormanla büyüyor

Endemik bitkiler ormanla büyüyor

Bölgenin geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın olmazsa olmazı meraların köylüler tarafından ormanlık alana tahsis edilmesi, alanın önemini gözler önüne serdi.

A+A-

Bölgede yetişen ve bölge insanı tarafından bilinen endemik bitkiler, ormanlık alanlarda kendini tüm güzelliğiyle ortaya koyuyor. AK Parti Kars Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin Beyribey’in de köyü olan merkez Alçılı Köyü, 1990’lı yıllarda Orman Bakanlığı’na tahsis ettikleri meranın genişletilmesi için Orman Bakanlığı’na yeniden müracaata hazırlanıyor.

AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey’in ziyaret ettiği ve alanda tanıtımını yaptığı bitkiler, C vitamini deposu olarak kabuğunun kırılmasını bekliyor.

20 YIL ÖNCE 20 BİN AĞAÇ DİKİLDİ

20 yıl önce 20 bin adet çam ve akça ağaç fidanlarının dikildiği 2400 rakımdaki Güzel Yayla mevkiindeki ağaçların boyu 2-3 metreye kadar ulaştı. Palıtlık, Kuzeyin Dayı, Şırşır Şelalesi mevkileriyle iç içe olan Güzel Yayla mevkiindeki ormanlık alanın genişletilmesi ve endemik bitkilerin de sayısının artırılması için girişimler sürüyor.

ALÇILI KÖYÜ’NDE ENDELİK BİTKİLER

AK Parti Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin Beyribey de bu alanda inceleme yapmak için Kars Esnaf ve Sanatkarlar Adalar Birliği Başkanı Adem Burulday, Ticaret İl Müdürü Adem Beyribey, AK Parti merkez ilçeden Mustafa Akçay, Fatih Beyribey, eski Yem Fabrikası Müdürü Fermani Çiçek ve esnaf Halis İnceli’yle birlikte il merkezine 28 kilometre mesafedeki Alçılı köyüne gitti. Muhtar Vural Bekinkaya ve köylüler tarafından karşılanan ekip, ilk önce Güzel Yayla mevkiindeki ormanlık alana geçti. Milletvekili Selahattin Beyribey burada incelemelerde bulunduğu alandaki ağaçlandırma çalışmalarının sürdürüleceğini söyledi. Milletvekili Beyribey, Güzel Yayla, Palıtlık, Kuzeyin Dalı, Şırşır Şelale mevkilerinde yetişen Kuşburnu, Kara Kuşburnu, Kat Kat, Kızanboğ, Tuvşan Elması ve Ekşi Meyvelerin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

KORUMA ALTINA ALINACAK

Endemik Bodur Ağaçları alanının da koruma alınıp Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na hibe edileceğini belirten Beyribey, yeni nesillere güzel eserler bırakmak adına bu alanların korunması gerektiğine vurgu yaptı.

KÖYLÜLERİN TAKDİRE ŞAYAN DAVRANIŞI

Köylülerin bu noktadaki fedakarlığının da takdire şayan olduğuna işaret eden AK Parti Kars Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin Beyribey, konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Şu anda Kars Merkez Alçılı Köyü’nün Gazel Yayla diye adlandırılan bölgesindeyiz. Burası daha önceden köyün mera alanıydı ve köylülerimiz bu gördüğünüz alanı 1990’lı yıllarda Orman Bakanlığı’na gönüllü olarak hibe ettiler. O gün dikimi başlanan ve fide halinde olan çam ağaçlarımız şimdi görüyorsunuz 20 yaşlarındalar ve çok güzel bir görüntü oluşturmuşlar. Burayı görünce inanın çok mutlu oldum ama bu alanda tabi ki bir takım eksiklikler de söz konusu, bu eksiklikler de bazı bölgelerde ağaçların yetişmemiş olması. Bu anlamda köylülerle görüşüp ardından orman bakanlığının da desteğiyle alanı genişletip yeniden bir dikim yapmayı planlıyoruz. Gelecek nesillere güzel şeyler bırakmak adına bu çalışmanın yürütülmesi önemlidir. Bu civarda başka köylerimizde böyle bir alan mevcut değil. Bölgede en önemli şey hayvancılıkla ilgili arazinin ve meraların geniş olmasıdır. Bu noktada köylülerimizin bu fedakarlığı küçümsenemeyecek kadar önemlidir. Biz de bu fedakarlıktan kaçınmayan köylülerimize arzu ettikleri gibi bir ormanı oluşturmak istiyoruz. Bu alandaki boşlukların doldurulması ormanın gelişimi için çok daha faydalı olacaktır. Ayrıca köyün alt bölgesinde bulunan alanda endemik bitki çeşitliliği söz konusu. O alanı da hem koruma, hem de geliştirme adına orman bakanlığının tespitleri ve çalışmalarıyla daha da kapsamlı bir hale getirilmesini arzu ediyoruz. İnşallah bu çalışmalarla köyümüzden başlayan bu güzellikler, Kars’ın ve ülkemizin her köşesinde devam edecek.” Şeklinde konuştu. 

C VİTAMİNİ YAYGIN

Kars’ın hemen hemen her noktasında kuşburnu, kara kuşburnu diye adlandırılan birçok çeşit bitkinin bulunduğuna dikkat çeken Beyribey, bu bitkilerin lezzeti dışında C vitamini açısından da oldukça faydalı olduğunu söyledi. Öte yandan bahçelerde süs ağacı olarak kullanılan birçok çeşidin de bölgede doğal olarak yetiştiğinin altını çizen Selahattin Beyribey, “Bu bölge insanının bildiği birçok çeşit bitki mevcut. Bunun dışında piyasalarda hiç bilinmeyen doğal birçok çeşit bitki ve yiyecekte yine bu alanlarda mevcut. Bu alanları korumak, keşfetmek ve hak ettiği noktalara taşımak adına çok önemsediğim konudur bu” dedi.

12 KİLOMETRELİK DAĞ YÜRÜYÜŞÜ

Beyribey ve beraberindekiler ziyaretin ardından dağ yürüyüşü yaptı. 3 saat içinde 12 kilometre yürüyüş yapan ekip, kayalıklardan da geçiş yaptı. Domuz sürüsü ve ayılarla da karşılaşan Beyribey ve beraberindekiler hem ziyaret hem inceleme hem de gezi ve spor yapmanın keyfiyle akşam saatlerinde köyden ayrılıp şehir merkezine geçti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.