1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Camilerde çocuklara trafik eğitimi
Camilerde çocuklara trafik eğitimi

Camilerde çocuklara trafik eğitimi

Okulların tatil olmasıyla birlikte açılan Yaz Kuran Kursuna giden çocuklara camilerde, din eğitiminin yanında trafik eğimi de veriliyor.

A+A-

Kars Emniyet Müdürlüğü il genelinde huzuru sağlamak için gece-gündüz çalışmalarına devam ederken, vatandaşların bilinçlenmesi için de birçok alanda da çalışma yürütüyor.

Bunlardan biri de, Trafik Büro Amirliğine bağlı polis memurlarının, çocuklara trafik bilincinin daha iyi aşılanmasını sağlamak. Yaz mevsiminde bunun için en uygun alan ise Kur’an Kursları ve Camilerde verilen Kur’an eğitimleri. Dini eğitimlerini alabilmeleri ve sokaklardaki kötü alışkanlıklardan uzak durabilmeleri için aileleri tarafından Kur’un Kurslarına gönderilen çocukların trafik eğitimleri için harekete geçen ekipler kurs kurs, cami cami dolaşarak çalışma yürütüyor. Trafik kurallarının, çocukların bilinçaltında ne kadar yer ettiğinin tespit edildiği bu uygulama çocuklar ve ailelerini de sevindiriyor. Eğitimler camilerde slayt gösterisi eşliğinde veriliyor ve görsel sunumlarda izlettiriliyor. Gerçek hayattan kesintilerin yer aldığı trafik kazaları ve bu kazaların önüne geçilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan video gösterimleri de programdaki yerini alıyor. Eğitimlerde ayrıca, çocukların sorularına da cevap verilirken emniyet kemeri kullanımının artırılması, trafik işaret ve işaretçilerine uymanın önemine de dikkat çekiliyor.

Kars Trafik Şubesi Ekipler Amiri Bilal Günaydın da Camilerde Kur’an Kurslarına katılan çocuklara verdiği eğitimleri belli aralıklarla sürdürüyor. Trafik kurallarına uyan karşı yeni bir nesil yetiştirilmesi için yapılan bu eğitim dersleri uygulamalı olarak da sürdürülüyor. Yaya geçidi, ışık kullanımı, okul servislerinde uyulması gereken kurallara da değinen Günaydın, bu tür eğitimlerin okullar açılana kadar süreceğini söyledi.

Kars Trafik Şubesi Ekipler Amiri Bilal Günaydın, “Emniyet Genel Müdürlüğümüzün 2012 yılında başlatmış olduğu proje gereğince, trafik dedektifleri projesi kapsamında bu yazda camilerimizde trafik eğitimlerimize devam ediyoruz. Kışın eğitim-öğretim yılı boyunca çeşitli okullarımızda eğitimler verdik. Şimdi ise yazın camilerde eğitim veriyoruz. Buradaki amacımız şu; genel itibari ile yaz tatillerinde tatile gidecek olan öğrencilerimize tatilde trafik yönünden daha az zarar görmeleri açısından güzel şeyler öğretmek. Örneğin emniyet kemeri kullanımının önemini öğretiyoruz. Yayaların uyması gereken kuralları öğretiyoruz. Güvenli oyun yerlerini öğretiyoruz. Güvenli bisiklet kullanımını öğretiyoruz. Bu konuda verim alabileceğimiz kanısındayız. Gayretlerimize devam ediyoruz.” dedi.

Çocuklarda, “Bülbül mahallesinde camideyiz ve polis amca geldi bize trafik kurallarını öğretti. İlk olarak trafik polisinin olduğu yerlerde yayalar durmalı ve trafik polisi ne dediyse onu yaparım. Üst geçit varsa üst geçitten geçerim. Yol boşsa soldan giderim. Eskiden kaldırımın en köşesinden, arabaların olduğu yeden gidiyordum. Ondan sonra arabada emniyet kemeri takmıyordum. Ama şimdi takacağım. Kara camiye kuran öğrenmeye geliyorum. Kuran öğrenirken polis ağabeyler geldi ve bize trafik kurallarını öğretti. Mesele alt geçitten geçmek, üst geçitten geçmek, emniyet kemerini bağlamak. Eskiden takmıyordum. Şimdi takıyorum. Mesela arka tarafta oturuyorum. Annemle babam emniyet kemerini takmayınca uyaracağım. Diyeceğim ki anne, baba emniyet kemerinizi takabilir misiniz? kaza olursa kendinizi koruyabilirsiniz. Polis amcalar trafik eğitimi için geldiler. Trafikte her şeye dikkat ediyorum. Bisiklet sürünce kaldırımda sürüyorum. Kaldırım bitince diğer kaldırıma geçiyorum. İki defa sağıma soluma bakıp ondan sonra geçiyorum. Araba da arka koltuğa oturuyorum. Emniyet kemeri takıyorum. Kemer takılmayınca uyarıyorum. Trafik kurallarını öğrendik. Yolda yürümemeliyiz. Araba çarpabilir bize.” dediler.

Çocuklardan Yağmur Yıldız, “Bülbül camisine kuran öğrenmek için geliyorum. Bu gün polis amcalar bize trafik kurallarını öğrettiler. Trafik kurallarını daha bilinçli öğrenmemiz için bize öğrettiler. Aklımda kalanlar üst geçitten gitmek, alt geçitten gitmek, trafik ışıklarından gitmek, yaya geçitlerinden gitmek, kaldırımlardan, kenarlardan, sol taraftan gitmek. Ben yolda oyun oynuyordum ama bundan sonra oynamayacağım. Bahçelerde, parklarda oynayacağım.”

Buket Uğurlu, “Buraya kuran öğrenmeye geliyoruz. Bugünde kurandan bir şeyler öğrendik ve polis abiler geldi bize trafik kurallarını öğretti. Birçok şey öğrendik. Örneğin geceleri fosforlu giysiler giymek, bisikleti güvenli yerlerde sürmek, sol tarafı kullanmak, alt geçit ve üst geçidi kullanmak. Eskiden kemer takmıyordum. Artık emniyet kemeri takacağım ve takmayanları uyaracağım.”

Ömer Bulut, “Bülbül camiye geliyorum. Bisiklet sürerken son hız iki elimizi bırakmamaya çalışalım. Trafikte emniyet kemerleri takalım. Trafikte arabanın hızını çok fazla arttırmayalım. Bu kurallara dikkat edersek ne kaza olu ne bir şey.”

Diyar Doğanay, “Diyanet İşleri Başkanlığının başlattığı kuran kursu projesine katıldım. Bu gün komiser ağabeylerimiz bize geldi ve yaz tatiline çıkacağımız zaman trafikte nasıl davranacağımızı öğrettiler. Öncelikle annemize ve babamıza araba kullanırken kötü şakalar yapmayalım, gözlerini kapatmayalım. 11 yaşından küçüksek oturmayalım. Trafikte güvenli yerden geçelim. Trafik polisinin olduğu yerden, üst geçitten, alt geçitten geçelim. Geceleri fosforlu kıyafetler giyelim. Yanımızda el feneri bulunduralım. Kaldırımsız yollarda soldan yürüyelim. Arabayı önümüze alalım. Komiser ağabeylere teşekkür ederim.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.