1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çobanoğlu Unutulmamalıydı
Çobanoğlu Unutulmamalıydı

Çobanoğlu Unutulmamalıydı

Ölümünden 36 gün sonra anıt mezarı ve heykeli yapılan Aşık Murat Çobanoğlu, ölümünün altıncı yılında mezarı başına sadece 2 kişi tarafından anılarak ruhuna fatiha okundu.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Türkiye’yi ve Kars’ı yurt dışında 60 defa temsil eden, Barış Manço ile birlikte Japonya’da 100 Bin kişiye Kiziroğlu’nu söyleyen Devlet Sanatçısı Aşık Murat Çobanoğlu 6 yıl önce 26 Mart 2005’te aramızdan ayrıldı.

Çobanoğlu ölümünden 36 gün sonra dönemin belediye başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından anıt mezarı ve heykeli yapıldı. Ardından da Alibeyoğlu öncülüğünde düzenli olarak her ölüm yıldönümünde anıt mezarı başında anılarak ruhuna fatihalar okundu. Ayrıca Alibeyoğlu tarafından adına Aşıklar Bayramı düzenlendi. Fakat geçtiğimiz yıl yapılan Aşıklar Bayramı’ndan Çobanoğlu’nun adı kaldırıldı.

26 Mart Çobanoğlu’nun 6. ölüm yıldönümü olduğu başta il yöneticilerimiz olmak üzere yaşayan aşıklarımız, Murat Çobanoğlu Aşıklar Derneği, Karslı ulusal televizyon kanalı sahibi Yener Yılmazoğlu gibi program yapımcılarının da hafızaları her nedense çalışmadığı için hatırlanmadı. Hal böyle olunca da Çobanoğlu’nun ölüm yıldönümü yalnızca dostları Halk Bilimci Sultan Aydın ile Gazeteci Yazar ve Müzisyen Salih Şahin tarafından unutulmadı ve mezarı başına gidilerek hasretle anıldı. Oysa Kars Valiliği, Kars Belediyesi gibi ilgili kurumların Murat Çobanoğlu’nun ölüm yıldönümü nedeni ile mesaj yayınlamaları veya Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kültür Müdürlüğü’nün Çobanoğlu’nu hatırlatacak ve ölümsüzleştirecek panel veya programlar yapması beklenirdi. Ama ne yazık ki kandiller gibi yılın 365 gününün neredeyse tamamı özel gün ve haftalar olarak kutlanıyor. Bu özel günler ile ilgili olarak başta Valilik olmak üzere özel mesajlar gazetelere gönderilerek hazır ve gereksiz haber yapılması sağlanıyor. Fakat dünyanın saygı gösterdiği, her yönüyle tanıdığı Devlet Sanatçısı Çobanoğlu her nedense herhalde ülke seçim moduna girdiği için öğrencisi olan aşıklar ve gönül yoldaşları tarafından bile hatırlanmadı.

ŞAHİN “ARKASINDA ESERLER BIRAKAN MERHUM KİŞİLER, ÖLÜM YILDÖNÜMLERİNDE ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE ANILMALIDIR

Çobanoğlu’nun anıt mezarını ziyaret eden Sultan Aydın ve Salih Şahin dualar okuduktan sonra tepkilerini de dile getirdiler.

Şahin, Dünyanın her yerinde arkasında eserler bırakan, ülkesini dünyaya tanıtan merhum kişilerin ölüm yıldönümlerinde ülkeyi ve ili öneten kişiler tarafından çeşitli etkinlikler ve programlarla anılması gerektiğinin altını çizerek: “Rahmetli Murat Çobanoğlu Kars’ı sadece Türkiye’de değil Dünya’da tanıtan bir ozanımızdı. Aşıklık geleneği ile halk edebiyatına önemli katkılar sundu. Yıllarca radyo ve televizyonlarda çaldı söyledi ve türküleri dilden dile dolaştı. 6 yıl önce ise aramızdan ayrıldı. Ölümünden 36 gün sonra anıt mezarı ve heykeli yapıldı. Adına Aşıklar Bayramı yapıldı ve daha sonra da adı kaldırıldı. Ama ne yazık ki bu gün 6. ölüm yıldönümü ve Murat Çobanoğlu Aşıklar Derneği tarafından bile unutularak anılmadı. Ayrıca hiçbir kimse tarafından veya il yöneticileri tarafından da hatırlanmayarak adeta unutturuldu. Ama Çobanoğlu bugün birçok kişi tarafından anılması ve anıt mezarının ziyaret edilmesi gerekirdi. Ülkesine hizmet eden ve arkasında eser bırakan merhum kişilerin ölüm yıldönümlerinde anılmaları gerekir. Anmakta yalnızca masa başlarında konuşmakla olmaz. İlgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından O kişileri hatırlatacak ve anacak etkinlikler yapılması gerekir. Bu dünyanın her yerinde böyledir.”dedi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.