1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. En Düşük Maaşları Bin 500 TL
En Düşük Maaşları Bin 500 TL

En Düşük Maaşları Bin 500 TL

Çetin şartlar altında tarım ve hayvancılığın yapıldığı Kars'ta, sektörün en fazla kazanan elemanları çobanlar...

A+A-

Çiftçinin ürettiği ürünlerin bedeli ile çobanlık ücreti arasındaki değişimin, ters orantılı gerçekleştiğini ifade eden Ziraat Odası, ''1990'lı yıllardan önce her köyde en az 3 sürü büyükbaş hayvan meraya çıkarılırdı. Şimdi ise bir köyde ancak 200-300 baş hayvandan oluşan bir sürü bulunabiliyor.

 

Buna bağlı olarak çoban sayısının da azalması hayvan otlatma ücretinde artışa neden oldu. Bölgede çalışan çobanların en düşük maaşları bin 500 TL'den başlıyor."

 

Kars'ın çetin iklim şartlarında hayvancılık yapan çobanlar bu sektörün en çok kazanan elemanları. Bir çoban aylık ortalama bin 500 TL maaş alıyor.

 

Çetin şartlar altında tarım ve hayvancılığın yapıldığı Kars'ta, sektörün en fazla kazanan elemanları çobanlar oluyor. Yılın büyük bir bölümünü karlar altında geçiren şehirde, meraların sadece kısıtlı bir zaman diliminde kullanılıyor oluşu, çobanlık mesleğini de popüler hale getirdi. Hayvan otlatma mevsiminin kısa oluşu nedeniyle Kars'taki çoğu çoban, Çukurova yöresi ve Ege Bölgesi'ne göç ederken, kentte kalanlar ise, çalıştıkları her ay için ortalama bin 500 TL maaş istiyor. Çobanlar, eksiden hizmetleri karşılığında çeşitli tahıl ürünleri alırken, tercihlerini artık nakit paradan yana kullanıyorlar. Kars Ziraat Odası, Kars'ta çalışan çobanların yıllık gelirlerinin köylünün kazancını geçtiğini söyledi.

        

KARS’TA ÇOBAN SAYISI AZALDI, ÜCRETLERİ ARTTI

           

Çiftçinin ürettiği ürünlerin bedeli ile çobanlık ücreti arasındaki değişimin, ters orantılı gerçekleştiğini ifade eden Kars Ziraat Odası, ''1990'lı yıllardan önce her köyde en az 3 sürü büyükbaş hayvan meraya çıkarılırdı. Şimdi ise bir köyde ancak 200-300 baş hayvandan oluşan bir sürü bulunabiliyor. Buna bağlı olarak çoban sayısının da azalması hayvan otlatma ücretinde artışa neden oldu. Bazı köylerde çoban bulmak çok zor. Köylüler hayvanlarını otlatacak çobanı bulması için yüksek ücret vermek zorunda kalıyorlar" diye konuştu.

 

Kars Ziraat Odası, ürettiği tarımsal ve hayvan ürünlerini değerinin çok altında satmak zorunda kalan çiftçinin, devletin verdiği doğrudan gelir ve yem bitkileri üretimi desteğiyle ayakta kalmaya çalıştığını ileri sürerek, çobanların ise köylünün tam tersine giderek ekonomik durumlarında iyileşme yaşandığını dile getirdi.

 

Öte yandan Kars'ın Digor ilçesinde çobanlık yaparak geçimini sağlayan Ali Kayacan ise, çobanlık mesleğinin babadan kalma bir meslek olduğunu söyleyerek, "Babamız bizi çobanlık yaparak büyüttü, şimdi bizler de kendi çocuklarımızı bu yolla kazandığımız parayla geçindiri yoruz." dedi.

 

Aylık gelirinin duruma göre en az bin TL olduğunu anlatan Kayacan, otlattığı hayvan sayısı arttıkça, aldığı ücretin de ona göre artış gösterdiğini  belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.