1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bu Mezarlıktaki Taşlar Konuşuyor
Bu Mezarlıktaki Taşlar Konuşuyor

Bu Mezarlıktaki Taşlar Konuşuyor

Yolunuz Akyaka ilçesi Tihnis köyüne düşerse burada bulunan mezarlığa mutlaka uğrayın. Altlarında yatan insanların hayatta iken neler yaptıklarını, nasıl öldüklerini size anlatan mezar taşlarını göreceksiniz.

A+A-

Kars’ın Akyaka ilçesine bağlı köylerde yıllardan beri sürdürülen bir gelenek hala devam ediyor. Köylüler hayatta yaptığı iş, yaş ve diğer kişisel özelliklerine göre ölen akrabaların mezar taşlarını süsleyip, ilginç figürlerle bezetiyorlar. Ölen genç ise, mezar taşı çiçeklerle; yaşlı ise baston gibi simgelerle bezetiliyor. Bu ilginç mezarlara Kars Akyakay’a bağlı sınır köyü mezarlıklarında rastlamak pek mümkün. İşte sanat yeteneklerini taşlara işleyerek adeta mezar taşlarını konuşturan yörenin en ünlü köyü Tihnis.

Tihnis Ermenistan’ın Gümrü şehri ile sınır. Yani Türkiye’nin en uç noktalarından biri. Ancak köylüler Ermenistan’a yakın olmaları yüzünden, kimliklerini belirlemek için mezar taşlarına Müslüman olduklarını belirten cami resimlerini de işliyorlar.

YADİGÂR MEZARLIKLAR

Tihnisliler gelenek ve göreneklerine oldukça bağlılar ve bu yüzden yıllardır süregelen mezar süslemelerini bırakmamışlar. Kendilerinden sonraki nesillere de atalarının nelerden hoşlanıp hangi şartlarda öldüğünü anlatabilmek için mezar taşlarına şekil vermeye devam ediyorlar. Köyün mezarlığı sanki resim tuali. Kimi mezarlar minareli camiler, kimi mezarlar ise çiçek, at ve daha birçok şekillerle süslü. Köylüler “Bizim gayemiz kuşaklar arasında bir kopukluğa meydan vermemek. Bizden öncekilerin hangi şartlarda yaşadığını, nelerden hoşlandığını gençliğe göstermek” diyorlar.

YAPILAN HER FİGÜR BİR ANLAM İÇERİYOR

Köyde hayatını mezar taşı süslemeciliği ile kazanan Fahrettin Okçu ve ağabeyi Murathan, mezarlar üzerindeki şekillerin birer birer anlamını anlatıyor. İşte bir örnek; sağlığında ata güzel bindiği için Süleyman amcanın mezarını kır bir at süslüyor. Uzun yıllar köyde hocalık yaptıktan sonra vefat eden bir köylünün mezar taşında ise bir cami figürü görünüyor. Mezar ustaları gelinlik çağında iken ölen gençlerin ise mezar taşlarını çiçeklerle süslediğini ifade ediyorlar. Yani kısacası, bu mezarlıkta bulunan mezar taşları mezarlığı edenlerle adeta konuşuyorlar.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.