1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Birtane’den Önerge Yağmuru
Birtane’den Önerge Yağmuru

Birtane’den Önerge Yağmuru

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

A+A-

Birtane’nin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın cevaplandırmasını istediği önerge şöyle:

Kars'ta bulunan tarihi yapıların çoğu tahrip olmuş ve yıkılmak üzeredir. Kars Kalesi, Ani Antik Kenti vetarihi evler gibi tabyalar da birer birer yok oluyor. Kentte onlarca tabya bulunuyor ancak çok azı sağlam kalabilmiş. Kars Kalesi civarında bulunan Kerim Paşa Tabya, Karadağ Tabya, İnönü Tabya ve Arap Baba Tabyası gibi birçok tabya yıkılmaya yüz tutmuş. Kars'ta bulunan tabyaları turizme kazandırmayı bırakın, yıkılmaktan kurtaracak bir adım dahi atılmıyor.Tabyalarla ilgili onarımlar, restorasyon çalışmaları yapılmazsa bu tarihi yapılar birer birer yok olacak.

Ayrıca Kars Kalesinde bakımsızlıktan yer yer tahribatlar oluşmuş kale duvarları kimi yerlerde yıkılmıştır. Kars Kalesi'nin eteğinde bulunan tarihi Kars evlerinin kalıntıları dahi silinmek üzeredir. Yine dünyaca ünlü Ani Antik Kenti de bakımsızlıktan yok olmak üzeredir. Antik Kent içinde altın araması yapılmış, yapıların duvarları içten oyulmuştur. Antik Kentin yıkılan kısımlarının bir kaç yerinde yüzeysel bir bakım yapılsa da sorun devam ediyor.

Ayrıca ilde bulunan tarihi evlerde de hiç bir restorasyon çalışması yapılmamış.Doğumevi ve Hekimevi olarak kullanılan tarihi ev de diğer tarihi yapılar gibi yıkılmak üzeredir. Duvarları ve tavanları tahrip olan tarihi ev, boşaltılmış olduğu için tamamen sahipsiz kalmıştır. Boşaltıldıktan sonra evin camları kırılmış ve içerisi de tahrip edilmiştir. Bulunmaz bir değer olan bu görkemli tarihi ev bir an önce restore edilerek korumaya alınmalıdır. Ayrıca kentte bulunan bütün tarihi yapılar için titiz bir çalışma yürütülerek, yok olmak üzere olan bu tarihi yapılar kurtarılmalıdır.Turistik bir kent olabilecek Kars’ın bu değerlerigöz ardı edilmemelidir.

1- Kars’ta Hekimevi olarak kullanılan ve daha sonra boşaltılan tarihi ikikatlı Kagir binanın akıbeti ne olacaktır?

2-Kars Kalesi, Ani Antik Kenti,tarihi evlerin ve tabyaların restore edilmesi ve turizme açılması için bir proje çalışması var mıdır?

3- Kars'ta koruma altında olan tarihi yapılar hangileridir ve yeterince korunmakta mıdır?

4-Yıkılan tarihi yapılarla ilgili olarak zamanında gerekli tedbirlerin alınmamasından ötürü sorumlular hakkında bir işlem yapılmış mıdır?

5-Yıkılmamış tarihi yapıların korunması için ne tür tedbirler alınacaktır?

Birtane’nin, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in cevaplandırmasını istediği önerge şöyle:

KPSS sınavlarına giren adayların, sınavlara hangi düzeylerden gireceği çoğu kez adayın sorun yaşamsına neden oluyor. Birçok aday iş alanı bulamadığı için ya lise ya da önlisans mezuniyetinden KPSS'ye girmeye çalışıyor. Ancak KPSS kılavuzlarında yapılan düzenleme gereğince, KPSS sınavına başvuru tarihinin son günü itibariyle, bitirilen en üst öğrenimden sınava girilmesi zorunlu tutulmuştur.

Bu uygulama birden fazla bölüm mezunlarının her hangi bir resmi kurumda göreve atanmasını engeller niteliktedir. Bu nedenle bu uygulamanın bir an önce iptali olası hak kayıplarının önüne geçmesi itibariyle anlamlıdır. Zira adayların ilerde görev yapacakları meslek seçimi adayın tercihi doğrultusunda olmalıdır.

Çünkü bireyler lisans ve aynı zamanda önlisans programlarından mezun olduklarında öğrenim gördükleri her iki alanda da faaliyet gösterebilecek nosyonu elde etmiş durumdadırlar.

Bu bağlamda lisans ve aynı zamanda önlisans mezunlarının meslek seçme hakkı kapsamında istediği düzeyden kamu seçme sınavına girmesi gerekmektedir.

1- Bu uygulama ile ilgili genel kural nedir? Öğrenci bir üst öğrenime (lisans eğitimi) devam ediyor veya mezun ise bir alt öğrenimden yani önlisans programı düzeyinde KPSS’ye girebilmekte midir?

2-Lisans mezunu olduğu halde, önlisans düzeyinde KPSS'ye girmek isteyen adayların durumu ne olacaktır?

3-Bu uygulama hangi tarihte başlamıştır? Uygulama hala devam ediyor mu?

4-Uygulamanın dayandığı yasal mevzuat nedir? Bu uygulama yalnızca sınav kılavuzunda belirtilen ibareye göre mi yapılıyor? Şayet sınav kılavuzunda belirtilen ibareye göre kişilerin geleceği ipotek altına alınıyorsa bu durum yasalara ve Anayasaya aykırılık teşkil etmiyor mu?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.