1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Digor’da direkler büklüm büklüm
Digor’da direkler büklüm büklüm

Digor’da direkler büklüm büklüm

Digor’da direkler büklüm büklüm oldu...

A+A-

Kars’ın Digor İlçesi ile köylerini besleyen elektrik direkleri, yöredeki ağır kış koşullarına direnemeyerek iki büklüm oldu. Enerji nakil hattındaki kopukluk nedeniyle ilçe ve köyleri 3 gün elektriksiz kaldı, Iğdır’dan şebekenin beslenmesiyle birlikte sorun önemli ölçüde giderildi.

Digor ilçe merkezi ve 44 köyünü besleyen enerji nakil hatlarında, kar ve soğuk nedeniyle kopmalar meydana geldi. Digor İlçesi’ne bağlı köylere bu nedenle 6- 9 Aralık tarihleri arasında elektrik verilemedi. Elektrik kesintisinin görüldüğü süre içerisinde işleri aksayan yörede oturanlar kaloriferlerin yanmadığını belirtirken, Digor Ziraat Odası Başkanlığı da işyerinin kapısına ‘Elektrik olmadığı için kapalıyız’ yazısı astı.

Elektrik direkleri ve enerji nakil hatlarında kış koşullarından kaynaklanan sıkıntı Iğdır üzerinden alınan enerji ile geçici olarak giderildi. Devrilen, yıkılan direklerin yenilenmesi için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Yaşanan elektrik sıkıntısı nedeniyle kaloriferler çalışmayınca birçok veli çocuğunu okullara göndermedi. Gidenlerin bazıları ise aileler tarafından evlerine geri götürüldü.

DİGOR KARANLIĞA GÖMÜLDÜ

İl merkezinden ilçeye enerji hattını taşıyan demir direklerin yıkılması ve tellerin kırılmasıyla ilçede hayat durma noktasına geldi. İlçeye bağlı 44 köy ve bu hat üzerinde bulunan Kars merkezine bağlı bazı köylerde aynı kaderi paylaştı. Elektrik kesilmesiyle okulların kalorifer sistemleri çalışmadı, ilçe halkına içme suyu bile verilemedi. Resmi kurumlardaki işlemler durdu, banka ve okullarda sıkıntı büyüdü. İlçe Devlet Hastanesi ise jeneratörleri devreye soktu. Bazı kuruluşlar pencerelere “Elektrik olmadığı için kapalıyız” yazıları astı.

Çocuklar okulları soğuk olduğu için ders göremediklerini, bunun içinde yok yazılma pahasına okula gitmediklerini belirttiler. Bakkallar elektronik tartıları kullanamaz hale geldi, kahvehaneler ise tüplü löküsleri devreye soktu. Arabası olan arabalarında cep telefonlarını şarj ederken olmayanlar ise il merkezine gittiklerinde telefonlarını şarj edebildi.

İLÇEDE MUM KALMADI

Bu kuranlık günlerde köylüler ilçe merkezindeki işyerlerine akın edince dükkanlarda mum bile kalmadı. Mum bulanlar kendilerini şanslı saydı.

Bu arada benzer bir sıkıntı da Arpaçay ilçesinde yaşanmıştı. Arpaçay ilçesine bağlı 17 köye de 3 gün elektrik verilememişti. Tellerdeki kırılmanın neden olduğu belirlenen elektrik kesintisinin tamamen giderilmesi için çalışmalar hızlandırılmıştı. İlçeye bağlı Akmazdam, Kümbet, Dağköy, Gönülalan, Taşbaşı, Doğruyol, Çanaksu ve Taşköprü köylerinin de aralarında bulunduğu 17 köy, 3 gün ışığa hasret yaşadı. Bu aksamaların; mevsim değişikliği ile tellerdeki gevşeme ve kasılmanın da neden olduğu üzerinde durulurken, mevsim sıcaklıklarının an ben an değişmesi sonucu meydana gelen kırılmaların elektrik kesintilerine neden olduğu öğrenildi.

11 KÖYDE SIKINTI DEVAM EDİYOR

Digor’un 11 köyünde sıkıntı halen sürüyor. İşte o köyler; Oyuklu, Karakale, Şatıroğlu, Şirinköy, Yemençayır, Türkmeşen, Yaylacık, Nebiyurt, Gülhayran, Mahirbey ve Saklıca. Bu köylerde de sıkıntının giderilmesi için çalışmalar sürdürülüyor.

BÖLGEDE İLK KEZ GÖRÜNTÜ

Yaşanan bu elektrik kesintileri, tel kopmaları ve demir direklerin büklüm büklüm olmasına bölgede ilk defa rastlandı. Adına da “Buz yükü” denildi. Havanın ayaza çekmesi ardından ani ısınması nedeniyle oluşan nemlene teller üzerinde oluşan buzlanma ile ağır yük oluştu. Bu da tel kopmaları ve direk eğilmelerine neden oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.