1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Doyumlu’da 8 bin yıllık kalıntılar
Doyumlu’da 8 bin yıllık kalıntılar

Doyumlu’da 8 bin yıllık kalıntılar

Kral mezarları, kaya el yazıları, hayvan figürleri ve Tümülüsleri gün yüzüne çıkarmak için Kars Müze Müdürlüğü çalışma başlattı.

A+A-

Kars’ın Susuz İlçesine 20 km. mesafedeki Doyumlu Köyü arazilerinde bulunan ve 8 bin yıl öncesi tarihe sahip olduğu tahmin edilen; kral mezarları, kaya el yazıları, hayvan figürleri ve Tümülüsleri gün yüzüne çıkarmak için Kars Müze Müdürlüğü çalışma başlattı.

Doyumlu Köyü Muhtarı Yücel Üzeyir’in girişimleri ile başlatılan ve Kars Müze Müdürlüğü’nde görevli Arkeologlardan oluşan 5 kişilik ekip Doyumlu Köyü sınırlarındaki yaklaşık 2 bin dönüm arazi üzerindeki kral mezarları, kaya el yazıları, hayvan figürleri ve Tümülüsler inceleyerek bölgenin koordinatlarını belirleme çalışması yaptı.

İncelenen arazi üzerinde bulunan kral mezarları, kaya el yazıları, hayvan figürleri ve çivi yazılarının fotoğrafları çekilirken, Tümülüs’e benzetilen tepe ise ekip tarafından titizlik ile incelendi. Ekipler tarafından İncelenen kayalıklarda bulunan çivi yazıları ve hayvan figürleri Kağızman’ın Camuşlu Köyündeki sit alanında bulunan tarihi kalıntılara benzetildi. Tümülüs olduğu tahmin edilen tepenin ise normal oluşumlu bir dağ olabileceği ve detaylı incelenmesi  gerektiği belirtildi.

Kars Müze Müdürlüğüne bağlı 5 kişilik ekibin yaptığı çalışmalarla keşfi yapılan yaklaşık 10 bin dönümlük arazi üzerinde koordinatlar belirlendi. Belirlenen koordinatlar ile çekilen fotoğraflar dosya haline getirilerek bölgenin sit alanı olması konusunda kurula sunulmak üzere hazırlandı. Dosyanın kurula sunulmasının ardından bölgenin sit alanı olup olmayacağı kurulun incelemesi sonucunda belli olacak.

Bölgenin 8 bin yıl öncesine dayalı bir tarihe sahip olduğunu ileri süren Doyumlu Köyü Muhtarı Yücel Üzeyir, 2 yıldır bölge üzerinde çalışma yaptığını ve kendi imkânlarıyla bu tarihi gün ışığına çıkarmak için çaba harcadığını söyledi. Muhtar Üzeyir, “ Urartular Döneminden kalan 13 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu düşünüyorum. Köylüler tarafından kral mezarı olarak bilinen bir yapıt söz konusu, 2 yıl süren araştırmalarım sonucu ve bir Ermeni Arkeolog’un tespitleri ile buranın çok eski bir tarihe sahip olduğu kanısına vardım. Kültür müdürlüğü ile irtibata geçerek bu araziler üzerinde çalışma başlattık. Bugün gelen arkeologlarda, kaya yazıları ve figürlerin Kağızman Camuşlu köyündeki yazı ve figürlerle örtüştüğünü söylediler. Amacım, bu tarihi gün yüzüne çıkarmak, Dünya arkeoloji listelerine geçirmek ve turizme kazandırarak istihdam yaratmaktır” diye konuştu.

Resim ve Kültüre önem veren Muhtar Üzeyir, ayrıca 20 yıldır resim ve heykel sanatıyla da uğraştığını ve İstanbul’da açtığı sergilerle zaman zaman yaptığı eserlerini sergilediğini söyledi. Bugüne kadar yaklaşık 140 tane resim yaptığını ve yaptığı resimlerin bir kısmını satarak bir kısmını da hediye olarak isteyenlere verdiğini söyleyen muhtar Üzeyir, “Yaklaşık 20 yıldır hobi olarak resim ve heykel sanatıyla uğraşıyorum, bugüne kadar 140’a yakın resim yaptım.

Yaptığım resimlerin bir kısmını sattım bir kısmını da isteyenlere hediye verdim. İstanbul’da da 15-20 parçadan oluşan eserlerimle kişisel sergiler açtım”dedi. Kendisinin yaptığı Atatürk büstünü köy okulunun önüne koyan muhtar Üzeyir ayrıca yaptığı resim ve heykellerini de köy okulunda sergiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum