1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Edirne’den Kars’a Kalaycılık
Edirne’den Kars’a Kalaycılık

Edirne’den Kars’a Kalaycılık

Edirne başta olmak üzere Trakya bölgesinden Kars’a gelen kalaycılar, kalaycılık mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

A+A-

Karsta özellikle yaz mevsiminde faaliyet gösteren kalaycılar, kalaycılık mesleğinin günden güne sayısı azalmasından yakınıyor. Ayakta kalanlar ise baba-dede mesleği olan kalaycılığı ayakta tutmaya çalışıyorlar. Bunun için de havaların ısınmasıyla birlikte Trakya bölgesinden Türkiye’nin dört bir yanına yayılıyorlar. Kalaycıların en çok tercih ettikleri iller ise Doğu illeri. Buralarda maden kullanımı ve kalaycılığa büyük önem verildiğini kaydeden kalaycılar, bu bölgenin de madeni terk etmesi halinde Türkiye’de bu mesleğin tamamen tükeneceğine inanıyorlar.

 

Kars merkezde ikamet edip de kalaycılığı yapan kimsenin kalmadığını söyleyen Nurettin Bağcı, babası İsmail (80) ve annesi Abide (70) ile birlikte çocuklarını da yanına alarak Kars, Erzurum, Iğdır, Ağrı ve Ardahan illerini dolaştıklarını belirtti.

 

Ekonomik sıkıntı içinde olduklarını, gün boyu güneşin altında ter dökmelerine rağmen istedikleri ilgiyi göremediklerinden yakınan Kalaycı Nurettin, bakır kazan veya küçük ev aletlerini kalayladıklarını ve bunlardan elde ettikleri gelirle de istedikleri verimi alamadıklarını ifade etti.

 

Hayli zahmetli olan kalaycılık mesleğinin mutlaka ayakta tutulması gerektiğini de kaydeden Nurettin usta, bakır kaplarda pişirilen yemeğin daha lezzetli olduğunu ve bunun yeni nesile de iyi anlatılması gerektiğini vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.