1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Devletten Süt Üretimine Teşvik
Devletten Süt Üretimine Teşvik

Devletten Süt Üretimine Teşvik

Kars’ın Selim ilçesine bağlı Benliahmet köyünde süte teşvik amaçlı kurulan tesis köylüleri sevindirdi.

A+A-

Avrupa Birliğine uyum yasaları çerçevesinde Avrupa’dan gelen dört görevli bölgede inceleme yaparak Avrupa standartlarına uygun bir tesis kurmak sağlıklı süt üretimi yapmak için Benliahmet ve Kars’a bağlı Berne köyünü uygun buldular.

Ankara’dan iki müfettiş ve İl, İlçe tarım müdürleri ve Süt ve damızlık şube müdürlerinin de aralarında bulunduğu heyet köyde hayvan sayısı köyün konumunu da göz önünde bulundurarak bu köyleri uygun gördüler.

Konuyla ilgili Kafkas Haber Ajansı’na açıklama yapan Benliahmet Köyü Muhtarı Fevzi Acar duydukları memnuniyeti dile getirdi. Acar, “Köylünün tek geçim kaynağı olan hayvancılık biraz daha değer  kazanacak. Süt fiyatları sudan daha ucuza idi. Kıştan süt parası dağıtan Mandıracılar yaz oldu mu gelip sütleri topluyordular. İhtiyacı olan köylüler geçen yıl 65 kuruştan süt parası alıp yaz da aynı fiyata vermek zorunda kaldılar Marketlerde 2 TL olan süt kapı ağzından Mandıracılar tarafından 65 kuruşa alınıyor. Sudan çok daha ucuz kaliteli sütlerimiz. Ama yapılacak olan bu faaliyetle bir fiyat belirlenip Devlette kilo başına 50 kuruş teşvik verecek süt fiyatları daha iyi olacak. Şimdilik peşin para lan için 1 TL Mandıra tarafından 50 kuruşta devlet veriyor 1 TL 50 kuruş. Aylık süt verecekler için yaz mevsimi 1 TL 25 kuruş devletin teşvikiyle beraber 1 TL 75 kuruş olacak. Köylünün sütü değerlenecek şimdi verilen fiyatın üç katına çıkıyor. Sadece bizim köy değil Selim köyleri de faydalanabilecek. Alınan süt labaratuvardan geçirilerek soğuk depolarda bekletilip fabrikalara gönderilecek. Böylelikle kurulan labaratuvar sayesinde sağlıklı sütte elde edilmiş olacak. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı Süt ve Damızlık Birliği denetiminde olacak.” dedi.

Acar ayrıca, “Köylüler tarafından memnuniyetle karşılanan bu faaliyet muhtemelen Mayıs ayından itibaren işlev görmeye başlar sütün bol olduğu zamanlar. Köyümüze kurulan tesiste bir adet süt deposu, süt soğutumu için soğutma makinası ve labaratuvar kurulacak. Bu tür teşvikler olursa devamı da gelirse köylü  üretimi artırır şehre göçler azalır, köylü köyünde kalkınmaya başlar. Katkıda bulunan bütün yetkililere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.