1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Digor ekonomisine çözüm önerileri
Digor ekonomisine çözüm önerileri

Digor ekonomisine çözüm önerileri

Digor Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemal Bölgi, İlçe esnafının ülkede yaşanan doğal afetlerden dolayı artan sebze ve meyve fiyatlarından olumsuz etkilendiğini söyledi.

A+A-

Bununla birlikte yaz mevsimi boyunca sebze ve meyve fiyatlarının astronomik rakamlara tanıklık ettiklerini belirten Bölgi, bu yıl yüzde 100 ile yüzde 120 arasında satışların yapıldığını ifade etti.

Bunun da ilçe esnafını sıkıntıya soktuğunu kaydeden Bölgi, ülkede gizli enflasyonun olduğunu, bunun da esnaf ile müşterisini karşı karşıya getirdiğini belirtti.

İlçe esnafının büyük marketlerle rekabet edemediğini, bu nedenle de esnafın işyerini büyütemediğini ve ek iş yapmak zorunda kaldıklarını da anlatan Bölgi, bölgenin önemli geçim kaynağı olan hayvancılık ve tarımdan gelen kazançla ayakta kalmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Bölgi, esnafın vergilerini bile ödemekte zorlandığını ve bu olumsuzluğun ileride telafisi mümkün olamayacak sorunlar doğurmasından endişe ettiklerini de vurguladı.

Bölgi daha sonra şunları söyledi:

“İlçe esnafı tüm bunlardan olumsuz şekilde etkilenmektedir. Esnafımız şu an idrak ettiğimiz rahmet ve bereket ayı ramazanda indirim yaparak adeta sermayeden tüketmekteler. Ancak; bu fedakarlığın uzun sürmesi mümkün değildir. Yaklaşan bayram öncesi bile esnafın fedakarlık yaparak karını kısmasına rağmen istenilen satış elde edilememektedir. İlçe halkının ve ilçeye gelen köylünün de bu konuda duyarlı olması gerek. Alış-verişlerini İldeki büyük marketler yerine ilçe esnafından yapmaları gerek. Bu böyle olursa esnafta canlılık yaşatır.

Yetkililerin de bu gibi bölgelerde önlem alması gerek. Devletin gerek Ajanslar, gerekse diğer kuruluşlar vasıtası ile küçük esnaf ve sanatkara faizsiz kredi desteği ile sübvansiyon yolunu seçmesi gerek. Destekleme şartları esnetilmeli.

İlçe esnafının da temel tüketim malzemelerini daha ucuza tedarik edecek başka girişimlerde bulunmaları gerekmekte. Kendi aralarında birleşerek ihtiyaç listelerini oluşturup bu ihtiyaç listelerine göre daha fazla malın daha ucuza tedariki için çeşitli girişimlerde bulunmalarının önünü açmaları gerek. Örneğin kooperatifleşmeye gitmeleri büyük avantaj sağlayabilir. Bu da vatandaşa satışta büyük kolaylık oluşturacaktır.

İlçe ekonomisinin çarklarının dönmesi her sektöre büyük katkı sağlayacaktır. İlçenin daha cazip hale gelmesinin bile önü açılabilecektir.

Ayrıca yaklaşan mübarek Ramazan bayramı nedeniyle ilçe esnaf ve sanatkarı ile ilçe halkının Ramazan bayramını tebrik ediyorum. İlçe esnaflarımızdan bolluk ve bereket ayında yapmış oldukları fedakarlığı biraz daha artırıp bayrama da yansıtmalılar. İlçe halkımızın yapacağı alış-verişlerde gerekli kolaylığı sağlamaları ve ilçe halkının da büyük marketler zinciri yerine ilçemizdeki esnaflardan alış-veriş yaparak esnafa can suyu vermelerini rica ediyorum”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.