1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ekolojileri Araştırılıyor
Ekolojileri Araştırılıyor

Ekolojileri Araştırılıyor

KuzeyDoğa Derneği Sarıkamış’ın Biyolojik Zenginliğini Ortaya Çıkarıyor. “Kurt, Bozayı ve Vaşak Gibi Türlerinin Ekolojilerinin Araştırılması Projesi” Sarıkamış Ormanları Allah-u Ekber Dağları Milli Parkı’nda Başladı...

A+A-

            KuzeyDoğa Derneği, Kars Sarıkamış Ormanları Milli Parkı’nda bir yandan bilimsel araştırmalar yaparken diğer tarafından elde ettiği bilimsel veriler ışığında yöre halkını bilinçlendirici ve eğitici çalışmalar yürüterek bölgede mevcut olan büyüt etobur-insan çatışmasının azaltılması için çalışmalar yürütecek.

 

            KuzeyDoğa Derneği’nin Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü imzaladığı Doğu Anadolu Bölgesinde Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Protokolü kapsamında Kars Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün yerel desteğiyle Kars ili sınırları içerisinde dağılım gösteren kurt, bozayı ve vaşak gibi türlerinin ekolojilerinin araştırılması projesi Sarıkamış Ormanları – Allah-u Ekber Dağları Milli Parkında başladı.

 

            Proje ilk aşamada Kars ili sınırları içerisinde yaşayan büyük etoburların envanterini çıkarmayı hedefliyor. Milli park sınırları içerisinde yaban hayvanlarının iz, kıl ve dışkı takibinin de yapılacağı projenin ilk saha çalışması Doğa Koruma Milli Parklar Kars Şube Müdürü Murat Doğanay ile yapıldı.

 

            Alanda beslenen iki yavru ayı ve bir anne ayının gözlemlenmesi araştırma ekibini daha ilk günden oldukça heyecanlandırdı. Gerekli araştırmalar 15 günde bir bölgede tekrarlanacak.

 

            Kış mevsiminin yavaş yavaş etkisini kaybetmesi ile yuvalarından ayrılan ayılar besin aramak için uzun yollar kat ediyor. Ancak bu durum ayıları insanlarla daha çok karşı karşıya getiriyor. Bu nedenle KuzeyDoğa Derneği Sarıkamış Ormanlarında yaşayan yaban hayvanları ile yöre insanı arasında ortaya çıkan çatışmanın en aza indirilmesi ve yaban hayatının öneminin bölge halkına anlatması için Sarıkamış’ta yeni bir projeyi uygulamaya koyuyor.

 

            Küresel Çevre Fonu'nun (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) tarafından desteklenen Kars’ın Etobur Türlerini Koruma, İnsan-Büyük Etobur Çatışmasını Önleme ve Yaban Hayatı Turizmini Geliştirme Projesi Kars Valiliği, Kars Çevre ve Orman Müdürlüğü, Kars Belediyesi, Born Free Vakfı ve Çevre ve Orman Bakanlığı ortaklığında bir yıl boyunca alanda yürütülecek.

 

            Proje kapsamında Sarı-kamış Ormanları Milli Parkı’nın etrafında bulunan köylerde çeşitli eğitim ve bilinçlendirme toplantıları yapılarak yöre insanına bölgede yaşayan büyük etoburların bölge turizmine ve bölgenin ekolojik gelişimine nasıl katkı sağladıkları anlatılacak.

 

            Aynı zamanda çobanlar, arıcılar ve avcılar ile eğitim çalışmaları yapılacak. Kars Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile birlikte araştırma çalışmaları yürütülecek. Elde edilecek bilimsel veriler ışığında yöre halkı, bölge öğrencileri, çoban, arıcı, avcı, yerel yönetimler ve Çevre Orman Bakanlığı koordinasyonunda insan ve büyük etobur çatışmasının azaltılması için acil eylem planı hazırlanacak.

Önceki ve Sonraki Haberler