1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bütün Gerçekliğiyle Anlatılacak
Bütün Gerçekliğiyle Anlatılacak

Bütün Gerçekliğiyle Anlatılacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı İdare ve Ziyaretçi Merkezinin (Sarıkamış Harekâtı Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi) inşasına başladı.

A+A-

İnşa edilecek Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı Tanıtım ve Araştırma Merkezi ile o gün yapılan harekât bütün gerçekliğiyle anlatılacak.

Erzurum ve Kars illeri sınırları içerisinde bulunan Sarıkamış Allahuekber Dağları’nın milli park olarak ilan edilmesinin ardından şimdi de milli parkı tanıtacak Sarıkamış Harekâtı Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi yapılıyor. ‘Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı’ kapsamında yapılacak olan tanıtım ve araştırma merkezi, şehitlik ihya çalışmaları, toplanma merkezi, şehitleri anma yürüyüş yolu düzenlemesi ve gölet çalışmaları ile Sarıkamış Harekâtı’ndaki yaşanan olaylar vatandaşa her adımında farklı bir mesaj olarak yansıtılacak.

PROJE 11 BİN 170 M2 KAPALI ALAN ÜZERİNE İNŞA EDİLECEK

Yaklaşık 42 milyon TL’ye mal edilecek tanıtım ve araştırma merkezi, Yukarı Sarıkamış mevkii İstasyon Mahallesinde Sosyo-Kültürel Tesis Alanı olarak planlanan ve yaklaşık 50.175 metrekarelik alanda inşa edilecek. Projenin toplam inşaat alanı (kapalı alan) ise 11 bin 170 m2 olacak. Kaynak değerleri ziyaretçilere tanıtmak için yapılacak olan 1915 panorama salonu, 350 kişilik konferans salonu, Kafkas cephesi araştırma merkezi, sergileme ve fuaye alanı, idare binası ve mescit ile Ermeni mezalimini kabartma teknikleri kullanılarak anlatan, görsel içerikli panorama salonları bulunacak.

ZORLU KIŞ ŞARTLARINA UYGUN BİR ŞEKİLDE İNŞA EDİLECEK

İnşası yapılan merkezin Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda yapılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nin benzeri olarak yapılacağını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı Tanıtım Merkezi, bulunduğu yerin zorlu kış şartlarına uygun bir şekilde inşa edilecek. Ayrıca her türlü engelli tarafından hiçbir güçlükle karşılaşmadan gezilebilecek bir şekilde tasarlanacak” diye konuştu

ŞEHİTLİKLERE SU GETİRİLECEK

Uzun Devre Gelişme Planı kapsamında toplanma merkezi ve şehitleri anma yürüyüş yolu düzenlemesi kapsamında, Milli Parkın çatak tarafından giriş kısmına giriş takı, yürüyüş yolu güzergahı üzerinde giriş, mola noktası ve yürüyüş bitiş noktalarına günübirlik kullanım alanı, mola noktası, çeşme ve otopark alanları yapılacak. Sarıkamış Harekatı etkinliklerinde yapılan yürüyüş için mola noktaları olacak. Ayrıca milli park sınırları içerisinde ihya edilen 7 şehitliğe su getirilerek yolları yapılacak.

YÜRÜYÜŞ GÜZERGÂHI ÜZERİNDE GÖLET ÇALIŞMALARI VE SU GEÇİŞ KANALLARI YAPILACAK

Yürüyüş güzergâhı üzerinde gerekli yerlerde özellikle karların erimesi sonucu oluşabilecek

su akıntılarının yola zarar vermesini engelleyecek su geçiş kanalları yapılacağını da vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bölgede yapılacak olan gölet projesi kapsamında devam eden çalışmalar Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılacak. Aynı zamanda yol kenarlarında dinlenme cepleri, rölyef, heykel, şehit mektupları, anıtlar gibi materyaller bulunacak. Bu materyallerle tanıtım merkezini ziyarete gelen vatandaşlar, Sarıkamış Harekâtında şehit düşmüş askerlerimizin anısını ve çektikleri sıkıntıyı hissedecek” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.