1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Doğu’nun Fidanları İŞKUR’luların Elinde Yetişiyor
Doğu’nun Fidanları İŞKUR’luların Elinde Yetişiyor

Doğu’nun Fidanları İŞKUR’luların Elinde Yetişiyor

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü’nde istihdam edilen İŞKUR çalışanları tarafından üretilen fidanlar, Doğu Anadolu Bölgesindeki ağaçlandırma sahalarına dikilecek.

A+A-

Kazım Karabekir Mahallesi’ndeki fidan üretim tesislerde işe başlayan yaklaşık 70 İŞKUR çalışanı, bu yıl içerisinde sarıçam, huş ve ladin olmak üzere 1,5 milyon fidan üretecek.

Tesislerde üretilen fidanlar, Doğu Anadolu Bölgesinde, başta Kars, Erzurum, Erzincan, Ardahan, Ağrı olmak üzere buralardaki ağaçlandırma sahalarına dikilecek.

Sarıkamış Orman İşletme Müdürü Cemal Çelik, yaptığı açıklamada, Sarıkamış’ta her yıl üretilen 1,5 milyon fidanın bölgenin ağaçlandırmasına çok önemli katkı sağladığını söyledi.

Fidan üretme işinin çok büyük emek gerektirdiğini belirten Çelik, ”Sarıkamış ormanlarında toplanan orijinal sarıçam, huş fidan tohumu ile Karadeniz bölgesinden getirtilen ladin tohumu, fidanlık tesislerine İŞKUR çalışanlarının emekleriyle fidan olarak yetiştirildikten sonra boş sahalara dikiliyor dedi.”

Sarıkamış ormanlarından toplanan tohumluk kozalakların Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü atölyelerinde, tohumlar kozalaklardan çıkarıldıktan sonra Sarıkamış fidanlığında yetiştirilmeye başlandığını anlatan Çelik, “Fidan tohumları fidanlığımızda tek tek ekiliyor. Yetişen fidanlar 2 yaşına geldikten sonra bölgedeki orman işletme müdürlüklerine gönderilerek ihtiyaçlar karşılanmış oluyor. Fidanlıkta İŞKUR tarafından istihdam edilen 70 işçimiz bu fidanları üreterek evine ekmek götürüyor. Ayrıca bu fidanları boş sahalara diken orman köylülerine de ekonomik olarak büyük katkı sağlanıyor ”diye konuştu.

Fidanlık Şefi, Orman Mühendisi Fatih Kılıç’da,67 dekarlık fidan üretme alanında, 900 bin çıplak kök,300 bin tüplü sarıçam fidanı ile 200 bin huş ve 100 bin ’de ladin fidanı yetiştirildiğini kaydetti.

Üretilen fidanların genelde 1 sene sonra toprakla buluştuğunu belirten Kılıç, ”Bir yılda ortalama 1.5 milyon fidan üretimimiz mevcut. Sarıkamış’ a özgü olarak sarıçam var ama ladin tahsisimizde var. Doğu Karadeniz Bölgesinden getirdiğimiz 1-2 yaşındaki ladin fidanlarının ortama uyum sağlanması yapıldıktan sonra üretimine başlıyoruz. Tabi burada çalışan işçilerimize, orman köylülerimize ekonomik katkının yanı sıra ağaç ve orman sevgisini ’de aşılamış oluyoruz. Onlarda yaşadıkları yerlerdeki ormanlıkları, fidanlık alanlarını gözleri gibi koruyorlar ”ifadelerini kullandı.

Kılıç, fidanlık tesislerinde 1 şef, 1 tekniker, 1 daimi, 5’ te mevsimlik işçi ve 70 İŞKUR çalışanı ile toplam 78 kişinin emeği ile fidan üretimi yapıldığını sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.