1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Celal Babayı Ziyaret Etti
Celal Babayı Ziyaret Etti

Celal Babayı Ziyaret Etti

Ünlü sinema ve ses sanatçısı Hülya Avşar, iki günlük Ardahan ve Kars ziyaretinin ardından Kars Kalesi’ndeki Kahraman Celal Baba Türbesini ziyaret edip dua ettikten sonra İstanbul’a döndü.

A+A-

Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı İşadamı Sadettin Saran tarafından Ardahan’da adına yaptırılan Hülya Avşar Kapalı Spor Salonu’nun açılışının ardından Kars’a gelerek gezilerde bulunan Hülya Avşar, Kars’tan dualarla ayrıldı.

 

Ünlü İşadamı Taner Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu grup Ani Harabeleri ziyareti ve kent gezisi programı kapsamında tarihi Kars Kalesi’ni ziyaret etti.

 

Kars’ı kaleden izleyen ve bol bol cep telefonuyla hatıra fotoğrafı çeken Hülya Avşar, Kars Kalesi’ne hayran kaldı. Zaman zaman arkadaşlarıyla halay çeken, zaman zaman surlara oturarak kenti izleyen Avşar kızı daha sonra Kaledeki Kahraman Celal Baba Türbesi’ni ziyaret ederek dua etti.

 

Türbe görevlisi 70 yaşındaki Mehmet Uluman’dan da türbeyle ilgili bilgi alan Avşar kızı daha sonra ekibiyle birlikte havayoluyla İstanbul’a döndü.

 

KAHRAMAN CELAL BABA KİMDİR?

 

Türbesi Kars Kalesi’nin içerisinde bulunan Celal Baba’nın 12. Yüzyılda Kıpçak-Gürcü istilasında Kars Kalesi’nde şehit düştüğü biliniyor. Anlatılanlara göre Celal Baba’nın kahramanlığı, kellesi koptuğu halde savaşmaya devam etmesinden geliyor. Ve bu yüzden de kalenin manevi sahibi olduğu söyleniyor. Celal Baba’nın mezarı çini kubbeli iken, 1878 yılından sonra Rus istilacıları tarafından tahrip edildi. 1579 yılından sonra Lala Mustafa Paşa tarafından onarıldı. Söz konusu yapı tek katlı, güneydoğuya meyilli ve ahşap üzeri çinko yapılı, duvarları taştandır.

 

Güneydoğu duvarı kale sur duvarıdır. Bu yapı sonradan hayırseverler tarafından yapıldı. Zemini beton, lahit kısmı 62 santimetre yüksekliğinde, tahta sanduka 106’a 200 santimetre boyutunda yapılmıştır. Yapı, mescit ve “Lahit Odası” olarak paravana ile ikiye bölünmüştür. Önünde şu anda var olan, podyum kısmı 135 santimetredir ve önceki kubbeli binanın temelidir. Üzerindeki levhasında “Kahraman Celal Baba burada yatar M.1239” yazıları sonradan yazılarak asılmıştır. Türbenin iç yüksekliği 2 metre 40 santimdir.

 

1239 tarihinde Moğolların Kars’ı istilaları sırasında şehit düşen Celal Baba, Kalenin manevi sahibi ve koruyucusu sayılır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.