1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çin'in-Londra Demiryolu Projesi
Çinin-Londra Demiryolu Projesi

Çin'in-Londra Demiryolu Projesi

Amerikan Newsweek Dergisi bu haftaki sayısında Çin'in 17 ülkeyi birbirine bağlayan demiryolu projesine yer verdi. Proje tamamlandığında Çin ile Avrupa arasındaki ulaşım demiryolu ile sağlanabilecek.

A+A-

Tarihi  İpek Yolu'nu demiryolu ile canlandırmayı hedefleyen Bakü-Tiflis-Kars demir yolu projesinin en önemli bölümlerinden birini oluşturan Çin demiryolu projesi tüm hızıyla sürüyor.

 

Çin'in İpek demir yolu olarak adlandırılan projesini kapaktan duyuran Amerikan Newsweek Dergisi Pekin yönetiminin dünyanın en hızlı demiryolu hattını inşa etiğini yazdı.  Demiryolu projesinin ilk uzun yol hattı olan Wuhan ile Guangzhou kentleri arasındaki bölüm Aralık ayında açıldı. Bu hatta çalışan trenin hızı saatte 350 km'ye ulaşabiliyor.

 

Yaklaşık 8 bin km uzunluğundaki Çin ipek demir yolu projesi 17 ülkeyi birbirine bağlıyor. Çin hızlı demiryolu projesinin iki ağı bu ülkeyi Avrupa'ya bağlıyor. Üçüncü ağ ise,Çin'i Vietnam, Thailand, Durma, Malezya ve Singapur'a bağlıyor. Projesinin en önemli özelliği, Çin ile Londra arasındaki demiryolu bağını kurması.

 

Newsweek'e göre Çin hızlı demiryolu projesi ile kainatın merkezindeki rolünü canlandırmayı ümit ediyor.

 

Newsweek'in dikkat çektiği bir diğer konu da, demiryolu projesinin Çin'in enerji transferini geliştirecek olması. Demiryolunun faaliyete girmesiyle Çin gelişmekte olan ülkelerle arasındaki enerji sevkiyatını büyük ölçüde kolaylaştıracak ve geliştirecek. Newsweek'e göre Çin'in İran başta olmak üzere petrol ticareti yaptığı ülkelerle strataejik yollar inşaa etmesi Çin ekonomisinin gelişmesine büyük katkı sağlayacak. Yine Neewsweek'in değerlendirmesine göre Çin'in yeni demiryolu projesi Sovvetler Birliği'nin çöküşünün ardından Orta Asya'da oluşan stratejik boşluğun doldurulması anlamına geliyor.

 

Newsweek Çin demiryolu projesinin Rusya'ya olası etkilerini de ele aldı.Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü uzmanı Azhdar Kurtov Çin'in Kırgızistan ve Özbekistan'a demiryolu inşaa etmesinin Rus ekonomisine tehdit oluşturduğunu söyledi. Moskova Demografik ve Bölgesel Kalkınma Enstitüsü'nden Yuri Krupnov da, Rusya'nın Orta Asya'yı kaybetmekte olduğuna dikkat çekti.

 

 

Newsweek dergisi Çin demiryolu projesinin 110 bin kişiye iş olanağı yarattığına vurgu yaptı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.