1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çiftçilere Tarım Sigortası Uyarısı
Çiftçilere Tarım Sigortası Uyarısı

Çiftçilere Tarım Sigortası Uyarısı

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçileri tarım sigırtalarını yapmaları konusunda uyardı.

A+A-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Tarım Sigortaları 2015 yılı uygulamalarının yer aldığı, 'Tarım Sigortalan Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler, Bölgeler ve Prim Desteği' kararnamesi yayınlandığını, kararname ile kayıt sistemlerine kayıtlı çiftçilerin, mevcut arazi, sera, ürün, tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alındığını belirtti.

Düzgün, 2015 yılında, 2014 yılı uygulamalarına ilave olarak, meyve bahçeleri ile bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleri için isteğe bağlı olmak üzere dolu paketindeki riskler ve dolu ağırlığı riski, yağ gülü için dolu paketindeki riskler, hububat ürünlerinde sap kısmı, arıcılıkta vahşi hayvan saldırısı riski, su ürünlerinde kafes ve ağlar için kazalar, predatör saldırısı, fırtına, hortum ve deprem riskleri ilk defa teminat kapsamına alındığını söyledi.

Hüseyin Düzgün, büyükbaş hayvanların sigortaya kabul yaşı 8 güne, küçükbaş hayvanlar için sigortaya kabul yaşı 3 aya indirilmiş olduğunu, gezginci arıcılık yapan üreticilere ait poliçelerde, poliçe vadesi içerisinde nakliyat riskinin dört kez olarak arttırıldığını, devlet prim desteği oranı, tüm risklerde yüzde 50 oranında uygulanacak, ancak açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında ek prim desteği olarak karşılanacağını kaydetti.

Kars Gıda, Tarım ve Haycancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, bölge yetiştiricileri ve üreticileri için büyükbaş hayvanların sigortaya kabul yaşı 8 güne, küçükbaş hayvanlar için sigortaya kabul yaşı 3 aya indirilmesi ayrıca, meyve bahçeleri, arıcılıkta fırtına, hortum, deprem riskleri bu yıl ilk defa teminat kapsamına alınmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Öte yandan Tarım Sigortaları 2015 yılı uygulamalarının yer aldığı "Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler, Bölgeler ve Prim Desteği Oranlarına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı 31 Aralık 2014 tarih ve 29222 ve 4. Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.