1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. BTK, yılsonunda hizmete giriyor
BTK, yılsonunda hizmete giriyor

BTK, yılsonunda hizmete giriyor

Dev yatırım BTK, yılsonunda hizmete giriyor...

A+A-

Yapımına 24 Temmuz 2008 günü Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan cumhurbaşkanlarının katıldığı törenle başlanan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesinde sona yaklaşılıyor.

Türkiye ile Azerbaycan’ın Orta Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlama anlamında önemli bir köprü konumunda olmasının çok önemli bir halkası olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi bu yılın sonunda hizmete sokulacak.

29 Aralık 2004’de Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’te 3 ülke ulaştırma bakanlarının katılımıyla yapılan Karma Ulaştırma Komisyonu toplantısında projenin hayata geçirilmesi için çalışma yapılmasına karar verildi.

27 Temmuz 2006’da Kazakistan’ın Başkenti Astana’da Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan-Kazakistan ve Çin Halk Cumhuriyeti ulaştırma bakanları 5’li protokol imzaladılar. Bu toplantıda Kazakistan ulaştırma bakanlığı hat açıldığında yılda minimum 10 milyon ton yük sevk edeceklerini beyan ettiler.

7 Şubat 2007 yılında Gürcistan’da Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla mutabakat zaptı imzalandı.

Böylece yapımına karar verilerek ihale süreçleri başlatıldı.

24 Temmuz 2008 günü ise; Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan cumhurbaşkanlarının katıldığı Kars Tren Garı’ndaki törenle başlanan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi inşaatına başlandı.

Başlangıçta 1 milyon yolcu, 6.5 milyon yük taşımacılığı, 20 yıllık süreçte de yolcu sayısının 3 milyona, yük miktarının da 17 milyon tona çıkması hedeflenmekte.

Bu kapsamda Türkiye, Gürcistan sınıra kadar olan 76 km yeni hat yapacak, Gürcistan, Türkiye sınırından Ahılkelek’e kadar 29 km’lik yeni hat yapacak. Ahılkelek Marapda arası 160 km’lik hat rehabilite edilecek. Türkiye tarafındaki ray aralığı ile Gürcistan tarafındaki ray aralığının farklı olması sebebiyle Ahılkelek’de yapılacak olan Boji (Lokomotif ve Vagonların teker aksamı) aktarma istasyonunda trenlerin bojileri değiştirilerek yola devam edilecek.

Türkiye kendi tarafının parasını karşılıyor, Gürcistan tarafının parasını ise Azerbaycan karşılıyor.

Demiryolu hattı 160 km/saat hıza uygun konvansiyonel hat haline gelmiş olacak.

Avrupa ile Asya arasındaki ulaştırma koridorlarından en kestirme olan ve Orta Koridor olarak adlandırılan koridorun em önemli halkası Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinde inşaat çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor.

Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye açısından çok önemli olan proje ile bölge, sosyo ekonomik olarak kalkınacak, turizmin yani sıra ticaretin geliştirilmesi sağlanmış olacak.

Ayrıca, BTK demiryolunun tamamlayıcısı niteliğindeki Kars Lojistik Merkezi uygulama projeleri tamamlanmak üzere olup, yakında yapım ihalesine çıkılacak ve tamamlanması ile hem istihdam sağlanacak hem de bölgenin ticaret hacmi artacak.

Ulaşım koridorunun tamamlanması bölgenin cazibe merkezi haline gelmesini ve yatırım yapmak için tercih edilmesini sağlayacak.

Bu proje sadece bir demiryolu projesi değil ülkemizin tarihi ipek yolunu tekrar canlandırma, bölge ülkeleriyle ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerini daha da pekiştirme projesidir. Projenin gerçekleştirilmesi sonucu Avrupa ile Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan üzerinden Ortaya Asya ve Uzakdoğu arasında demiryolu ile istikrarlı yük ve yolcu taşımacılığı sağlanarak bölgesel işbirliği geliştirilecek.

Kazakistan ve Çin’in de dahil olduğu projede enerji kaynaklarının dünyaya ulaşımı sağlanırken, uluslararası ulaşımda Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan ülkeleri önemli bir avantaj elde edecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.