1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Elektrik borcu için kaz yetiştiriyor
Elektrik borcu için kaz yetiştiriyor

Elektrik borcu için kaz yetiştiriyor

Kars’ın Arpaçay İlçesi’ne bağlı Kümbet Köyü’nde yaşayan Aydın ailesi, 4 bin lira borç nedeniyle kesilen elektriği ödeyebilmek için kaz yetiştirmeye başladı.

A+A-

Arpaçay’a 3 kilometre uzaklıktaki Kümbet köyünde 60 yaşındaki eşi Zernişan Aydın ile birlikte akrabalarına ait evde yaşayan Tazebey Aydın’ın 4 aydır elektrikleri kesik. Hasta olduğu için çalışamayan 4 çocuk babası Tazebey Aydın, uzun süre elektrik borcunu ödeyemedi. 7 bin liraya ulaşan borcu nedeniyle elektriksiz kalan Tazebey Aydın, iki ineğini sattı. Sattığı inekleri ile sadece borcunun 3 bin lirasını ödeyebilen Tazebey Aydın, kalan borcunu ödeyebilmek için kaz yetiştiriyor. Beyin damarları tıkalı olan ve kalp rahatsızlığı bulunduğunu söyleyen Tazebey Aydın, “Hasta düşünce çalışamaz oldum. Bu nedenle elektrik borcumu yatıramadım. Günlük yiyecek ihtiyacımızı tavuk ve kaz yumurtası satarak karşılıyoruz. Yumurtaların çiftini 60 kuruştan satabiliyorum. Akşam mum ışığında oturuyoruz. Tek çarem 30 yavru kazı büyütmek. Onlara gözümüz gibi bakıyoruz. 3-4 aya büyütüp, 100-150 liradan satarsam borcumu kapatabilirim” dedi.

Önümüzdeki 5 ay kazların büyümesini bekleyecek olan ve 4 aydır karanlıkta yaşayan Aydın, çay şeker ihtiyaçlarını da kaz ve tavuk yumurtası satarak karşılıyor. Tazebey Aydın 12 yıldır hastalığı nedeniyle çalışamıyor. Damar tıkanıklığı rahatsızlığına 3 yıl önce de kalp rahatsızlığı eklendi ve felç geçirdi. Aydın’ın bir ayda eline tek bir kuruş bile para geçmiyor. Çay şeker ihtiyaçları için kaz ve tavuk yumurtası saklıyor. Yumurtaların çiftini 600 kuruştan satan Tazebey Aydın, geceleri de mum ışığında yaşıyor. Elektrikli şarj feneri ve tüplü löküsle ışığa kavuşmaya çalıştıysa da bu defa da tüp bitince löküs kullanamadı.

Eşi Zernişan Aydın’ın da çalışamaz durumda hasta olduğundan elektrik borcunu ödemek için besledikleri 30 adet kaz yavrusuna gözleri gibi bakıyorlar. Evlerinin de tek neşesi olan kaz yavruları kaybolmasın, ölmesin, başlarına bir zarar gelmesin diye kazların peşinden ayrılmıyorlar. Çünkü onların aydınlığa kavuşması için bu kazların büyümesi ve iyi etli olup iyi fiyata satılması gerekiyor. Kazların tanesi 100-150 TL arasında alıcı bulduğu için 30 kazdan da Aralık ayının sonunda yani kazların satım dönemlerinde 3-4 bin TL gelir elde etmeyi planlıyor. Aradan 3-4 ay geçecek, kazlar büyüyüp etlenecek, Aralık-Ocak aylarında kesilip satılacak ondan sonra elektrik borcu olan 4 bin TL ödenecek ve Aydın ailesi aydınlığa kavuşabilecek. Bu süre içinde de aile yine karanlıkta yaşayacak ve umutla kazların satılacağı günü bekleyecekler.

Muhtar Fatih Boy, Aydın ailesinin sıkıntıları ve ihtiyaçlarıyla yakından ilgileniyor. Bu anlamda Muhtar Fatih Boy’a ve köylülerine teşekkür eden Tazebey Aydın, “Tek bir kuruş bile gelirim yoktur. Bir ay içinde elime 1 kuruş bile geçmiyor. Kazlarımı büyütüyorum. Bunlar yübüdükten sonra satık elektrik borcumu ödeyeceğim. Kendim hastayım eşimde hasta. Çalışamıyoruz. Bir ineğimiz var onu da kötü günler için saklıyoruz. Tüm umudumuz bu kazlarda. Kazları satmak için büyütüyoruz, kaz ve tavuk yumurtalarını da satarak evimizin çay, şeker ihtiyaçlarını karşılıyoruz.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.