1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çinliler yatırım yapmak istiyor
Çinliler yatırım yapmak istiyor

Çinliler yatırım yapmak istiyor

Dünyaca ünlü Çin firmaları Kars’a yatırım yapmak istiyor!

A+A-

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hong Yang ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı.

Kars Valisi Günay Özdemir’i makamında ziyaret eden heyet, arından Kars Belediye Başkanlığına geçti. Burada da sıcak bir sohbet eşliğinde geçen buluşmada; Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hong Yang, Kars’ın ikliminin soğuk olduğunu bildiklerini fakat insanının sıcaklığıyla ve misafirperverliğiyle ısındıklarını kaydetti.

Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ve kültürel iş birliğinin geliştirilmesi gereğine vurgu yapan Yu Hong Yang, bu manada dünya çapında çok önemli firmaların Türkiye’de yatırımlarının sürdüğünü, bu yatırımlar kapsamında önemli firma temsilcileriyle birlikte bugün de Kars’ta olduklarını ve Kars’ı çok önemsediklerini belirtti.

Kars’ın, Çinli firmaların muhtemel yatırımlarına ev sahipliği yapmak için kapılarının açık olduğunun altını çizen Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ise; ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Çinli misafirlere Kars hakkında bilgiler verdi.

Çin’in Türkiye ile ekonomik ilişkilerinin her geçen gün daha iyiye doğru gittiğini, bunun beraber Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın geçtiğimiz günlerde ilk defa bir araya gelmesiyle daha da önem kazandığına işaret eden Yang, “Bugün buraya Çin Halk Cumhuriyeti’nin dünyaca ünlü firmalarının temsilcileriyle birlikte geldik. Bizler Türkiye ile ilişkilerimizi çok önemsiyoruz. Bu anlamda Kars’ın da Türkiye için öneminin bilincindeyiz. Demiryolu hattı projesi ve gelişmeye açık olan Kars ilinde bizler de bu gelişimde yer almak isteriz. Öte yandan Kars tarım ve hayvancılık bölgesi, bizler buradan Çin’e süt ithalatı ağı oluşturma noktasında Çin ile Türkiye arasında işbirliği gerçekleştirebiliriz. Dahası burada olan birçok ulaşım, elektronik ve yerel yönetim anlamında birçok hizmet için çalışmalara ortak olabiliriz.” dedi.

Türkiye’yi ikinci memleketi olarak gördüğünü ifade eden Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hong Yang, “Sizlere bu samimiyetinizden dolayı teşekkür ediyorum. İkliminin soğuk olduğunu bildiğimiz Kars’ta sizin sıcaklığınız ortamı ısıttı. Bu kısa görüşmemizde verdiğiniz bilgiler ışığında, yatırım alanlarında sizlerle birlikte çalışmalar yürütmek isteriz. Bu manada Kars’ı projeler dahilinde daha sonra da ziyaret ederek yerinde incelemeler yapmak isteriz. Türkiye genelinde bakıldığında Kars gelişmeye açık ve çok önemli bir konuma sahip bir kent. Birçok Çinli firma buraya yatırım yapmak istiyor. Bu ziyaret ikili iş birliğimizin bir başlangıcı. Umarız ki ileride daha çok iş birliklerimiz olacak.” ifadelerini kullandı.

“Buraya bir heyet ile gelmeniz hem Kars’a verdiğiniz önemi hem Çin’in dünyadaki başarısının rastlantı olmadığını gösteriyor. Çin’in son zamanlarda ülkemizde yaptığı yatırımlar göz ardı edilemez. Kars’ta mevcut projeleriyle yakın zamanda Türkiye’de bir cazibe merkezi olacak. Bu anlamda diğer ülkelerle yapılacak mutabakatlar ve iş birliklerini tabi ki önemsiyoruz. Bu manada birçok alandaki dünyaca ünlü sektör temsilcilerini ilimizde ağırlamak memnuniyet verici. Bu anlamda Kars’a hitap edecek ulaşım ağından tutun da, belediyecilik ve tarım hayvancılığa kadar dünya devi sektör temsilcilerinin ilimizde yatırım yapma isteği bizlere heyecan veriyor.” şeklinde konuştu.

Ardından; tarım ve hayvancılıktan, ulaşıma, elektrikten, bilişime kadar dünyaca ünlü Çin firmalarının temsilcileri kendilerini tanıtarak, sektörleri ve Türkiye’de yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdiler. Kars’ta yatırım yapmak istediklerini söyleyen Çinli firma temsilcileri, Başkan Karaçanta’yı da Ankara’daki çalışma ortamlarına davet ettiler. Sektör temsilcileri Başkan Karaçanta’nın Kars hakkındaki bilgileri aktarması sırasında konuşmaları da not aldılar.

Sıcak ve samimi sohbet havasında geçen ziyaretin sonunda Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hong Yang, Başkan Karaçanta’ya günün anısına işlemeli vazo takdim ederken, Kars Belediye Başkanı da misafirlere; başta Kars kalesi olmak üzere Kars’ın tarihi ve turistik alanlarının biblolarını hediye etti. Ziyaret, heyetin Kars Belediyesi önünde hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.