1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çinliler tarihi İpek Yolu’nun izinde
Çinliler tarihi İpek Yolu’nun izinde

Çinliler tarihi İpek Yolu’nun izinde

Sayıları 50’yi bulan Çin’in önde gelen medya kuruluşlarının temsilcileri, geçtiğimiz günlerde yönetmenliğini Wenmen Yang’ın yaptığı “İpek Yolunda On Bin Kilometre” belgeselinin çekimleri için Türkiye’deydi.

A+A-

Çin Devleti Tanıtım Kurumu’nun desteği ile yapılan ve ilk olarak Shaanxi Eyaleti’nin resmi televizyon kanalında yayınlanacak belgesel, Çin ile tarihi İpek Yolu güzergâhında yer alan ülkeler arasında kültürel ve ticari bir köprü kurmayı hedefliyor. Çin Devleti, çekimleri süren belgesel yayınlandığında Çinli turist ve maceracılara dünyanın çeşitli ülkelerine yapacakları seyahatlerde bir rota önermiş olacak.

Belgesel’in yapım ekibinin yanı sıra yaklaşık 50 kişilik Çinli gazetecinin de yer aldığı ekip, gerçekleştirilen ziyaret sırasında Türkiye’nin turizm açısından önemli yörelerini de ziyaret etme fırsatı buldular. İpek Yolu’nun kültürel ve ekonomik açıdan yeniden canlandırılmasını amaçlayan proje, kültürel ve ticari değerlerin öne çıkması bakımından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu İpek Yolu güzergâhında yer alan pek çok ülkenin Çin’de tanıtımının yapılmasına da büyük katkı sağlayacak.

8 FARKLI ÜLKE İLE TÜRKİYE’DEN DE 13 KENT TANITILACAK

Çin Devlet Tanıtım Kurumu’nun desteği ve Shaanxi Eyalet Kanalı’nın Koordinatörlüğü’nde çekimi gerçekleştirile 8 ülke ve çok sayıda kentte yaklaşık 10 bin kilometre kat edilerek tamamlanacak “İpek Yolunda On Bin Kilometre” belgeselinin çekimlerinin Türkiye bölümü İpsala Sınır Kapısı’nda yapılan çekimlerle son buldu.

Belgesel’in Türkiye ayağında Hemisphere Travel’ın eşliğinde Sarp sınır kapısından 24 Ağustos 2014 tarihinde Türkiye’ye giriş yapan ekip, Trabzon, Ordu, Tokat, Kapadokya ve Ankara’daki çekimlerini tamamladı. Ardından İstanbul’a gelen belgesel ekibi İstanbul çekimlerini 28, 29 ve 30 Ağustos’da yapacak.

Çin’de başlayıp İtalya’da sona erecek

Belgesel çekimleri, Çin’in Xian şehrinden başlayıp İtalya Roma’da sona erecek. Belgeselin Rize, Giresun, Trabzon, Ordu, Tokat, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Ankara, Bolu, Adapazarı ve İstanbul’da yapılacak olan Türkiye’deki çekimlerinde tarihi lokasyonlar ve Türk insanının yaşamından kesitler sunulacak.

Çin’in en büyük medya kuruluşlarının temsilcilerinin de izlediği belgesel ekibinin Türkiye ziyareti, ülkemizin tarihi ve kültürel güzelliklerinin Çinliler tarafından görülmesine olanak sağlayacak. Çinli gazeteciler ülke televizyonlarına canlı bağlantılar da yaparak Türkiye’deki izlenimlerini aktardılar.

“İPEK YOLUNUN İZİNDEN GİDİYORUZ”

‘İpek Yolunda On Bin Kilometre’ projesinin mimarı ve yöneticisi, Shaanxi Eyaleti TV kanalı ve proje sorumlusu Mr. Wenmeng Yang belgesel ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Çin halkına dünyayı ve dünyadaki kültürel zenginlikleri tanıtmak amacıyla İpek Yolu Belgeselinin çekimlerine başladık. Kültürüne dost bir toplum yapısı içerisinde, geçmişteki mirası günümüze aktarmayı ve Çin ile diğer dünya milletleri arasında köprü oluşturmayı hedefledik. İpek yolunun izinden giderken yolumuz Türkiye’den geçti. Kültürel değerlerin korunduğu ve yaşatıldığı çok değerli ve önemli bir ülke. Belgesel projemiz kapsamında Türkiye’de olmak müthiş ve çok keyifliydi” dedi.

“Çinli ile kültürel bir köprü kurmak için fırsat”

Çinli gazetecilerden oluşan medya grubunu ve belgeselin yayın ekibini İstanbul’da karşılayan Türk heyetinde yer alan ülkemizin önde gelen mimarlarından Gökhan Avcıoğlu, “Sanatsal ve kültürel zenginliği konu alan bu önemli projenin temsilcilerini ülkemizde ağırlamak hepimiz adına gurur verici. İpek Yolu’nun Türkiye’ye uzanan bölümü ticari ve kültürel açıdan dinamik bir bölge. Dolayısıyla söz konusu belgesel projesi için de oldukça kritik bir o kadar da önemli noktada yer alıyoruz. Ülkemizin kültürel ve sanatsal zenginliğinin yanında ticari gücünün de dünyaya başarıyla sunulacağı bu belgesel projesi, yalnızca Çin’de ya da Uzakdoğu’da değil dünyanın birçok yerinde ülkemizin sahip olduğu potansiyellerin görülmesi ve duyulmasına olanak sağlayacak, Çin ile kültürel köprüler kurmak adına da fırsat yaratacaktır ”dedi.

Avcıoğlu, “Bir ülkenin esas zenginliği, kültür ve tarihine sahip çıkmasıyla doğru orantılıdır. Bu noktadan yola çıkarak şöyle diyebiliriz; Ülke olarak kültür mirasımıza sahip çıkmaya yönelik gayretlerimiz, bizi ileriye taşıyan ve taşıyacak olan çok önemli bir ölçüttür. Çünkü kültürel dokumuzdaki birikimlerin gelecek nesillere ve diğer uluslara aktarılması 2023 vizyonu çerçevesinde Türkiye’nin aydınlık yarınları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, İpek Yolu Belgeseli, Türkiye’nin her anlamda gücüne güç katan bir proje olacak” diye konuştu.   

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.